Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 01:24

Αρδευτικά έργα: Μηδέν εις το πηλίκον για την Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πηγές ΥπΑΑΤ: Δεν υπήρξαν καν προτάσεις για ένταξη έργων στην Αιτωλοακαρνανία.

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης (προτάσεων έργων), που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης της δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων – έργα άνω των 2,2 εκατ. ευρώ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.

Σύμφωνα με τον πίνακα των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης που εκδόθηκε τη Δευτέρα, 10-06-2019 με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, κ. Χαράλαμπου Κασίμη, σε σύνολο 45 προτάσεων έργων που υποβλήθηκαν (προϋπολογισμού ύψους 680 εκ. € περίπου), οι 31 προτάσεις, ύψους προϋπολογισμού 448,2 εκ. €, έτυχαν θετικής αξιολόγησης.

Τα σχετικά έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν, καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και αφορούνβελτίωση αρδευτικών υποδομών, υποδομές για την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών. Μέσω των έργων αυτών επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών ύδατος, η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.

Στον σχετικό κατάλογο, όμως, για μια ακόμη φορά, δεν υπάρχει κανένα έργο που να αφορά την Αιτωλοακαρνανία (σ.σ. υπήρχε ένα έργο του υπ. Υποδομών, δηλαδή όχι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, για την περιοχή της Αμβρακίας, το οποίο, όμως, «κόπηκε» και αυτό). Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπεβλήθησαν καν προτάσεις!!! Πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι την τελευταία ημέρα της παράτασης του προγράμματος έγινε μια προσπάθεια να υποβληθούν προτάσεις, αλλά, ήταν πλέον αργά…

Έτσι, στην αγροτική Αιτωλοακαρνανία, των λιμνών και των ποταμών, το αρδευτικό θα συνεχίσει να υπονομεύει την ίδια την παραγωγική διαδικασία, ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Φυσικό επακόλουθο, βέβαια, αφού κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξε απ’ τους έχοντες την ευθύνη να εργαστούν και να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων που ο τόπος έχει ανάγκη.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο σε εξέλιξη παράλληλο πρόγραμμα, τη διαχείριση του οποίου έχουν οι Περιφέρειες, για την υλοποίηση μικρότερων εγγειοβελτικών έργων, προϋπολογισμού κάτω των 2,2 εκατ., όπου ελπίζουμε να ενταχθούν έργα σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.

 

Διαβάστηκε 939 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.