Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:46 πμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Μαϊος 2019 10:51

Βήμα εμπρός για το Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα αίτημα ετών γίνεται πραγματικότητα

Εκπόνηση μελέτης από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου – Ικανοποίηση από τα μέλη του συλλόγου

Η εκπόνηση μελέτης από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου αποτελεί θετική είδηση για τον σύλλογο «Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου», τα μέλη του οποίου από το 2016 αναζητούν λύση με στόχο η πόλη  να αποκτήσει το δικό της ανοιχτό θέατρο. Η μελέτη έγινε ώστε το ανοιχτό θέατρο να κατασκευαστεί στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το μικρό θέατρο, όπισθεν του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου.  

Σκοπός των συμπολιτών μας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συλλόγου «Ανοιχτό θέατρο Αγρινίου» Λάζαρο Τσόλκα, είναι: «το θέατρο όταν κατασκευαστεί να είναι διαθέσιμο σε όλες τις ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης που ασχολούνται με το θέατρο, τη μουσική, το χορό κ.ά., αλλά και στον Δήμο και παράλληλα να δοθεί ένα «βήμα» για την ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και την καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους με βάση την τέχνη. Μέσα από το ανοιχτό θέατρο πρόθεση είναι να αναδειχθούν και να υποστηριχτούν καλλιτεχνικές δραστηριότητες Αγρινιωτών που σχετίζονται με το σύνολο της πολιτιστικής και δημιουργικής «βιομηχανίας», όπως διάφορες εικαστικές δραστηριότητες (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία κ.ά.), παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός, μουσική κ.ά.), εφαρμοσμένες τέχνες (γραφιστική, product design, web design κ.ά.), η αρχιτεκτονική, η λογοτεχνία και ό,τι σχετίζεται με την αναπαραγωγή τους».

Το θέατρο είναι μια υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή, ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μία ημικυκλική πλατεία, την «ορχήστρα» όπως λεγόταν στο αρχαίο θέατρο ή σκηνή όπως θα λέγαμε σήμερα. Οι δύο κύκλοι χάραξης είναι ομόκεντροι (ακτίνες 5.00μ.και 16,16μ.).

Η σκηνή (επιφάνειας 70,27 τ.μ) είναι κατά 32 εκ υπερυψωμένη από τον διάδρομο κίνησης των θεατών, δηλαδή από το κάτω διάζωμα. Είναι φτιαγμένη από μπετόν και η επίστρωση της από πατητή τσιμεντοκονία με γυαλιστερή επιφάνεια ( ώστε να βοηθιέται η ανάκλαση του ήχου στη λεία και στιλπνή επιφάνεια) χρώματος γκρι.

Ο αμφιθεατρικός χώρος, το «κοίλο» όπως ονομαζόταν στο αρχαίο θέατρο, ο χώρος του κοινού, είναι χωρητικότητας 400 περίπου θέσεων και το σχήμα του υπερβαίνει κατά λίγο το ημικύκλιο. Ενσωματώνεται στη μορφολογία του εδάφους, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την πλαγιά του λόφου για λόγους καλής ακουστικής. Η κλίση του «κοίλου» σε σχέση με το επίπεδο της σκηνής είναι 24°. Η διεύθυνση του κύριου θεατρικού άξονα είναι από Βορειοδυτικά προς Νοτιοανατολικά. Η συνολική επιφάνεια του, μαζί με τους διαδρόμους –διαζώματα περίπου 405 τ.μ.

Έχει δυο διαζώματα (κάτω και πάνω διάζωμα) και πέντε(5) σκάλες που το χωρίζουν σε τέσσερις(4)  ζώνες-τομείς με κερκίδες. Οι προσβάσεις σ’ αυτές  γίνονται από τις παρόδους και τα διαζώματα. Οι δυο είσοδοι, μπορούν να κλείνουν, ενώ ικριώματα και κινητά στοιχειά μπορούν να πλαισιώσουν τη σκηνή , ανάλογα με τις ανάγκες των παραστάσεων. Επίσης, υπάρχει πρόσβαση στο πάνω διάζωμα από τον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγ. Κων/νου  (με σκάλα που ενώνει τη στάθμη 95.50 της πλατείας με την στάθμη 92.98 του πάνω διαζώματος του θεάτρου).

Νότια, η είσοδος γίνεται με ράμπα και σκάλες. Οι σκάλες που φαίνονται στις διαμορφώσεις του εδάφους προτείνεται να γίνουν από πατητή τσιμεντοκονία σε χρώμα γκρι. Όπου είναι απαραίτητο θα τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα ύψους 1,05 μ , χρώματος γκρι-πράσινο( φύλλου ελιάς).

Μικρό ισόγειο κτίσμα (επιφάνειας 4,71 τ.μ.) για τα εισιτήρια βρίσκεται δεξιά της Νότιας-κύριας εισόδου του θεάτρου.

Η κατασκευή του θεάτρου γίνεται από οπλισμένο σκυρόδεμα που παραμένει ανεπίχριστο, σε χρώμα γκρι. Τα καθίσματα γίνονται από μάρμαρο υπόλευκο, προέλευσης Κοζάνης, πάχους 8 εκ και βάθος 40 εκ.  και τοποθετούνται με προεξοχή στο μπροστινό μέρος, στα άκρα της κερκίδας, ώστε πίσω από το κάθισμα να δημιουργείται επαρκής χώρος (υποδοχή) για τα πόδια του θεατή.

Στην πρώτη σειρά κερκίδων βρίσκονται θέσεις Α.Μ.Ε.Α. , με εύκολη πρόσβαση απευθείας από το πρώτο-κάτω διάζωμα. Στο πάνω διάζωμα και πάνω στον κύριο άξονα του θεάτρου, υπάρχει μικρό κτίσμα εξοπλισμού προβολών (επιφανείας 10,73 τ.μ.).

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 1246 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.