Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:31 μμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Μαϊος 2019 12:28

Ο Εθελοντισμός στο Αγρίνιο μέσα από τα μάτια της Υπεύθυνης Ακτίνας Εθελοντισμού Δήμου Αγρινίου κας Ανθούλας Μακρή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου κα Ανθούλα Μακρή κάνει ένα απολογισμό του έργου της την πενταετία που μας πέρασε αλλά και των βλέψεών της για το μέλλον που έρχεται στην Χρύσα Σπαή για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

images 01

Κα Μακρή πόσα χρόνια είστε υπεύθυνη στην Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινιου;

Είμαι τεσσεράμιση χρόνια, από το τέλος Οκτώμβρη 2014, που με κάλεσε ο Δήμαρχος κος Γιώργος Παπαναστασίου και μου ανέθεσε τον εθελοντισμό στο Δημο.

Γιατί Ακτίνα Εθελοντισμού;

Ονομάσαμε Ακτίνα Εθελοντισμού γιατί ο εθελοντισμός αγκαλιάζει όλο τον Δήμο σαν μια μεγάλη ακτίνα αγάπης και προσφοράς και όχι μόνο το κέντρο

Σε ποιες δράσεις συμετείχατε με την Ακτίνα Εθελοντισμού;

Σε πάρα πολλές. Στην μέρα της αγάπης, στις μέρες των Χριστουγέννων που κάνουμε προσφορές, στο δέντρο της αγάπης, στο δέντρο της προσφοράς, στο δέντρο του γάλακτος, στο βιβλίο της γνώσης. Επίσης οι εκδηλώσεις που κάνουμε με αποδέκτες τα παιδιά όπως, στο νεραϊδοκομμωτήριο, τα ζαχαρωτα , φέρτε μαζί σας παιγνίδια η βιβλία να τα δώσουμε σε άπορα παιδιά. Από πλευράς περιβαλλολογικής δράσης έχουμε το Let’s do it στο οποίο ο Δήμος Αγρινίου ήρθε τρείς φορές πρώτη πανελλαδικά πόλη με τις δράσεις που έκανε. Δράσεις μέσα από τις οποίες αναδείξαμε μνημεία, αναδείξαμε και καθαρίσαμε αγιαλό, καθαρίσαμε βουνά, δενδροφυτευσαμε,καλλωπισαμε..

Ποιά δράση αγκάλιασε περισσότερο το κοινό και γιατί;

Ολες τις δράσεις τις αγκάλιασε. Και τις ανθρωπιστικές που έχουν σαν αποδέκτη την βοήθεια προς τον συνανθρωπό μας είτε με τρόφιμα είτε με φάρμακα είτε με βιβλία, αλλά και τις δράσεις που είναι καθαρισμός περιοχών που έχουν σκουπίδια και τις δράσεις δενδροφύτευσης και τις δράσεις που έχουν να κάνουν με την παιδεία, με τον αθλητισμό, με τον πολιτισμό, τον τουρισμό κλπ. Δεν υπάρχει κάποια δράση που δεν έχουν αγκαλιάσει οι δημότες.

Θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δραστηριοτήτων την τετραετία που πέρασε η θα ανοίξει ενας καινούργιος την τετραετία που έρχεται;

Κοιτάξτε, Ο Εθελοντισμός είναι μια συνεχόμενη προσφορά. Δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Και κάθε φορά υπάρχουν καινούργια πράγματα, καινούργιες δράσεις αλληλεγγύης. Να θυμίσουμε ότι η Ακτίνα Εθελοντισμού βοηθάει και στην Πολιτική Προστασία και οι εθελοντές δώσανε την ψυχή τους με τους πλυμμηροπαθείς που επι 35 μέρες μοιράζανε τρόφιμα και νερό. Μαζεύανε ρούχα, μαζεύανε κλινοσκεπάσματα οικειακό εξοπλισμό και ότι μπορεί να δώσει ο δημότης για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Τα μαζεύαμε και τα προωθούσαμε στις πλυμμηροπαθείσες περιοχές. Ο Εθελοντισμός είναι μια προσφορά και το όραμα για το μέλλον είναι αυτό και άλλα πολλά πράγματα. Η ακτίνα έχει γύρω στα 350 μέλη και συνεχώς προστίθενται νέα. Η συμμετοχή εθελοντών σε μία δράση εξαρτάται και από τις δουλειές που έχει ο κάθε εθελοντής.

images 05 

Είναι επαρκής ο αριθμός των εθελοντών για τα δεδομένα της περιοχής;

Θεωρώ για πρώτο στάδιο ναι. Αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για μια περιοχή που ήταν άγνωστος ο εθελοντισμός σσν οργσνωμενη δομή απο τον Δημο, αν σκεφτούμε ότι μέχρι πρότεινος υπήρχαν μόνο κάποιοι πολιτιστικοί σύλλογοι που προήγαγαν τον εθελοντισμό τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ΝΑΙ ο αριθμός των ατόμων που είναι στην Ακτίνα Εθελοντισμού είναι επαρκής.

Τελικά ποιό είναι το μήνυμα που περνάει μέσα από τον Εθελοντισμό;

Η προσφορά. Ότι ο εθελοντισμός είναι αλληλεγγύη, είναι ανιδιοτελής προσφορά, είναι μια στάση ζωής και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα για τον τόπο μας προσφέροντας εθελοντική εργασία. Πάμε ένα βήμα πιό πέρα σαν ανιδιοτελείς άνθρωποι. Το όραμα της Ακτίνας Εθελοντισμού είναι το Αγρίνιο να εδραιωθεί σαν πόλη του εθελοντισμού με δράσεις κάθε χρόνο πανελλαδικής εμβέλειας. Δηλαδή να έρχονται εθελοντές από ολη την Ελλάδα και να κάνουμε δράσεις είτε είναι στα δάση μας, είτε στις λίμνες μας είτε στις πεδιάδες μας και μέσα από αυτό να γίνεται και προβολή της περιοχής μας, του φυσικού πλούτου μας και της κουλτουρας μας !!

images 06

Τμήμα Παραγωγής ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 5020 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 23:53
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033