Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 17:44

120 δόσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ασφαλιστικά ταμεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Στην διάθεση του κοινού είναι από το μεσημέρι της Τετάρτης (22/5) η νέα πλατφόρμα

120 δόσεις:  Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για την ένταξη στην ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Στις 10:30 το πρωί η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, εγκαινιασαν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα γραφεία της Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση www.efka.gov.gr

Ο επανυπολογισμός των χρεών της 15ετίας 2002 -2016 θα γίνεται αυτόματα για τους οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ. Η διαδικασία είναι απλή, ενώ δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών. Η ηλεκτρονική αίτηση γίνεται σε δυο στάδια:

  • αρχικώς στον ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς (ΟΑΕΕΟΓΑΕΤΑΑ),όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισμός και
  • ακολούθως η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων.

Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατομικές εισφορές μπορούν να μπουν κατευθείαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν αφού πιστοποιηθούν ως χρήστες. Με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης οποιεσδήποτε υπάρχουσες ρυθμίσεις μεταπίπτουν αυτόματα από το ΚΕΑΟ στην νέα ρύθμιση.

Το ethnos.gr παρουσιάζει τις πρώτες εικόνες από την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα βασικά βήματα που «κλειδώνουν» την νέα ρύθμιση.

Η είσοδος στο «μενού» της νέας ρύθμισης πραγματοποιείται από την  ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ(www.efka.gov.gr) και από την επιλογή «Ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ ν. 4611/2019» η οποία προστίθεται και στις τρεις υπάρχουσες κατηγορίες «Ασφαλισμένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι».

img_3683.jpg

Στην πρώτη οθόνη εμφανίζεται ενημερωτικό με αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία στην οποία ο χρήστης διαβάζει τα εξής:

2.jpg

Ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Άρθρα 1-18 του κεφ. Α του ν. 4611/2019

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλώνέως 31/12/2018 σε φυσικά πρόσωπαελεύθερους επαγγελματίεςαυτοαπασχολούμενους και αγρότες με ενεργή ή μη επαγγελματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων ασφαλισμένων που έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί.

Στη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο της κύριας οφειλής προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους έως 31-12-2018 όπως έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ρύθμιση.

Στις ρυθμιζόμενες οφειλές δύνανται να συμπεριληφθούν:

  1. Οφειλές που έχουν ενταχθεί στον ν. 4499/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός).
  2. Οφειλές που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση, της οποίας οι όροι τηρούνται, με απώλεια των διευκολύνσεών της
  3. Οφειλές για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα νοικοκυριά – νόμος Κατσέλη).

Ειδικότερα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οφειλές χρονικού διαστήματος 01-01-2002 έως 31-12-2016 δύνανται να επανυπολογιστούν μετά από επιλογή του οφειλέτη.

Ο επανυπολογισμός πραγματοποιείται με βάση τον κατώτατο μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών όπως ίσχυε στις 31/12/2018 (386,08€).

Στην περίπτωση αυτή οι νέες μηνιαίες εισφορές διαμορφώνονται ανά κλάδο ως εξής:

  • Σύνταξη 117,22€
  • Ασθένεια 40,73€
  • Επικουρική ασφάλιση 41,02€
  • Εφάπαξ παροχή 23,44€

Αναλυτικότερα για το πεδίο εφαρμογής, τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση μπορείτε να ενημερωθείτε από την σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ και την σχετική εγκύκλιο του ΕΤΕΑΕΠ.

Αν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε ρύθμιση των οφειλών σας επιλέξτε «Συνέχεια»

Αν επιθυμείτε να ρυθμίσετε οφειλές από απασχόληση εργαζομένων μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση στον σύνδεσμο ΚΕΑΟ στον ιστότοπο ΕΦΚΑ

Στη συνέχεια εμφανίζονται στοιχεία ταυτότητας του οφειλέτη τα οποία ανασύρονται από το Μητρώο του ΕΦΚΑ. Τα στοιχεία αυτά δεν μεταβάλλονται. Σε περίπτωση που έχουν μεταβληθεί, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να απευθύνεται στις αρμόδιες Τοπικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ. Εμφανίζονται επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας – η διεύθυνση, το τηλέφωνο και το email του ασφαλισμένου ή εργοδότη ή συνταξιούχου. Η συμπλήρωση των πεδίων είναι υποχρεωτική.

3.png
Αίτηση προσδιορισμού – επανυπολογισμού οφειλών προς ρύθμιση Ν. 4611/2019

Προσοχή : Με την αίτηση αυτή ενημερώνεστε για το ύψος της οφειλής ή των οφειλών σας προκειμένου να επιλέξετε αν επιθυμείτε τον επανυπολογισμό τους. Εάν αποφασίσετε να ενταχθείτε στην ρύθμιση οι οφειλές σας θα διαβιβαστούν στο ΚΕΑΟ ή στην αρμόδια υπηρεσία συντάξεων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ανασύρονται αυτόματα από το μητρώο του ΕΦΚΑ και δεν μεταβάλλονται. Αν έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία παρακαλούμε απευθυνθείτε στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία ΕΦΚΑ.

ΕΠΩΝΥΜΟ:

ΟΝΟΜΑ:

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ:

ΜΗΤΡΩΝΥΜΟ:

ΑΦΜ:

ΑΜΚΑ:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η συμπλήρωση και επικαιροποίηση των στοιχείων είναι υποχρεωτική.

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ:

ΠΟΛΗ:

ΤΚ:

ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ:

EMAIL:

Δηλώνω ότι τα ανωτέρω στοιχεία επικοινωνίας είναι ορθά (εφόσον κλικάρεται το κουτάκι εμφανίζονται οι υπόλοιπες επιλογές)

Ακολουθούν ορισμένα ερωτήματα όπως : αν ο οφειλέτης έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, αν έχει υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση διαγραφής οφειλών λόγω εύλογης αμφιβολίας ή αν εκκρεμεί διαδικασία ένταξης οφειλών του στο νόμο Κατσέλη.

4.png

ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ :

Εκκρεμεί αίτημα συνταξιοδότησης 

Επιλέξτε μόνο εφόσον εκκρεμεί αίτημα συνταξιοδότησης

Δεν έχω υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 3 του Ν. 4554/2018 περί εύλογης αμφιβολίας οφειλών το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα

Εάν εκκρεμεί αίτημα υπαγωγής περί εύλογης αμφιβολίας θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Τοπική υπηρεσία ΕΦΚΑ.

Δεν εκκρεμεί διαδικασία ένταξης οφειλών μου στο Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα).

Στη συνέχεια εμφανίζονται τα Μητρώα ασφάλισης των π. Φορέων, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στα οποία εντοπίζεται εγγραφή.

5.png

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΤΡΩΟΥ

Από το μητρώο του ΕΦΚΑ προκύπτει εγγραφή σας στους πιο κάτω φορείς:

ΟΑΕΕ

ΟΓΑ

ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ

ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ

ΕΤΑΑ – ΤΑΝ

ΕΤΑΠ –ΜΜΕ

ΕΦΚΑ

ΕΤΕΑΕΠ

Αν δεν συμφωνείτε με τα ανωτέρω στοιχεία θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία ΕΦΚΑ ή στο ΕΤΕΑΕΠ για την οριστικοποίηση της ασφάλισής σας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία μπορείτε να επανέλθετε για την υποβολή του αιτήματός σας.

1.png

Στις περιπτώσεις οφειλών που μπορούν να επανυπολογιστούν εμφανίζονται δύο πίνακες ανά φορέα ασφάλισης. Αντίστοιχα, για οφειλές που δεν επανυπολογίζονται εμφανίζεται ένας πίνακας ανά φορέα. Οι πίνακες περιλαμβάνουν στοιχεία χρόνου ασφάλισης υπολογιζόμενου σε μήνες, βασική οφειλή, επιβαρύνσεις και σύνολα.

Στις επιβαρύνσεις έχει υπολογιστεί η έκπτωση που προβλέπεται, ανά περίπτωση (85% ή 100%). Εάν προωθηθούν οι οφειλές προς ένταξη στη νέα ρύθμιση, τυχόν προηγούμενη ενεργή ρύθμιση θα διακοπεί και τα δικαιώματα και ευεργετήματα που προέβλεπε θα απολεσθούν.

Οι οφειλές προς όλους τους φορείς ενδέχεται να μην εμφανίζονται ταυτόχρονα, όταν εκτελούνται εργασίες προσδιορισμού τους. Το αίτημα μπορεί να οριστικοποιηθεί με τις ήδη αναρτημένες οφειλές. Όταν αναρτηθούν οι υπόλοιπες οφειλές, θα προωθηθούν προς ένταξη στη ρύθμιση.

Με την υποβολή της αίτησης ο ασφαλισμένος επιλέγει τον υπολογισμό των οφειλών του ρυθμισμένων ή μη, με επανυπολογισμό ή χωρίς επανυπολογισμό, ενώ αποδέχεται την προώθηση των οφειλών του στο ΚΕΑΟ ή την αρμόδια υπηρεσία Συντάξεων.

Για τα χρέη του 2017 και του 2018 – χρέη προς ΕΦΚΑ – υπάρχει  ξεχωριστή επιλογή όπου όλοι οι οφειλέτες θα την επιλέγουν, εφόσον έχουν χρέη την εν  λόγω 2ετία και αυτόματα θα εμφανίζεται η σχετική ενημέρωση από την ΗΔΙΚΑ.

ethnos.gr 

 

Διαβάστηκε 959 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.