Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:26 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 10:59

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση των βιβλίων της Μεταξούλας Μανικάρου στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Δήμος Αγρινίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του πολιούχου της πόλης Αγίου Χριστοφόρου,  διοργάνωσε την παρουσίαση των βιβλίων της Μεταξούλας Μανικάρου, ΕΔΙΠ Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στις 8:00 μ.μ

Τα βιβλία τα οποία παρουσιάστηκαν ήταν ι. Τα Λογοτεχνικά Περιοδικά της Ρούμελης (1950-1967) και η συμβολή τους στην πνευματική ζωή της περιοχής

ιι. Το Ποιητικό Σύμπαν του Κ.Π. Καβάφη: Το λαογραφικό διακείμενο στην ποίησή του και οι ιδανικές και αγαπημένες φωνές του στον καθημερινό λόγο.

Για τα βιβλία μίλησαν οι: α) Χρήστος Τζούλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. β) Κώστας Δ. Κονταξής, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στη διοργάνωση και υλοποίηση τέτοιων πνευματικών εκδηλώσεων ως ένα από τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Αγρινίου.

Ο  κ. Χρήστος Τζούλης, αναφερόμενος στο πρώτο βιβλίο (Τα Λογοτεχνικά περιοδικά) εξήρε το μεθοδικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο παρουσίασης των λογοτεχνικών περιοδικών που κυκλοφόρησαν στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ρούμελης (Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Φωκίδα, Λαμία, Βοιωτία) κατά το χρονικό διάστημα από το 1950 έως 1967. Εμβάθυνε σε ζητήματα ανάδειξης της τοπικότητας (εντοπιότητας), μέσω του έντυπου λόγου και της γενικότερης προσφοράς των λογοτεχνικών περιοδικών.

Ο κ. Κώστας Κονταξής, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αναφερόμενος στο δεύτερο βιβλίο (Το Ποιητικό Σύμπαν του Κ.Π. Καβάφη), το οποίο και έχει προλογίσει, ανέδειξε, ως ο καθ' ύλην αρμόδιος, μια εν πολλοίς σπάνια πλευρά του ποιητή, τη σχέση του με τον λαϊκό πολιτισμό και τη λαογραφία. Τόνισε, επίσης, τη χρήση πολλών φράσεων του Καβάφη στον καθημερινό λόγο. Με εύστοχο και καίριο έδωσε στο ακροατήριο να καταλάβει το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο διαθέτει και την εξής πρωτοτυπία: όλες οι αριστερές σελίδες μεγέθους Α4 φέρουν προσωπογραφίες, εικόνες, σχέδια και κείμενα του ποιητή, καθώς και ποιήματα αφιερωμένα σε αυτόν, αλλά και εμπνευσμένα από τη γραφή του.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την αποφώνηση της συγγραφέως Μεταξούλα Μανικάρου, η οποία, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, τον Δήμο Αγρινίου, τους ομιλητές, τους παρευρισκομένους και τον εκδότη της Σταύρο Σαπλαούρα (εκδόσεις Γράμμα), φυλλομέτρησε και περιηγήθηκε σε κάποιες σελίδες του βιβλίου της με τη χρήση διαφανειών.

 

Διαβάστηκε 361 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.