Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  10:07 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 17:48

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου είπαν «όχι στην υποβάθμιση του Μουσείου Θυρρείου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου ξεκίνησε η εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, μετά την ανακάλυψή του το 1973, το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου και τα συνευρήματά του.

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή που λαμβάνει χώρα παρουσία τοπικών αρχών, πολλών πολιτών και αρκετών Ξηρομεριτών. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών προέβησαν σε συμβολική δράση κρατώντας πανό με το οποίο λένε «όχι στην υποβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θυρρείου», ζήτημα που έθιξαν και στους αρμοδίους.

Ως γνωστόν οι Ξηρομερίτες συμμερίζονται τη σπουδαιότητα της πρώτης έκθεσης του Στεφανιού ωστόσο θα προτιμούσαν αυτή να γίνει στο Μουσείο Θυρρείου για την αναβάθμιση του οποίου άλλωστε αγωνίζονται τα τελευυταία χρόνια.

Για το ζήτημα ωστόσο τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ Ολυμπία Βικάτου. Σημείωσε πως ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το στεφάνι βρίσκεται στο Μουσείο του Αγρινίου, έχει να κάνει με την επαρκή φύλαξή του.

«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θυρρείου, τα προηγούμενα χρόνια, έχουν γίνει διαρρήξεις και κλοπές και οι δράστες είχαν καταφέρει να αφαιρέσουν κάποια αγγεία. Αυτά όμως που έψαχναν -και ευτυχώς δε βρήκαν- ήταν τα χρυσά του Μουσείου, μεταξύ των οποίων και το στεφάνι του Θυρρείου. Το μοναδικό θησαυροφυλάκιο που διαθέτει η υπηρεσία μας είναι αυτό που βρίσκεται στο Αγρίνιο», ανέφερε η κυρία Βικάτου.
Απαντώντας σε ενστάσεις κατοίκων του Θυρρείου υποστήριξε πως όταν το εκεί Μουσείο ανακαινιστεί και γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες, τότε θα μπορούν να φιλοξενήσει τέτοια εκθέματα.
Δεν παρέλειψε να σχολιάσει φήμες -που κατά το παρελθόν διακινήθηκαν- σύμφωνα με τις οποίες το στεφάνι αυτό… δεν υπάρχει. «Είναι μεταξύ των λόγων που αποφασίσαμε να το δείξουμε για πρώτη φορά στο κοινό και το κάνουμε συμβολικά τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων».

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 705 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.