Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:25 πμ
 
wm small
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 14:24

Super League: Σε ποια κανάλια θα παίζουν οι ομάδες - Χωρίς συμβόλαιο αλλά σε θέση ισχύος ο ΠΑΟΚ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για τις ομάδες της Super League, το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι από τις βασικότερες πηγές εσόδων.Έτσι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για όλες τις ομάδες, αφού από αυτό εξαρτάται εν πολλοις η οικονομική τους βιωσιμότητα. 

Ο Ολυμπιακός ανέβασε τους τόνους στο τηλεοπτικό τοπίο αφού με μία πύρινη επιστολή του εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κρατικής τηλεόρασης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία θέλουν την ΕΡΤ να διαπραγματεύεται και με άλλες ομάδες για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους. 

Παρότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κλειστό τριετές συμβόλαιο με την Nova που ισχύει από πέρσι εντούτοις, ουσιαστικά ζήτησαν από την κρατική τηλεόραση να συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης ή έστω να μπλοκαριστεί η συμφωνία με τους ανταγωνιστές του. 

Όπως τονίζεται ενδεικτικά στην ανακοίνωση του Ολυμπιακού: «Ενδείκτης των όρων αδιαφάνειας με τους οποίους κινείται η εν λόγω διαδικασία είναι το γεγονός ότι ενώ η ΕΡΤ ΑΕ εκδηλώνει μία τέτοια πρόθεση, δεν έχει καν συζητήσει με έτερες ομάδες, μεταξύ των οποίων ούτε με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία ως η πλέον λαοφιλής διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπορική αξία και δυναμική στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εκδηλωνόταν τέτοιο ενδιαφέρον προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα αρνούμασταν να συνδιαλλαγούμε με όρους οι οποίοι δεν θα ήταν εκ προοιμίου γνωστοί και διαφανείς στο σύνολο των λοιπών ΠΑΕ της Superleague», ενώ λίγο πιο κάτω αναφέρει τα εξής: «Σας καλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε με ποια κριτήρια η Διοίκησή σας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ έστω να συζητήσει με την ΠΑΕ Ολυμπιακός το ενδεχόμενο της συνεργασίας διά της υποβολής μίας οποιαδήποτε πρότασης, ενώ αντιθέτως το έπραξε με άλλους συλλόγους, και μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, με πολλαπλάσιο τίμημα από της ελεύθερης αγοράς και δη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή». 

Πριν αναφερθούμε εκτενώς στο θέμα του Ολυμπιακού -ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς φωτογραφίζει την πρόθεση της ΕΡΤ να καταθέσει πρόταση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ, ας ρίξουμε μία ματιά στο υπάρχον τηλεοπτικό τοπίο, όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα.

Από τις 7 άστεγες ομάδες που είχε πάρει η ΕΡΤ, «έχασε» μόνο τον Απόλλωνα Σμύρνης που υποβιβάστηκε, ως εκ τούτου διατήρησε: Παναθηναϊκό, Ατρόμητο, Αρη, Ξάνθη, Παναιτωλικό και Λαμία.

Από την άλλη η Nova «έχασε» ΠΑΣ Γιάννινα και Λεβαδειακό και ως εκ τούτου έχει μείνει με τους: Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Πανιώνιο, Λάρισα και Αστέρας Τρίπολη.

Η μοναδική τηλεοπτικά άστεγη από τις μεγάλες είναι μόνο ο ΠΑΟΚ, ενώ τηλεοπτικό συμβόλαιο ψάχνουν ακόμα ο ΟΦΗ και ο ΝΠΣ Βόλος. Με άλλα λόγια 11 από τις 14 ομάδες είναι κλεισμένες, τοπίο εντελώς διαφορετικό από αυτό του περασμένου καλοκαιριού.

Αν η ΕΡΤ πάρει τον ΠΑΟΚ θα έχει καταστεί από την ίδια μέρα κιόλας, η κυρίαρχη του παιχνιδιού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Η εμπορική / στρατηγική επιλογή του ΠΑΟΚ να μην δεσμευτεί με πολυετές συμβόλαιο, ποντάροντας στην δυναμική του το φετινό καλοκαίρι, ως πιθανός πρωταθλητής φαίνεται πως θα αποδώσει καρπούς. Ο Δικέφαλος του Βορρά έκανε την πιο επιτυχημένη σεζόν της ιστορίας του και ως νταμπλούχος φαίνεται ότι θα βρει αντίστοιχα και το μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο της ιστορίας του, κεφαλαιοποιώντας και υλικά μία καταπληκτική σεζόν, αλλά και την επιλογή του να συζητήσει αυτό το καλοκαίρι δίχως συμβόλαιο, από θέση ισχύος.

Προς το παρόν, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε (προχωρημένες) επαφές με την ΕΡΤ, ωστόσο η Nova έχει το δικαίωμα να ματσάρει (αν θέλει) οποιαδήποτε προσφορά. 

Σε συζητήσεις και με τα δύο δίκτυα βρίσκεται και ο ΟΦΗ, ενώ θολό είναι ακόμα το τοπίο με την ομάδα του Βόλου, που ακόμα παραμένει άστεγος και χωρίς ξεκάθαρο μέλλον. 

Το μεγάλο μπάσιμο της ΕΡΤ στα αθλητικά φαίνεται ότι δικαιώθηκε (τουλάχιστον σε επίπεδο τηλεθέασης), ενώ σε σχέση με πέρσι η κρατική τηλεόραση έχει ένα επιπλέον αμιγώς αθλητικό κανάλι, το οποίο έχει ανάγκη για να γεμίσει με ακόμα περισσότερο «εμπορικό» προϊόν. Ως εκ τούτου, η θέληση της να εντάξει στο πρόγραμμα της ένα ακόμα «φιλέτο», όπως οι αγώνες των νταμπλούχων Ελλάδας κρίνεται απολύτως λογική με βάση τους νόμους της αγοράς που ισχύουν παντού.

Κάθε κουβέντα του Ολυμπιακού για κατάθεση πρόταση της ΕΡΤ για τα δικαιώματα του φαίνεται πως είναι μάταια, αφού οι Πειραιώτες δεσμεύονται για δύο χρόνια ακόμα με την Nova και το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι η κρατική τηλεόραση δεν «έσπασε» κανένα συμβόλαιο, αντιθέτως συζήτησε μόνο με άστεγες ομάδες. Ούτε φυσικά έχει την οικονομική δυνατότητα για να μπει σε διαπραγματεύσεις με ομάδες που έχουν συμβόλαιο. 

Από την ΕΡΤ διαρρέεται μάλιστα ότι ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκφράσει με πολύ τακτ και η ΑΕΚ, που θα ήθελε κι αυτή να ακούσει μία πρόταση, αλλά προς το παρόν δεν προκύπτει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για κάτι τέτοιο.

Κι από τη δική της πλευρά η ΕΡΤ αν αποκτήσει και τα δικαιώματα του Δικεφάλου, εξασφαλίζει ένα προγραμμα φιλέτο κάθε Σαββατοκύριακο καθώς είτε θα φιλοξενεί αγώνες του πρωταθλητή και πανίσχυρου αγωνιστικά και εμπορικά τα τελευταία χρόνια ΠΑΟΚ, είτε του πάντα μεγάλου brand name που λέγεται Παναθηναϊκός. Βρέξει χιονίσει δηλαδή κερδισμένη σε τηλεθέαση...

Ως εκ τούτου, ο Ολυμπιακός μπορεί να εύχεται να... ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι πληρώνει τη βιασύνη του να υπογράψει στη συνδρομητική τηλεόραση καθώς αν σήμερα δεν ήταν «δεσμευμένος» θα ήταν σίγουρα μέρος πιθανής διαπραγμάτευσης με την κρατική τηλεόραση.

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 553 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.