Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 00:30

Βασιλική Γραμματικογιάννη: Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

O άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη στήλη Eco Voice της Athens Voice και απέσπασε δύο βραβεία, από το Ecocity και από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, είναι η Βασιλική Γραμματικογιάννη, η οποία υπηρετεί δέκα χρόνια με πάθος τον τομέα του Περιβάλλοντος και κατάγεται απο την Αιτωλοακαρνανία.

Και τώρα αποφάσισε να το κάνει μέσα από άλλο μονοπάτι, αυτό της Ευρωβουλής, θέτοντας υποψηφιότητα με τους Πράσινους – Αλληλεγγύη, που παλεύουν με συνέπεια για τις θέσεις τους, όπως και η ίδια άλλωστε.

Της Βιβής Χαρίτου

Γιατί ασχολήθηκες με την πολιτική;

Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθώ δημοσιογραφικά ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γκαίτε που διερευνά την έννοια της ελευθερίας, την αύξηση του φασισμού στην Ευρώπη, τις αλλαγές που διαδραματίζονται στις πόλεις, τις διακρίσεις, την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα διαπίστωσα ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα που νιώθουν απογοητευμένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ωστόσο όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συναναστράφηκα στη διάρκεια του Freiraum project είναι άνθρωποι που αρνούνται να παραιτηθούν από την προσπάθεια για μια καλύτερη Ευρώπη, για ένα καλύτερο κόσμο.

Όταν λοιπόν ο Νίκος Χρυσόγελος μου έκανε την πρόταση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο που θα κατέβαζαν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχτηκα με χαρά σκεπτόμενη ότι αν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για την Ευρώπη, εγκαταλείπουμε την ελευθερία, εγκαταλείπουμε την ευημερία. Συνεπώς δεν θα έλεγα ότι πολιτεύομαι αλλά ότι συστρατεύομαι με δυνάμεις του τόπου που έχουν όρεξη να δουλέψουν και να ξαναγράψουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο σε μια Ευρώπη που θα πρωτοστατεί για έναν υγιή πλανήτη και μια υγιή κοινωνία.

Μεγάλη μερίδα του κόσμου θεωρεί ότι τα κόμματα που ασχολούνται με την οικολογία περιορίζονται μόνο σε αυτή. Ισχύει;

Όχι, η πολιτική οικολογία στηρίζεται στη λογική της βιωσιμότητας. Προτείνει ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο που σέβεται τη φύση ή για να το πω διαφορετικά προτείνει την οικονομία της φύσης. Στη φύση τίποτα δεν είναι άχρηστο, τίποτα δεν απορρίπτεται. Αυτή είναι η αρχή της κυκλικής οικονομίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να ζήσουμε χρειαζόμαστε φυσικούς πόρους. Δυστυχώς όμως τους χρησιμοποιούμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από τους ρυθμούς αναπλήρωσής τους. Δανειζόμαστε δηλαδή από το μέλλον που σημαίνει ότι αποθηκεύουμε προβλήματα για το μέλλον.

Για να διασφαλίσουμε ότι και οι επόμενες γενιές θα έχουν μια ποιοτική ζωή, ένα καθαρό περιβάλλον και μια ζωντανή οικονομία, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους πόρους, τόσο ως άτομα, όσο και ως κοινωνία. Η αποδοτικότητα των πόρων σχετίζεται με το να κάνουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, να κάνουμε βιώσιμη χρήση τους, και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον.

Τι είναι αυτό που θα αλλάξει αν οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη μπουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θα πληγούν περισσότερο από την Κλιματική Αλλαγή. Οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 41%, οι ακραίοι καύσωνες που κανονικά εμφανίζονται μια φορά στα 20 χρόνια θα αυξηθούν κατά 173%, ενώ οι ραγδαίες βροχοπτώσεις κατά 10%.

Η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει το κόστος της αδράνειας στα 701 δις ευρώ. Αν αναλογιστούμε ότι με χρέος 300 δις έχουμε δεινοπαθήσει για μια δεκαετία είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο κόστος της κλιματικής αλλαγής.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ λοιπόν υποστηρίζουμε τη μετάβαση της χώρας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιδιώκουμε περισσότερα και καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς. Καθαρότερο αέρα και λιγότερα χημικά στην τροφή μας. Λέμε όχι στα μεταλλαγμένα και όχι στις εξορύξεις. Ζητάμε απαγόρευση των επικίνδυνων ζιζανιοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες. Όλα εκείνα δηλαδή που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας ενώ θα δημιουργήσουν και πράσινες θέσεις εργασίας. Από την κυκλική οικονομία η ΕΕ μπορεί να εξοικονομήσει έως 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Παράλληλα δουλεύουμε κατά των διακρίσεων, για τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παλεύουμε κατά της πώλησης όπλων από την Ευρώπη προς τα αυταρχικά καθεστώτα. Παλεύουμε για τη δικαιοσύνη στους φόρους και για την επιστροφή στην Ευρώπη των δισεκατομμυρίων που διαφεύγουν στους φορολογικούς παραδείσους. Με λίγα λόγια παλεύουμε για τη δημοκρατία. Παλεύουμε για την προστασία των αδυνάτων.

Κάποιοι είναι αρνητές του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ αυτών και ο Τράμπ, και συγχέουν συνειδητά τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις με τα μακροπρόθεσμα κλιματικά φαινόμενα. Πόσο καταστροφικό είναι αυτό;

Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Αλλά όπως πολύ σωστά επισημαίνεις το «συγχέουν συνειδητά». Στις αρχές του μήνα το εργατικό κόμμα στη Μεγάλη Βρετανία κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με στόχο να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση περιβαλλοντικής και κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Η πρόταση έγινε δεκτή απ’ όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου καθώς και από τη Σκωτία και την Ουαλία, ενώ και άλλες χώρες προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η διακρατική επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ δίνει μόνο 12 χρόνια για να συγκρατήσουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Πρόσφατα σε είδαμε στα Ιωάννινα σε μία διαμαρτυρία για τις εξορύξεις. Πόσο καταστροφικές είναι;

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής οφείλεται καθαρά στα ορυκτά καύσιμα. Γι’ αυτό το λόγο και η συμφωνία του Παρισιού αποφάσισε ότι πρέπει να κάνουμε στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην ουσία αλλάζουμε το οικονομικό μοντέλο που είχαμε και μας οδήγησε σ’ αυτή την ανθρωπογενή καταστροφή.

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από εξορύξεις αφού μπορεί να έχει ενεργειακή επάρκεια από αέρα, νερό, ήλιο, γεωθερμία και βιομάζα. Για ποιο λόγο να διακινδυνεύσουμε με ένα ατύχημα αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στον κόλπο του Μεξικού; H Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα, αν συμβεί κάτι οι συνέπειες τόσο για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία αλλά και για την οικονομία μας (τουρισμός, αλιεία) θα είναι μη αναστρέψιμες. Το ίδιο ισχύει και για το Ιόνιο αλλά και για τα πανέμορφα βουνά της Ηπείρου.

Τελικά θα καταφέρουμε να σώσουμε τον πολιτισμό μας;

Εξαρτάται από τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ποιους θα στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε χάρη στην αποφασιστικότητα και στην ενότητα των Ευρωπαίων. Η γνώμη μου είναι ότι στις 26 Μαΐου αυτή την ενότητα πρέπει να τη διαφυλάξουμε.

ipolizei.gr

 

Διαβάστηκε 845 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/