Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 17:46

ΑΣΕΠ-εθνικές εκλογές: «Παγώνουν» όλες οι προσλήψεις – Τι θα γίνει με 3Κ/2018

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά από εκατοντάδες μηνύματα που δέχθηκε η aftodioikisi.gr, η ιστοσελίδα επικοινώνησε με το ΑΣΕΠ σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για τις προκηρύξεις που βρίσκονται «στον αέρα», εκείνες που πρόκειται να βγουν και, βεβαίως, για όσες αναμένονται οι οριστικοί πίνακες, μεταξύ των οποίων, βεβαίως, η περίφημη 3Κ/2018.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στελέχη του ΑΣΕΠ καθώς κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και έως την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «παγώνουν» τα πάντα σε σχέση να ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, νέες προκηρύξεις, πρώτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των οριστικών πινάκων της 3Κ/2018. Ήδη, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, βρισκόμαστε στην «ουρά της ουράς», σύμφωνα με έκφραση στελέχους της ανεξάρτητης Αρχής και, εφόσον όλα είναι έτοιμα, η ανακοίνωση θα γίνει πριν την προκήρυξη εκλογών που θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Ωστόσο την ίδια στιγμή υποψήφιοι της προκήρυξης βλέπουν υπαρκτό τον κίνδυνο μη έγκυρης έκδοσης των αποτελεσμάτων και κινητοποιούνται διεκδικώντας δέσμευση από τον Κ. Μητσοτάκη για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και την πρόσληψη του προσωπικού.

Επιπλέον, σε σχέση με τα υπόλοιπα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του ΑΣΕΠ, η μεγάλη προκήρυξη που «τρέχει» αυτή τη στιγμή είναι 3ΕΑ/2019 για 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Τι ισχύει για την προεκλογική περίοδο

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 2190/94 κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος απαγορεύεται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή την πρόσληψη κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

Υπενθυμίζεται η παραπάνω απαγόρευση αφορά όχι μόνο τις τελικές πράξεις αλλά και όλες τις σχετικές προπαρασκευαστικές πράξεις ή/και αποφάσεις, εφόσον αυτές είναι κατά νόμο αναγκαίες προϋποθέσεις για την έκδοση της τελικής πράξης της σύνθετης διοικητικής ενέργειας (διορισμού ή πρόσληψης). Δηλαδή δεν δημοσιεύονται προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων προσωπικού ούτε πράξεις διορισμού, δεν εκδίδονται ανακοινώσεις για πρόσληψη προσωπικού, δεν δημοσιεύονται πίνακες επιλογής προσωπικού τακτικού ή έκτακτου, δεν υπογράφονται πράξεις διορισμού. Οι σχετικές διαδικασίες που είχαν ήδη κινηθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται, δηλαδή αναστέλλονται προσωρινά, και συνεχίζονται αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια, κατόπιν της δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών μέχρι την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που θα προκύψει (κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος) από τις εκλογές αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ που εμπίπτουν στην παραπάνω απαγόρευση. Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή ενστάσεων που είχαν ανακοινωθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται και συνεχίζονται αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής και μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση εναπομείναντος χρονικού διαστήματος έως την εκπνοή τους.

Οι φορείς των οποίων οι διαδικασίες πρόσληψης εμπίπτουν στην παραπάνω απαγόρευση και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ οφείλουν να προσαρμόσουν τις σχετικές ενέργειές τους σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Ανησυχία των υποψηφίων

Αν και το ΥΠΕΣ με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει ότι οι διορισμοί των επιτυχόντων της 3Κ μπορούν να γίνουν το διάστημα έως την 31η Αυγούστου, οι υποψήφιοι, με τόσο που έχουν όλο το προηγούμενο διάστημα, δικαίως ως ένα βαθμό, εκφράζουν φόβους, καθώς, υπάρχει πιθανό το σενάριο των εκλογών του Ιουνίου και της αλλαγής κυβέρνησης. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ότι αρμόδιος τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς είχε σημειώσει μιλώντας τον περασμένο Ιανουάριο στην εκπομπή aftodioikisi.gr στον Αθήνα 984 ότι: «Προσλήψεις που αφορούν το έτος 2019 είναι αρμοδιότητα της υπάρχουσας κυβέρνησης. Διαγωνισμοί και προκηρύξεις που θα βρίσκονται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν κανονικά. Τίποτα δεν θα ακυρωθεί από μια κυβέρνηση της ΝΔ».

Τι λέει το άρθρο 28




aftodioikisi.gr

Διαβάστηκε 953 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.