Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:57 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 19:07

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στο Μεσολόγγι η παράσταση «Κρίστοφερ» του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου η θεατρική παράσταση «Κρίστοφερ» στο Μεσολόγγι από το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου.Η ανακοίνωση της θεατρικής ομάδας του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου αναφέρει:

Ο Κρίστοφερ είναι διαφορετικός.

Είναι ένα παιδί με «συμπεριφορικά προβλήματα», γράφει ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «The Curious Incident of the Dog in the Night-time», Μαρκ Χάντον, προσπαθώντας να απαλλάξει τον δεκαπεντάχρονο ήρωά του από την ετικέτα του του αυτιστικού παιδιού: δεν του αρέσει να τον αγγίζουν, ουρλιάζει όταν είναι θυμωμένος ή μπερδεμένος, χτυπάει, βογκάει, δεν του αρέσει το κίτρινο αλλά λατρεύει το κόκκινο, δεν χαμογελάει, δεν μπορεί να κατανοήσει τις μεταφορές, δεν μπορεί να πει ψέματα, δεν του αρέσουν οι δυνατοί θόρυβοι, δεν μιλάει σε αγνώστους. Έχει φωτογραφική μνήμη, λατρεύει τα μαθηματικά, τα ζώα, το Διάστημα, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τον Σέρλοκ Χολμς.

Ο κόσμος του είναι κυριολεκτικός, λογικός και ταξινομημένος σε μικρά κουτιά για να μπορούν να έχουν νόημα και συνοχή. Οτιδήποτε διαταράζει την τάξη, όπως η αλλαγή στη θέση των επίπλων ή μια φράση όπως «έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα» τον μπερδεύει, τον αποσυντονίζει.

Η ιστορία μας είναι απλή : με αφορμή τη δολοφονία του σκύλου της γειτόνισσας, ο Κρίστοφερ ξεκινά για ένα μακρύ ταξίδι με στόχο τη διαλεύκανση του φόνου. Το ταξίδι αυτό θα είναι περιπετειώδες, θα γίνει η αφορμή να αποκαλυφθούν οικογενειακά μυστικά, θα φέρει ανθρώπους προ των ευθυνών τους και θα αναγκάσει τον Κρίστοφερ να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανασφάλειές του, αφήνοντάς στον ίδιο αλλά και σε όλους μας το αισιόδοξο συμπέρασμα: «Μπορώ να κάνω τα πάντα!».

Το best seller μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα», που διασκευάστηκε εξαιρετικά από τον θεατρικό συγγραφέα Σάιμον Στίβενς, αποτελεί έναν ύμνο στη διαφορετικότητα και στο σεβασμό προς το άτομο, γιατί τι μένει στο τέλος;… H εικόνα του Κρίστοφερ, του παιδιού που αγωνίζεται να προσαρμοστεί και να επιβιώσει σε έναν κόσμο που τον φοβίζει και τον μπερδεύει. Αυτό, δηλαδή, που προσπαθούμε να κάνουμε και οι περισσότεροι από εμάς…

Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων , κηδεμόνων και φίλων αυτιστικών ατόμων «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης», κ. Κώστας Ν. Δημόπουλος, γράφει για την παράσταση:

«Η καλοπροαίρετη συνεργασία κάνει θαύματα. Προπαντός όταν οι συνεργαζόμενοι διαθέτουν τη σφραγίδα της δωρεάς.

Ανάμεσά τους πρόσωπα, που προσφέρθηκαν με ικανότητες, που ξεπερνούν τα κοινά πλαίσια και αφορούν να πιδακίζει μέσα από τη δράση τους ασυγκράτητη η ορμή για πρωτότυπη δημιουργία.

Μπορεί να ειπεί κανείς κάτι διαφορετικό, όταν αναφερθεί στο χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνεργασίας των τεσσάρων καθηγητριών του Σχολείου, της Κατερίνας Ζέικου, που ανέλαβε τη μετάφραση και τη θεατρική διαμόρφωση του βιβλίου του Μαρκ Χάντον: το περίεργο περιστατικό μέσα στη νύχτα και των καθηγητριών Αγγελικής Παππά, Νατάσας Χονδρονικόλα, Φωτεινής Καρδαρά, που όλες μαζί απόθεσαν στην επιτυχία της θεατρικής παράστασης το ζήλο τους, το πνεύμα τους και τη σωρευμένη εμπειρία τους; Θα ήταν ανίερο.

Μη διορθωτό λάθος. Οι κρίσεις αυτές υπογράφονται από παλαίμαχο εκπαιδευτικό και γι’ αυτό είναι αυθεντικές κι αξιόπιστες. Να σας βοηθάει ο Θεός αγαπητές μας Κυρίες και να είστε δημιουργικές μέσα στην κοινωνία με το μοναδικό επάγγελμα του Δασκάλου.

Επάγγελμα σημαίνει υπόσχεση στην κοινωνία ότι με αυτό που κάνω θα την κάνω καλύτερη. Στη λέξη δάσκαλος, στα σπλάχνα της, φιλοξενείται η λέξη «δας» δάδα, που σημαίνει λαμπάδα, φως.

Τι να πούμε και για το μαθητή, που υποδύθηκε το ρόλο του Christofer. Ταλαντούχο παιδί, που μαζί με τη θερμή συμβολή των άλλων μαθητών μάς πρόσφεραν την υπέροχη αισθητική και διδακτική πανδαισία. Η παρουσία του Χριστού μόνιμα στη ζωή σας αγαπητά μας παιδιά.

Η εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου Θανάση Φλωρόπουλου πρωτότυπη, περιεκτική με όλα τα γνωρίσματα του χαρισματικού λόγου.

Το κλείσιμο της γιορτής από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Επιφάνιο έδωσε πλήρωση στην εκδήλωση και την απόθεσε ως περιουσία όλων μας μέσα από τη θύμηση.

Γενικά με την παράσταση αναδείχτηκε μια πραγματικότητα: Πόσο δύσκολο είναι να ζει κανείς με ένα αυτιστικό παιδί στην οικογένεια και πόσο αδικαίωτοι είναι, όσοι δε βοηθάνε να στηθούν στέγες για τα αυτιστικά άτομα, για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Ασυγχώρητοι, όσοι μένουν αμέτοχοι και υπονομευτικοί τέτοιων στοχεύσεων.

Για το Συμβούλιο, τα μέλη του Συλλόγου και τον Πρόεδρό μας Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Ο Γενικός Γραμματέας
Κώστας Ν. Δημόπουλος ,

που και προσωπικά ευχαριστεί το Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές που έκαναν συγκινητική αναφορά ότι ο αυτιστικός γιος του Παύλος πρόσφερε το έναυσμα στην πραγματοποίηση της παράστασης».

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 700 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.