Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:26 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 01:03

Τιμώντας τον Αγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη ...στον Αγιο Θεόδωρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ...ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ

Ήταν όνειρο. Ένας ναός, όχι κατ' ανάγκη μεγαλοπρεπής, ένας ναΐσκος έστω, αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη, στον ομώνυμο οικισμό, τον Άγιο Θεόδωρο της Κοινότητας Κοκκινόβρυσης στην ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου. Όνειρο του αρχιμανδρίτη πατρός Σωφρονίου Βαζούρα, μιας ιερατικής μορφής που γέννησε αυτός ο τόπος, ο οποίος χρημάτισε εφημέριος επί εικοσαετία στην ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου του εν λόγω οικισμού εξυπηρετώντας παράλληλα και τη δεύτερη ενορία της πρώην Κοινότητας Κοκκινόβρυσης, αυτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, και στη συνέχεια τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του τα πέρασε ως ιερομόναχος και ηγούμενος στην Ιερά Μονή Μυρτιάς Τριχωνίδας, όπου το όνομά του συνδέθηκε με την αναστήλωση του ιστορικού αυτού μοναστηριού.

Έναυσμα γι' αυτό υπήρξε η παράδοση που μεταφέρθηκε από τους παλιότερους περί της ύπαρξης ερειπίων ναού αφιερωμένου στον εν λόγω άγιο στο ερειπωμένο παλαιό χωριό που υπήρχε λίγο πιο πάνω από τον σύγχρονο οικισμό. Μαχαλάς, ήταν το όνομα του χωριού, παλαιότερου και νεότερου, υπαγόμενου στην πρώην Κοινότητα Κοσίνας, που μετονομάστηκε αργότερα σε Κοινότητα Κοκκινόβρυσης και σήμερα υπάγεται στον Δήμο Θέρμου. Κατά τη μετονομασία των οικισμών της χώρας με στόχο τον εξελληνισμό των τοπωνυμίων, ο Μαχαλάς μετονομάστηκε σε Άγιο Θεόδωρο κατόπιν πρότασης του προαναφερόμενου ιερωμένου. Κι αυτό, για να λειτουργήσει ως συνδετικό στοιχείο με την ιστορία του οικισμού λόγω της παράδοσης για την ύπαρξη του παλαιού ναού στον χώρο αυτόν.

Και έμενε η ανέγερση του ναού, έτσι ώστε αυτός να αποτελεί στο διηνεκές ζωντανό μάρτυρα της ιστορίας του χωριού. Και το όνειρο έμελλε να γίνει πραγματικότητα μετά την εκδημία του Πατέρα Σωφρονίου Βαζούρα από έναν άλλον ιερωμένο από το ίδιο χωριό, ο οποίος είχε ασπασθεί το ίδιο όνειρο και ανέλαβε να το υλοποιήσει κιόλας. Πρόκειται για τον αρχιμανδρίτη και ιερομόναχο Πατέρα Αντώνιο Κ. Βαζούρα, μια ιερατική μορφή - φωτεινό παράδειγμα χριστιανικής πίστης και δράσης και υπόδειγμα σεμνότητας και ταπεινοφροσύνης. Έναν ιερωμένο που με την ακούραστη δράση του όχι μόνο σε σχέση με τα ιερατικά του καθήκοντα αλλά και με τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα στην κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας και της Ναυπακτίας για περισσότερο από μισόν αιώνα, λειτουργεί ως φάρος παρηγοριάς για τους αδύναμους και ελπίδας για την κοινωνία. Πυρακτωμένη ψυχή, που ζεσταίνει και φωτίζει, ασκητική μορφή, κοσμοκαλόγερος, που ως μοναχός δεν τον χωρούσε μια στενάχωρη σκήτη, αλλά επέλεξε να κάνει την κοινωνία ευρύχωρη σκήτη για τις ψυχές πολλών συνανθρώπων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν έχει πάψει να ιερουργεί ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του σε πλήθος ιερών ναών και εξωκκλησιών στις προαναφερόμενες περιοχές και μάλιστα σε κάθε ενορία που δεν διαθέτει μόνιμο ιερέα και να τελεί τα ιερά μυστήρια οπουδήποτε κι αν κληθεί σχετικά.

Επιπλέον όμως ο εν λόγω ιερωμένος είναι και πατριδολάτρης και δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του με τη γενέτειρά του. Θέλησε μάλιστα στα ύστερα χρόνια της ζωής του ν' αφήσει κάτι σημαντικό στη μάνα γη του. Και τι καλύτερο θα μπορούσε να ήταν αυτό από έναν ναό! Και μάλιστα όχι έναν οποιοδήποτε ναό αλλά αυτόν που θα ήταν συνυφασμένος με την ιστορία του χωριού του και που θα αποτελούσε τοπόσημο γι' αυτό το χωριό!

Κάπως έτσι ο Πατέρας Αντώνιος Κ. Βαζούρας άρχισε να υλοποιεί σταδιακά το όνειρο, διαθέτοντας όχι μόνο χρόνο και μεγάλο μέρος από τα πενιχρά έσοδά του, (ό,τι τελοσπάντων του απέμενε από τη φιλανθρωπική του δράση, καθώς λόγω της λιτοδίαιτης ζωής του τα προσωπικά του έξοδα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα όλα τα χρόνια της ζωής του), αλλά και αξιοποιώντας κάθε εθελοντική προσφορά για τον σκοπό αυτόν, που παρεχόταν ως αναγνώριση της προσφοράς στο πρόσωπό του.  

01

Εικόνα 1: Ο Ι. Ναός του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη στον Άγιο Θεόδωρο

Έτσι ο ναΐσκος αυτός, ο Ιερός Ναός του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, κλείνει μια εικοσαετία από τη θεμελίωσή του και έχει ήδη καταστεί σημείο αναφοράς για το χωριό που βρίσκεται και όχι μόνο.

02

Εικόνα 2: Το Ιερό Βήμα του Ι. Ναού του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη

Αρχιτεκτονικό κόσμημα ως κτήριο, με πελεκητή ντόπια πέτρα και διακοσμημένο το εσωτερικό του με τοιχογραφίες, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και αποτελεί στολίδι για το χωριό.

03

Εικόνα 3: Ο Ι. Ναός του Αγίου Θεοδώρου και δίπλα ο κτήτοράς του Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Κ. Βαζούρας

Δύο φορές τον χρόνο μάλιστα, (μία κατά τον εορτασμό της Κοίμησης του τιμώμενου αγίου στις 8 Φεβρουαρίου και μία κατά την ανακομιδή των λειψάνων του στις 8 Ιουνίου), ο ναός αυτός αποτελεί πόλο έλξης πλήθους επισκεπτών - ευλαβών προσκυνητών από ολόκληρη την Αιτωλία. Επισκεπτών, οι οποίοι με την παρουσία τους εδώ εκδηλώνουν πρωτευόντως την εκτίμησή τους και την αγάπη τους προς τον δικό τους ιερωμένο, τον Πατέρα Αντώνιο Κ. Βαζούρα.

Κι ο ίδιος τους ανταποδίδει την αγάπη του όχι μόνο με την τέλεση της θείας λειτουργίας αλλά και με την παροχή φιλοξενίας στη συνέχεια με προσφορά γλυκισμάτων και εδεσμάτων για όλους. Έτσι που ο εορτασμός να μετατρέπεται σε πανηγύρι. Ένα ξεχωριστό πανηγύρι, μια εκδήλωση ανυπόκριτης προσφοράς αγάπης  από τον ιερέα Πατέρα Αντώνιο Κ. Βαζούρα προς όλους τους συμμετέχοντες στη θεία λειτουργία, που γίνεται πράξη με τη συνδρομή των συγχωριανών του, οι οποίοι, τόσο μ' αυτόν τον τρόπο όσο και με την πάνδημη συμμετοχή τους στις λατρευτικές αυτές ακολουθίες, ανταποδίδουν την αγάπη τους στον ιερωμένο της καρδιάς τους.

Έτσι έγινε και κατά τον φετινό εορτασμό της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη στον εν λόγω ναό, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019. Η θεία λειτουργία  πραγματοποιήθηκε  παρουσία πολλών ιερέων, ιεροψαλτών και πλήθους προσκυνητών με επικεφαλής τον Πατέρα Αντώνιο Κ. Βαζούρα. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Κοινότητας Κοκκινόβρυσης και του Δήμου Θέρμου και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών από την εγγύς περιοχή.

04

Εικόνα 4: Το εκκλησίασμα κατά τον εορτασμό της ανακομιδής των λειψάνων του αγίου.

Ωστόσο, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε δύο ξεχωριστές παρουσίες. Η μία αφορά τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα, έναν νέο πολιτικό που αποπνέει θετική αύρα, ο οποίος με την παρουσία του στον εν λόγω εορτασμό σηματοδότησε την αμέριστη αγάπη των συμπατριωτών του Ναυπάκτιων προς τον Πατέρα Αντώνιο Κ. Βαζούρα για την πολύχρονη και πολύμορφη προσφορά του στην περιοχή της Ναυπακτίας.  Η άλλη παρουσία αφορά έναν συντοπίτη μας από το ίδιο χωριό, τον  πρόσφατα αποστρατευθέντα Διευθυντή Τεχνικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο κ. Σπύρο Χρ. Βαζούρα, έναν από τους πιο καταρτισμένους στρατιωτικούς στον τομέα του, έναν άνθρωπο που, παρότι ανήλθε στο ύψιστο των αξιωμάτων στον τομέα της δραστηριοποίησής του, δεν τον εγκατέλειψε η ταπεινοφροσύνη του και κοσμεί τον τόπο μας με τον χαρακτήρα του και την τακτική παρουσία του σ' αυτόν.

05

Εικόνα 5: Εικόνες από τη Θεία Λειτουργία κατά τον εορτασμό της ανακομιδής των λειψάνων του αγίου.

Μετά τη θεία λειτουργία παρατέθηκε μικρή δεξίωση στο Λαογραφικό - Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, (το κτήριο που στέγαζε παλαιότερα το Δημοτικό Σχολείο του χωριού και σήμερα με την κατάλληλη διαμόρφωση έχει μετατραπεί η χρήση του), με την παροχή εδεσμάτων σε τραπέζια που στρώθηκαν γι΄ αυτόν τον σκοπό εντός και εκτός του κτηρίου, στην πλατεία του χωριού, καθώς η αίθουσα αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει το πλήθος των επισκεπτών.

06

Εικόνα 6: Εικόνες από τη μικρή δεξίωση μετά τη Θεία Λειτουργία.  

Μετά την πρόποση έγινε το καλωσόρισμα από τον Πατέρα Αντώνιο Κ. Βαζούρα και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αγιοθεοδωριτών, τον Ανδρέα Χρ. Βαζούρα, και ακολούθησαν και σύντομες τοποθετήσεις από τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο  Ναυπακτίας και από τον υποφαινόμενο ως εκπρόσωπο του Δήμου Θέρμου, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η σημαντική συνεισφορά τέτοιων εκδηλώσεων όχι μόνο αναφορικά με το θρησκευτικό τους περιεχόμενο αλλά και σε σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και η αναγκαιότητα αφενός για την ανάδειξη των πλούσιων θελγήτρων της φύσης αυτής της απόμερης περιοχής και αφετέρου για συνεργασία των όμορων Δήμων Ναυπακτίας και Θέρμου, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας στα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και εκφράστηκαν από κοινού αντίστοιχες θετικές προθέσεις γι' αυτά.

07

Εικόνα 7: Ενδεικτικές εικόνες από τον οικισμό του Αγίου Θεοδώρου.

Μικρό χωριό ο Άγιος Θεόδωρος και με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, όπως συμβαίνει εξάλλου και με το σύνολο των ορεινών χωριών της ευρύτερης περιοχής του ορεινού Θέρμου και της Ναυπακτίας. Μικρό χωριό αλλά μεγάλο σε ψυχή, αφού διαθέτει ανθρώπους που λατρεύουν τον τόπο τους και δεν παύουν να το εκδηλώνουν αυτό εμπράκτως με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα, παρότι ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά, έχουν ανέλθει στα ψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας στον τομέα δραστηριοποίησης ενός εκάστου και δεν έπαψαν να τιμούν ποικιλοτρόπως τη γενέτειρά τους. Επιπλέον, το σπάνιο φυσικό κάλλος της εγγύς του χωριού περιοχής εκεί στις πηγές του Γιδομανδρίτη, όπου είναι φωλιασμένο το χωριό, και το πλήθος των θελγήτρων που το συνιστούν (δάση, φαράγγια, καταρράκτες και άλλα) είναι εκείνο ακριβώς το στοιχείο που συνιστά τη βάση των επιδιώξεων για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στηριγμένης στα εγγενή αυτά χαρακτηριστικά της περιοχής. 

08

Εικόνα 8: Εικόνες από τα θέλγητρα της φύσης στην εγγύς του Αγίου Θεοδώρου περιοχή. 

Και παρότι ο απόμερος αυτός τόπος αντιμετωπίζει πολλές ελλείψεις σε απαραίτητα έργα υποδομής, (χαρακτηριστικό είναι ότι επικοινωνεί ακόμη με χωματόδρομο με το κέντρο και, επιπλέον, παρότι βρίσκεται στην αγκαλιά της ευρυτανικής γης, στερείται της δυνατότητας ακόμη και στοιχειώδους επικοινωνίας μ' αυτή την περιοχή), και ούτε λόγος για τουριστικές υποδομές, (όπως μονοπάτια πρόσβασης στα πλούσια φυσικά αξιοθέατα), δικαιούται να ονειρεύεται καλύτερες μέρες, αφού και τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά διαθέτει στον μέγιστο βαθμό και ανθρώπους έχει που ενδιαφέρονται γι' αυτόν. Και ένα είναι σίγουρο, ότι μια μέρα ο Άγιος Θεόδωρος θ' αποτελέσει πόλο έλξης της θαυμαστών της φύσης.

09

Εικόνα 9: Κι άλλες εικόνες από τα θέλγητρα της φύσης στην εγγύς του Αγίου Θεοδώρου περιοχή. 

Η εκδήλωση έληξε με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σε πολλές άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις και τα επόμενα χρόνια. Όλοι μαζί, και περισσότεροι ακόμη κάθε φορά, για την εκπλήρωση του διττού χρέους. Του χρέους για απότιση τιμής στη μνήμη του τιμώμενου αγίου, του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, .... στον Άγιο Θεόδωρο, το χωριό που φέρει το όνομα του εν λόγω αγίου. Και συνάμα, του χρέους για εκδήλωση της αγάπης μας προς τον σεβάσμιο ιερωμένο ολόκληρης της Αιτωλίας, τον Πατέρα Αντώνιο Κ. Βαζούρα.

10

Εικόνα 10: Ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Κ. Βαζούρας, ο κτήτορας του Ι. Ναού του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη.

Όπως πρέπει να κάνουμε σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, για να τιμούμε τους καθιερωμένους αγίους μας αλλά και όσους διαθέτουν τέτοιου είδους χαρακτηριστικά και ζουν ανάμεσά μας, αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους που έχουν θέσει ως μοναδικό στόχο της ζωής τους την άδολη προσφορά στον συνάνθρωπο, στους οποίους συγκαταλέγεται αναμφίβολα ως κορυφαία μορφή του τόπου μας και ο Πατέρας Αντώνιος Κ. Βαζούρας!

Και όχι μόνο να τους τιμούμε, αλλά και να παραδειγματιζόμαστε απ' αυτούς και να ακολουθούμε εμπράκτως το παράδειγμά τους!!

Και, τέλος, παράλληλα μ' αυτό να δίνουμε έστω και μικρές ανάσες ζωής σ' αυτόν τον  απόμερο αλλά πανέμορφο τόπο, να γνωρίσουμε τις ομορφιές του και να θελήσουμε να τον επισκεφτούμε και άλλες φορές, για να γευτούμε τα μυστήρια της ξεχωριστής  φύσης του!!!

Νίκος Κωστακόπουλος

(Εκπαιδευτικός - Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου)

 

Διαβάστηκε 2151 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.