Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:28 πμ
 
wm small
Τρίτη, 28 Μαϊος 2019 17:45

Προσοχή στον πυρηνοτρήτη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο με χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς στις πεδινές περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

Διαπιστώσεις: Στις πεδινές περιοχές ξεκίνησε η ̟πτήση της καρπ̟όβιας γενιάς στις 20 Μαΐου. Το τελευταίο διήμερο (27-28 Μαΐου) παρατηρείται απότομη αύξηση των συλλήψεων του εντόμου στις παγίδες παρακολούθησής του.

Συστάσεις: Η κρισιμότερη περίοδος για την προστασία της παραγωγής από τον πυρηνοτρήτη θεωρείται η περίοδος της καρπόβιας γενεάς, η οποία επιφέρει ουσιαστικές ζημιές στην ήδη διαμορφωθείσα παραγωγή.

Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν ελαιώνες με μέτρια καρποφορία. Συνιστάται εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων το διάστημα 1-3 Ιουνίου εναντίον των νεαρών προνυμφών του εντόμου.

Επανάληψη σε 14 ή 28 ημέρες (εξαρτάται από το σκεύασμα) εφόσον απαιτείται.

Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών με το ίδιο σκεύασμα και οι επαναληπτικές εφαρμογές (εφόσον απαιτούνται κρινόμενες από την επιμονή υψηλών πληθυσμών του εχθρού μετά τον 1ο ψεκασμό), να γίνονται με εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης (εναλλακτικά ή συνδυαστικά όπου επιτρέπεται: βιολογικά, οργανοφωσφορικά, πυρεθρινοειδή, σπινοσίνες, νεονικοτινοειδή), όπως αναφέρονται στην σχετική λίστα.

Φυτοπροστατευτικά: Επιλογή από τα εγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου για την επιλογή κατάλληλου (μη φυτοτοξικού) εντομοκτόνου και δοσολογίας εφαρμογής. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας – Εφαρμόζετε, αποκλειστικά, εγκεκριμένα σκευάσματα.

Διαβάστηκε 932 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία