Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:18 μμ
 
wm small
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 00:51

Περιοδικό "ΠΡΑΣΙΝΟ + ΜΠΛΕ" τεύχος Νο 108 - Μαϊου 2019

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κυκλοφόρησε το 108 τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού ΠΡΑΣΙΝΟ + ΜΠΛΕ για τον μήνα Μαϊο 2019. Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα που μπορεί κάποιος να βρεί στις σελίδες του. Στην συνέχεια του άρθρου αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά απο αυτά.

EDITORIAL | Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων...

Για ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο οι εξορύξεις στην Ήπειρο για ανεύρεση πετρελαίου, σας παραθέτουμε την ενημέρωση της Greenpeace...«Οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν βάλει απ’ ότι φαίνεται στο στόχαστρο τους, εδώ και καιρό την Ήπειρο και τη μοναδική ομορφιά της. Έχουν αναλάβει την έρευνα στην περιοχή για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, σε μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες γεώτρησης και τοποθέτηση εκρηκτικών σε βάθος λίγων μέτρων, που ανατινάζονται για τις ανάγκες των σεισμικών ερευνών. Μόνο στα πρώτα 500 χιλιόμετρα, θα γίνουν 11.500 τέτοιες εκρήξεις, που εκτός από την επιβάρυνση στο περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σεισμική δραστηριότητα.Οι πολύτιμοι ποταμοί της περιοχής, όπως ο Καλαμάς, ο Άραχθος και ο Βοϊδομάτης, οι προστατευόμενες περιοχές και τα είδη ζώων κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Επιπλέον, ο τουρισμός, που βασίζεται στη μαγευτική φύση και τα πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου και η παραγωγή ντόπιων προϊόντων, κινδυνεύουν από τη ρύπανση του νερού και του εδάφους.Τελικά, για το κέρδος λίγων απειλείται ο φυσικός μας πλούτος και η ίδια μας η πολιτιστική κληρονομιά. Εκτός όμως από τα γεφύρια, τα νερά και τα εθνικά πάρκα, η Ήπειρος είναι και οι άνθρωποί της. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται τη στήριξη όλων μας για να προστατεύσουν τον τόπο τους. Οι πετρελαϊκές θα πάρουν γη και ύδωρ με ελάχιστα ανταλλάγματα και αφού πάρουν αυτό που θέλουν, θα φύγουν αφήνοντάς μας τον λογαριασμό της ζημιάς.Σε μία χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και την καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, το εθνικό συμφέρον είναι να αφήσουμε πίσω τα ορυκτά καύσιμα και να σταματήσουμε τα σχέδια των πετρελαϊκών, που εκτός από την Ήπειρο έχουν βάλει στο μάτι και τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη. Ελπίζουμε να αποτραπεί το έγκλημα υπέρ της κακώς νοούμενης ανάπτυξης.

Να είστε καλά,

Τάσος Ξύδης

Υπεύθυνος Έκδοσης

OIKOδράσεις | Με επιτυχία και η 2η καταγραφή απορριμμάτων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η 2η δράση καταγραφής θαλάσσιων απορριμμάτων στη Ναύπακτο, του προγράμματος «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ η δική μας θάλασσα». Το πρωί της Πέμπτης 23 Μαΐου, εκπρόσωποι και εθελοντές των φορέων στο πρόγραμμα, της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Πράσινο+Μπλε» και της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης «ΟΖΟΝ», υποδέχτηκαν μαθητές της Δ’ και ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Ναυπάκτου που συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς τους, στο παρατηρητήριο που έχει επιλεγεί για την έρευνα, στην περιοχή του «Πούντου» στην παραλία του Γριμπόβου Ναυπάκτου.

OIKOδράσεις | Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «MEDCYCLETOUR Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παραθαλάσσιο τουρισμό» υλοποιήθηκαν ποδηλατοβόλτες, στις 4 - 5 Μαΐου 2019 στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

OIKOθέμα | Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου

Τις αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους εμπορικούς κλάδους, από την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου ειδικοί του WWF Ελλάς, της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Eftec, της συμμαχίας κατά των εξορύξεων στην Ισπανία, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων από περιοχές του Ιονίου όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

OIKOθέμα | Η ζωγραφική στη ζωή των παιδιών

Μπαίνοντας σε ένα χώρο με χρώματα και παιδικές ζωγραφιές, όλο αυτό μοιάζει σαν ένα ταξίδι, ένα ταξίδι στη φαντασία, ένα ταξίδι στη δημιουργικότητα, ένα ταξίδι στο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Μια παιδική ζωγραφιά αποτελεί την αναπαράσταση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των προβληματισμών και των ανησυχιών που έχει ένα παιδί.

ΟΙΚΟειδήσεις |Tο 2021 η απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οριστικοποίησε την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης. Μαχαιροπίρουνα, μπατονέτες, καλαμάκια και οι αναδευτήρες ποτών απαγορεύονται εντός Ένωσης, ενώ έθεσε πιο αυστηρό πλαίσιο για εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

ΟΙΚΟδράσεις | 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Συρακουσών

H Ομάδα του «θεατρικού εργαστηρίου» είχε την τιμή να ανοίξει το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και κλασικού θεάτρου Νέων των Συρακουσών, εκπροσωπώντας το “Lepanto” και τη Ναύπακτο από την Ελλάδα, με την Ελένη του Ευριπίδη.

OIKOδιατροφή | 18 OIKOδιατροφή | Μουσμουλιά και οι άγνωστες θεραπευτικές ιδιότητες!

Η μουσμουλιά προέρχεται από τη νοτιοανατολική περιοχή της Κίνας, ίσως και από τη νότια Ιαπωνία. Τα μούσμουλα καταναλώνονται από διάφορους πολιτισμούς για γαστρονομικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

OIKOπροορισμοί | ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΦΩΚΙΔΑΣ

Το Μοναστηράκι είναι παραθαλάσσιο χωριό στη Δωρίδα του Νομού Φωκίδας. Βρίσκεται επί της παραλι-ακής εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιτέας, σε απόσταση από τη Ναύπακτο 11,5 χλμ., το Γαλαξίδι 55 χλμ και το Ευπαλίο 3 χλμ.

Αυτά και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα θέματα μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του περιοδικού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να το δείτε ή να το κάνετε Downloading.

 

Διαβάστηκε 1116 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 20:13
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.