Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:18 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 18:29

Αιτωλοακαρνανία: Στη μάχη των Πανελλαδικών 2116 υποψήφιοι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οδηγίες από τους ειδικούς – Πρεμιέρα σήμερα στα ΕΠΑΛ, αύριο στα ΓΕΛ

Στοιχεία εξεταζόμενων μαθητών Πανελλαδικών Εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για την Αιτωλοακαρνανία και την Δυτική Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, λίγες ώρες μόλις πριν την έναρξη της φετινής διαδικασίας, η οποία κάνει πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ και αύριο για τα ΓΕΛ.

Στην Αιτωλοακαρνανία θα εξεταστούν φέτος συνολικά 2116 υποψήφιοι, 1732 από τα ΓΕΛ και 384 από τα ΕΠΑΛ.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ξεκινούν την Παρασκευή με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Γενική Παιδεία) ενώ οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων αρχίζουν τον «μαραθώνιο» των εξετάσεων σήμερα με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Στους 78.335 ο αριθμός των εισακτέων

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Ειδικότερα θα εισαχθούν 78.335 νέοι φοιτητές σε σχέση με τους 74.692 που πέρασαν τις πύλες των ΑΕΙ πέρυσι.

Η αύξηση των θέσεων, ωστόσο, δεν αφορά όλα τα τμήματα και το σημαντικότερο είναι ότι δεν «αγγίζει» καθόλου τις περιζήτητες σχολές στις οποίες γίνεται «σφαγή» αριστούχων για μία θέση.

Ειδικότερα, το υπουργείο έδωσε περισσότερες θέσεις σε ορισμένα τμήματα τα οποία έχουν προοπτικές στην αγορά εργασίας, όπως αυτά των Τουριστικών και Ναυτιλιακών Σπουδών, αύξησε κατακόρυφα τους εισακτέους σε τμήματα Οικονομικών Επιστημών ενώ την ίδια στιγμή άφησε αμετάβλητο το αριθμό των εισακτέων σε σχολές όπου παρατηρείται κάθε χρόνο «σφαγή» αριστούχων.

Στα ύψη ο ανταγωνισμός σε Ιατρικές – Νομικές σχολές

Μπορεί ο αριθμός των εισακτέων να πήρε την ανιούσα σε αρκετές ομάδες σχολών προκειμένου να καταγραφεί μία εντυπωσιακή άνοδος σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητες τις θέσεις στις Ιατρικές και Νομικές σχολές τις οποίες επιλέγουν κάθε χρόνο ως πρώτη προτίμηση χιλιάδες αριστούχοι.

Είναι ενδεικτικό ότι για την Ιατρική σχολή της Αθήνας η οποία βρίσκεται κάθε χρόνο στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων, επιλέγεται ως πρώτη προτίμηση από 2.000 και πλέον υποψηφίους όταν οι θέσεις για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος δεν ξεπερνούν τις 165.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, αυτό της Νομικής του ΕΚΠΑ. Οι πρώτες προτιμήσεις «αγγίζουν» κάθε χρόνο τις 2.200 ενώ οι θέσεις και τη φετινή χρονιά, παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στις 435.

Οι συμβουλές των ειδικών στους υποψηφίους

H Πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτα Δερβίση

«Χρειάζεται θετική σκέψη, θέληση και προσπάθεια μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο και δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά πιθανά λάθη, καθώς θα πάει χαμένη όλη η προσπάθεια. Το μυστικό είναι εκείνη των ώρα που είναι στην αίθουσα να μην έχουν άγχος και να έχουν ελεύθερη την σκέψη τους χωρίς να «εγκλωβίζεται» στις σημειώσεις και πως το έχουν γράψει στο τετράδιό τους. Αν δυσκολεύονται πραγματικά θα πρέπει να φέρουν στο μυαλό τους τον καθηγητή τους και τι θα τους συμβούλευε. Έχει μεγάλη σημασία για όλη την περίοδο των εξετάσεων κάθε μάθημα που τελειώνουν να το αφήνουν πίσω τους ανεξαρτήτως της απόδοσής τους αλλιώς ακόμη και ένα πιθανό λάθος μπορεί να τους επηρεάσει την ψυχολογία για μέρες, με αποτέλεσμα να φανεί και στα επόμενα μαθήματα και έτσι να πάει «ντόμινο» σε όλα και για όλα τα μαθήματα» δήλωσε στη «Σ» η Πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτα Δερβίση, η οποία συμβουλεύει επίσης τους υποψήφιους να προσέξουν πάρα πολύ την συμπλήρωση του μηχανογραφικού και να απευθυνθούν σε ειδικούς ώστε να φτιάξουν ένα μηχανογραφικό βάσει των θέλω τους και των ικανοτήτων τους.

Παράλληλα η κ. Δερβίση σχολίασε και τις αλλαγές που υπάρχουν στο σύστημα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων τονίζοντας πως υπάρχουν αρνητικές και θετικές πλευρές. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «θεωρώ πως δεν έχει γίνει σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός και φυσικά δεν έχει ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα που υπάρχει μέσα στο σχολείο. Να πούμε την θετική πλευρά. Στο μάθημα της έκθεσης για τους μαθητές των ΓΕΛ είναι θετικό ότι είναι μαζί η έκθεση και η λογοτεχνία και ο τύπος των ερωτημάτων έχει σκοπό να καταπολεμήσει την παπαγαλία. Το μεγάλο αρνητικό είναι πως το εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει καλλιεργήσει την κριτική ικανότητα των μαθητών, παρά τα 6 χρόνια που επιχειρείται αυτό. Ένα άλλο παράδειγμα θετικών και αρνητικών είναι πως η Γ’ λυκείου με το νέο σύστημα είναι τάξη προετοιμασίας για το Πανεπιστήμιο, κάτι που αν ήθελαν θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν από προηγούμενες τάξεις. Το υπουργείο Παιδείας συνέταξε την ύλη με το σκεπτικό ότι οι μαθητές θα αφιέρωναν τις ώρες που αφιέρωναν για τα γενικής παιδείας μαθήματα στα μαθήματα των πανελλαδικών – κατεύθυνσης χωρίς να συμπεριλάβει το γεγονός ότι οι μαθητές δεν αφιερώνουν πολλές ώρες στα γενικής παιδείας με αποτέλεσμα με τον σχεδιασμό αυτό να βγαίνουν περισσότερες ώρες μελέτης στους μαθητές, ώρες που πιθανότατα να μην υπάρχουν. Επίσης, η νέα ύλη δόθηκε στους μαθητές στις 30 Μαΐου με αποτέλεσμα να είναι αυξημένη κατά 40% στα περισσότερα μαθήματα με αποτέλεσμα μαθητές και καθηγητές να μην έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον κατάλληλο προγραμματισμό».

Σχετικά με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και η σωστή συμπλήρωση μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές, ο Σύλλογος Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με την κ. Δερβίση, έχει προγραμματίσει ημερίδες για τους μαθητές σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Στις 20 Ιουνίου στο Αγρίνιο, στις 19 Ιουνίου στο Μεσολόγγι και στις 22 Ιουνίου στη Ναύπακτο με καταξιωμένους επιστήμονές στο είδος.

Νίκος Αγγελόπουλος – Κώστας Χονδρός 

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 380 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.