Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 19:03

Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια πατάτας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο με χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς στις πεδινές περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις: Η συγκομιδή τελείωσε στις πρώιμες φυτέψεις της Μεσσηνίας. Στις υπόλοιπες περιοχές, μεγάλος όγκος των πατατοκαλλιεργειών έχει αρχίσει να συγκομίζεται. Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Η βαθμιαία άνοδος των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις άφθονες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και τη διάρκεια διύγρανσης του φυλλώματος, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές.

Συστάσεις: Οι φυτείες να προστατεύονται με προληπτικές εφαρμογές. Οι μικρές δόσεις να χρησιμοποιούνται σε συνθήκες χαμηλής πίεσης προσβολής. Οι μεγάλες δόσεις θα πρέπει να εφαρμόζεται προληπτικά σε περίπτωση που ο κίνδυνος εμφάνισης της προσβολής είναι υψηλός ή θεραπευτικά στα αρχικά στάδια έναρξης της προσβολής.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Διαπιστώσεις: Παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις. Ο καιρός ευνοεί προσβολές σε όλες τις πεδινές περιοχές.

Συστάσεις: Συνιστώνται προληπτικές εφαρμογές ανά 10ήμερο μόνο με την εμφάνιση τοπικών προσβολών. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα έκδοσης 08/04/2019 και τα εντομοκτόνα σκευάσματα της ηλεκτρ. βάσης του Υπουργείου έτους 2019, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή -τήρηση ημέρων αναμονής, των ωφέλιμων οργανισμών και του περιβάλλοντος.

Διαβάστηκε 1017 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.