Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  7:31 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 19:22

Εορτάστηκε η επέτειος της Μάχης της Τατάρνας (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η 198η επέτειος της μάχης της γέφυρας της Τατάρνας, πρώτης μάχης του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας, γιορτάστηκε χθες 16 Ιούνη όπως γίνεται επί σειρά ετών.

Η εκδήλωση έγινε μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με φανταστική θέα της τεχνικής λίμνης του φράγματος Κρεμαστών και πάνω απ’ αυτή της καινούργιας θαυμαστής τεχνολογικά γέφυρας, ακριβώς πάνω από την βυθισμένη παλιά ιστορική πετρόκτιστη γέφυρα, στην τοποθεσία Λαχανόκηπος, πολύ κοντά στην Μονή Τατάρνας.

Μπροστά στον ευρύχωρο σκεπαστό χώρο, όπου βρίσκεται η μαρμάρινη πλάκα-μνημείο με την αναγραφή του ιστορικού γεγονότος, ο σεβάσμιος ιερέας παπά-Βασίλης Ρεσίτης των κοινοτήτων Τριποτάμου και Χρύσοβας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην μάχη.

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο γραμματέας του συλλόγου Τριποταμιτών δάσκαλος/ιστορικός ερευνητής κύριος Κώστας Χαραμής.

Ακολούθησε κατάθεση δάφνινων στεφανιών από:

Τον Αντιδήμαρχο Δήμου Αγράφων κύριο Απόστολο Μάκα, τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Τριποτάμου κύριο Πέτρο Μπατσούλα, τον πρόεδρο της κοινότητας Χρύσως κύριο Ηλία Καρανίκα, την πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων κυρία Βασιλική Χαλκιά, την πρόεδρο του συλλόγου Τριποταμιτών κυρία Παναγιώτα Λάμπου, τον πρόεδρο του συλλόγου Νέων Τριποτάμου κύριο Δημήτρη Τουφεκούλα, και τον πρόεδρο του Κυνηγητικού Συλλόγου Αγρινίου κύριο Σπύρο Σωτηρόπουλο.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός λόγος του Γραμματέα του Συλλόγου κυρίου Κώστα Χαραμή που με μεστά λόγια περιέγραψε την πρώτη μάχη του επαναστατικού-απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων κατακτητών, εδώ στο μοναδικό πέρασμα του Αχελώου, στην μονότοξη πέτρινη γέφυρα της Τατάρνας την 22α Μαρτίου του 1821.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και τα παλληκάρια που μάζωξε από την Λεπενού και τον Βάλτο, καθώς και τους αντρειωμένους καλόγηρους του μοναστηριού της Τατάρνας, έστησε ενέδρα και περίμενε το πέρασμα του Χασάν μπέη Γκέκα με χρηματαποστολή συνοδευόμενη από 60 Τουρκαλβανούς.

Στην μάχη αυτή την πρώτη της Επανάστασης, αποδεκάτισε τους εχθρούς που αντιστάθηκαν, ενώ χάρισε την ζωή σ’ όσους παραδόθηκαν.

Τους αφόπλισε και πρωτοτυπώντας για τα δεδομένα της εποχής-και όχι μόνο-δεν κράτησε τον θησαυρό που μετέφεραν, τους άφησε ελεύθερους και με την εντολή να τον πάνε στα αφεντικά τους και να μεταφέρουν το μήνυμα ότι το ζητούμενο είναι η Ελευθερία και όχι το πλιάτσικο.

Στην συνέχεια ανέφερε και άλλα γεγονότα που έλαβαν χώρο στην περιοχή αυτή που ήταν πρωταγωνίστρια σε όλους τους αγώνες του σκλαβωμένου Ελληνικού λαού.

Εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τον ετήσιο εορτασμό αυτής της επετείου και ενώ πλησιάζομε την επέτειο-σταθμό των διακοσίων χρόνων, το ενδιαφέρον των κατοίκων και των ξενιτεμένων μας κορυφώνεται, απόδειξη οι πλέον των τριακοσίων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους παραβρισκόμενους στο ψάλσιμο του Εθνικού ύμνου και στην τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Οι πολλοί επισκέπτες κάθισαν στα στρωμένα τραπέζια κάτω απ’ τον ίσκιο του σκεπαστού, μεσημέρι δώδεκα η ώρα, πίνοντας δροσερά ποτά ενώ οι εθελοντές του συλλόγου πρόσφεραν απλόχερα ορεκτικά, σαλάτες τυριά και ψωμιά, και όσοι επιθυμούσαν προμηθεύονταν ψητά κρέατα από την ψησταριά.

Ο Αντιδήμαρχος κύριος Απόστολος Μάκας απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Αγράφων κυρίου Θεοδώρου Μπαμπάλη, καθώς και ο νεοεκλεγής Δήμαρχος κύριος Αλέξης Καρδαμπίκης.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όπου παλιοί μαθητές του δημοτικού σχολείου Τριποτάμου παρέδωσαν τιμητική-αναμνηστική πλακέτα στο ζεύγος των πριν μισό αιώνα (1966-1971) δασκάλων τους, κυρίας Λαμπρινής Κατοίκου και κυρίου Δημητρίου Ζάρπα.

Το μικρόφωνο πέρασε στον τραγουδιστή του τοπικού μουσικού συγκροτήματος Τουφεκούλα και τα τραγούδια και ο χορός ξεκίνησαν!

Ο παπά-Βασίλης με τα άσπρα μαλλιά και γένια χόρεψε πρώτος με κέφι και σβελτάδα νεανική, παρέα με τον Δήμαρχο τον Αντιδήμαρχο και άλλους μερακλήδες του τόπου, ενώ τα κεράσματα σαμπάνιας στους χορευτές ερχότανε απανωτά!

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1960 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.