Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:33 μμ
 
wm small
Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 09:45

Η σειρά της Ελλάδας να βαφτίσει αστέρι και εξωπλανήτη: Ας δώσουμε ένα Αιτωλικό όνομα: Αγκαίος ή Αλέξανδρος ο Αιτωλός.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία, η οποία δίνει το δικαίωμα σε πολλές χώρες να δώσουν όνομα σε ένα επιλεγμένο εξωπλανήτη και στο μητρικό άστρο του και η Ελλάδα (ένα από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη της IAU) είναι μια από τις χώρες που συμμετέχει στην «υιοθεσία» και στα «βαφτίσια».

Στην Ελλάδα έχουν «κληρωθεί» το άστρο ΗΑΤ-Ρ-42, ένας κίτρινος νάνος αστέρας της Κύριας Ακολουθίας, φασματικού τύπου G (όπως και ο Ήλιος), ο οποίος είναι ορατός από το ημισφαίριο μας στον αστερισμό της Ύδρας, σε απόσταση 1.458 ετών φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός ισούται με 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου), καθώς και ο εξωπλανήτης του ΗΑΤ-Ρ-42b, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2012. Πρόκειται για ένα αέριο γίγαντα πλανήτη με μάζα παρόμοια του Δία, ο οποίος χρειάζεται 4,64 μέρες (η διάρκεια του έτους του) για να κάνει μια κυκλική πλήρη περιφορά γύρω από το μητρικό άστρο του, από το οποίο απέχει 0,057 αστρονομικές μονάδες.

Σε κάθε χώρα έχει δημιουργηθεί μια εθνική επιτροπή για να αναλάβει τη διαδικασία της ονοματοδοσίας σε εθνικό επίπεδο, φροντίζοντας για τη συμμετοχή του κοινού. Η ψηφοφορία θα λάβει χώρα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου και η επισημοποίηση κάθε ονόματος που θα επιλεγεί από κάθε χώρα, καθώς και ο τελικός κατάλογος με τα νέα ονόματα των εξωπλανητών και των άστρων τους, θα γνωστοποιηθεί από την IAU φέτος το Δεκέμβριο. Τα επιλεχθέντα ονόματα θα χρησιμοποιούνται πλέον παράλληλα με τα υφιστάμενα επιστημονικά.

Ο διαγωνισμός στην Ελλάδα θα είναι ανοικτός από σήμερα και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για όλους μέσω ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Σε αυτό το διαγωνισμό ίσως είναι ευκαιρία να αναδείξουμε μία προσωπικότητα από τον τόπο μας, τον Αργοναύτη και Αστρονόμο Αγκαίο τον Αιτωλό προτείνοντας το όνομα του να συμπεριληφθεί σε αυτή την ονοματοδοσία.

Ο Αγκαίος από την Πλευρώνα της Αιτωλίας ήταν κατά τη μυθολογία Αστρονόμος. Βοήθησε τους Αργοναύτες ως πλοηγός με τις γνώσεις του για τις κινήσεις των αστέρων τους Αργοναύτες να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από την Ιωλκό. » Ἀγκαῖος τ’ ἔμολεν Πλευρώνιος, ὅς ρα πορείας οὐρανίας ἄστρων ἐδάη, κύκλους τε πλάνητας. Δίζετο γάρ τά τ’ἐόντα τά τ’ἐσσόμεν’ ἀνθρώποισιν «. (Αργοναυτικά, στίχ. 208-210).

Ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε να προταθεί επίσης ο Πλευρώνιος ποιητής Αλέξανδρος ο Αιτωλός,ο οποίος  καταγράφει στα ποιήματά του τη μουσικότητα των πλανητών και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αστρονόμους της αρχαιότητας.

Σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού το όνομα θα πρέπει να δοθεί μονολεκτικά στα Αγγλικά. Έτσι υποβλήθηκαν από τον γραφόντα τα ονόματα ως Ageos ή AlexanderAetolian.  Αν ακολουθήσουν και άλλες υποβολές ίσως ενισχυθούν οι υποψηφιότητες για τους Πλευρώνιος Αγκαίο ή Αλέξανδρο.

Θα είναι πολύ σπουδαίο άλλωστε και θα μείνει για πάντα, αν κοιτάζουμε τον ουρανό εμείς ή τα παιδιά μας και ξέρουμε ότι ένα αστέρι έχει την ονομασία ενός Αιτωλού Αστρονόμου, μυθικού ή μη. Και σίγουρα θα είμαστε περήφανοι.  Αξίζει τον κόπο.

Υ.Γ.

Για την ιστορία όνομα από Αιτωλοακαρνανία υπάρχει ήδη στο διάστημα. Πρόκειται για τον Αχελώο,  κρατήρα του Γανυμήδη, δορυφόρου του Δία με 35 χιλιόμετρα διάμετρο.Είναι ο δεύτερος στο κάτω μέρος της εικόνας που βλέπετε. Τον ανακάλυψε το διαστημικό όχημα «Γαλιλαίος» το 1997. Παρμένες από 17.500 χιλιόμετρα απόσταση, Ο κρατήρας Αχελώος μπορεί να μην είναι πλήρως σχηματισμένος ή μέσα σε αυτόν να κατέρρευσε μια κορυφή http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA01609

Περισσότερα σε παλαιότερο αφιέρωμα του agrinionews.gr ΕΔΩ

Πηγές: 

ΓΗ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πηγή: Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας https://www.facebook.com/astronomiki

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1553 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.