Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:07 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 11:26

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Aγρινίου κα Μαρία Παπαγεωργίου μιλά για το πολιτιστικό έργο στην πόλη κατά την διάρκεια της θητείας της

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγρίνιο και Πολιτισμός. Ένα σημαντικό θέμα που σίγουρα ενδιαφέρει τον κάθε κάτοικο της πόλης μας. Βασικά ερωτήματα όπως:  Υπήρξαν δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια; Ξεκίνησαν καινούργιες δράσεις; Υπήρξε αποδοχή από τον κόσμο; Προβάλλεται πολιτιστικά και πιο πέρα το Αγρίνιο; Υπάρχουν νέα πράγματα που θα δούμε στο μέλλον; Αυτά και άλλα πολλά συζήτησε η Χρύσα Σπαή με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου κα Μαρία Παπαγεωργίου για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

IMG 4778

Πριν από 4 χρόνια κα Παπαγεωργίου αναλάβατε το δύσκολο πόστο της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Πως καταφέρατε να φέρετε εις πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο;

Πραγματικά ανέλαβα ένα πόστο πάρα πολύ δύσκολο. Ο τομέας του πολιτισμού έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και εγώ εξ’αρχής βάλαμε τον πολιτισμό στις άμεσες προτεραιοτητές μας. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και ο φορέας υλοποίησης που είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αγρινίου πραγματικά προσέγγισε όλα τα θέματα του πολιτισμού με ιδιαίτερη ευελιξία που είναι απαραίτητη λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Κοιτάξαμε καταρχήν να φροντίσουμε για τις δομές μας, γιατί στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου υπάρχουν πάρα πολλές και σημαντικές δομές. Δομές που αφορούν στα Χορευτικά μας, στο Εικαστικό μας Εργαστήρι, την Φιλαρμονική μας, τμήματα Μουσικής Παιδείας, τμήματα Θεατρικής Παιδείας, Παραδοσιακών Οργάνων, Χορωδίες διάφορες, Ερασιτεχνικό Θέατρο, Σκάκι, Μπριτζ κλπ. Παράλληλα με τις δομές αυτές , δημιουργήσαμε και καινούργια τμήματα όπως το τμήμα του Κλασικού Χορού, της Δημιουργικής Γραφής, της Ρομποτικής και ένα καινούργιο εξαιρετικό τμήμα που αφορά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες με ένα  άθλημα που λέγεται ΜΠΟΤΣΕ και προετοιμάζει τα παιδιά αυτά για τους SPECIAL OLYMPICS. Υπάρχουν και δομές οι οποίες στηρίζονται στην εθελοντική δράση των πολιτών, όπως είναι η Κινηματογραφική Λέσχη και η Ερασιτεχνική Ομάδα Κουκλοθεάτρου.

Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο να υπάρχουν ίδιες παροχές και στους δημότες μας που είναι στην περιφέρεια, δηλαδή στις κοινοτητές μας. Κάνουμε και εκεί λοιπόν τμήματα χορού, γυμναστικής, ζωγραφικής, μουσικής παιδείας, θεάτρου και θεατρικής παιδείας και προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε καινούργια τμήματα σε όσον το δυνατόν περισσότερες κοινότητες. Επίσης δώσαμε μεγάλη σημασία στο να αναβαθμίσουμε τους χώρους των δύο κινηματογράφων. Τόσο του Κιν/φου ΑΝΕΣΙΣ όσο και του Κιν/φου ΕΛΛΗΝΙΣ. Αναβαθμίσαμε τον ΑΝΕΣΙΣ αλλάζοντας τα καθίσματα, τα οποία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, έγινε αναβάθμιση στην ποιότητα της εικόνας και του ήχου, έγινε αντικατάσταση της μηχανής προβολής και το σημαντικότερο που κάναμε ήταν η έκδοση του πιστοποιητικού πυρασφαλείας. Τώρα το τελευταίο που κάναμε στον ΑΝΕΣΙΣ ήταν κατασκευή WC για ΑΜΕΑ. Και στο ΕΛΛΗΝΙΣ όμως ανακαινίστηκαν τα καθίσματα, έγινε ανακαίνιση του κυλικείου, των κοινόχρηστων χώρων και τοποθέτηση καινούργιας οθόνης. Παράλληλα φροντίζουμε να είναι υψηλό το επίπεδο ταινιών και υπάρχουν και δωρεάν παραστάσεις, με ταινίες εκπαιδευτικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα για τους μικρούς μας φίλους. Τουλάχιστον 30.000 παιδιά βλέπουν κάθε χρόνο αυτές τις παραστάσεις. Εκτός από όλα αυτά όμως δώσαμε και πολύ μεγάλη σημασία και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, είτε είναι Θρησκευτικές, Πολιτιστικές,επετειακές.

Αναβαθμίσαμε γενικά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις κοινότητες σε συνεργασία πάντα με τα τοπικά συμβούλια και τους τοπικούς συλλόγους. Μεγάλη σημασία δώσαμε στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και πραγματικά το κλίμα που δημιουργείται στο Δήμο μας είναι ιδιαίτερα εορταστικό. Κάτι που το απολαμβάνουν οι δημότες μας αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μας γιατι πραγματικά το Αγρίνιο έχει γίνει τα Χριστούγεννα ένας ελκυστικός προορισμός. Δώσαμε σημασία και στις Αποκριάτικες εκδηλώσεις. Τόσο της Τσικνοπέμπτης όσο και στα παραδοσιακά κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας.

Κάναμε πάρα πολλά σεμινάρια, συνέδρια,  πολλές ομιλίες με αξιόλογους ομιλητές. Συνδιοργανώσαμε εκδηλώσεις με πάρα πολλούς φορείς και συλλόγους της πόλης μας, όπως το Πανεπιστήμιο,  η Γυμναστική Εταιρεία, η Αρχαιολογική Εταιρεία, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, πολιτιστικοί σύλλογοι... Εγκαινιάσαμε πάρα πολλές εκθέσεις στην Παλαιά Δημοτική Αγορά και παρουσιάσαμε πολλά βιβλία.

Ποιό από τα φεστιβάλ που διοργανώσατε σας συγκίνησε πιο πολύ και γιατί;

Κατ’ αρχήν το 1ο φεστιβάλ που καθιερώσαμε σαν δημοτική αρχή  αφού έχει πραγματοποιηθεί επί τέσσερα συνεχή έτη είναι το Φεστιβάλ  Μονολόγων Ερασιτεχνών. Είναι ένα Φεστιβάλ που μας ξάφνιασε με την αποδοχή που είχε από τον κόσμο γιατί οι μονόλογοι είναι ένα δύσκολο θεατρικό είδος αλλά όπως απεδείχθη το κοινό του Αγρινίου είναι θεατρόφιλο και πραγματικά έχουμε και μεγάλη συμμετοχή από ερασιτέχνες και μεγάλη αποδοχή από το κοινό που έχει αγκαλιάσει αυτό το Φεστιβάλ. Ένα άλλο φεστιβάλ που ξεκινήσαμε είναι το Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας. Υπήρχε ένα κενό στο χώρο του βιβλίου. Οι συγγραφείς του νομού Αιτωλ/νίας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας είναι τουλάχιστον 24. Αυτό είναι ένα γεγονός που με εξέπληξε όταν το έμαθα και θεωρήσαμε σωστό να φέρουμε αυτούς τους συγγραφείς κοντά στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και τα παιδιά μας κοντά στους συγγραφείς και το βιβλίο. Καθιερώσαμε λοιπόν αυτό το φεστιβάλ όπου παράλληλα με τις συναντήσεις με τους συγγραφείς υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις όπως έκθεση βιβλίων που γίνεται από γνωστούς βιβλιοπώλες της πόλης μας που έχουν την διάθεση να μετέχουν. Έχουμε παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις,  θεατρικά Δρώμενα, αφηγήσεις παραμυθιών, και παρουσιάσεις βιβλίων. Ένα άλλο φεστιβάλ που καλά κρατεί είναι το Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου που είναι το μοναδικό στην χώρα. Φέτος ήταν η επετειακή του χρονιά. Έκλεινε τα 10 του χρόνια. Το  φεστιβάλ αυτό το έχει αγκαλιάσει η εκπαιδευτική κοινότητα και το στηρίζουν όλοι οι δημότες.  Είναι ένα εξαιρετικό φεστιβάλ με μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Για ένα μήνα η πόλη του Αγρινίου ζει στον ρυθμό του. Ένα άλλο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε  μετά από συνεχή αιτήματα των δημοτών μας είναι το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Το αναβιώσαμε και πάνω από 7.000 άτομα παρακολουθούν αυτό το φεστιβάλ. Η έναρξή του γίνεται στην πόλη του Αγρινίου, κατόπιν δίνονται πάρα πολλές παραστάσεις σε δημοτικά διαμερίσματα και η τελετή λήξης γίνεται στην υπέροχη λίμνη μας την Τριχωνίδα. Έχουμε από όλο τον κόσμο συμμετοχές χορευτικών τμημάτων και παράλληλα οι δημότες μας απολαμβάνουν αυτό το φεστιβάλ γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε μεγαλωμένοι με τα Παπαστράτεια και γενικά με φολκλορικά φεστιβάλ.

IMG 4777

Συναντήσατε σαν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού εμπόδια στο έργο σας;

Βεβαίως. Τα βασικά εμπόδια ήταν  α) η κακή οικονομική συγκυρία και β) η έλλειψη προσωπικού. Δηλαδή το τμήμα του πολιτισμού λειτουργεί με ελάχιστους υπαλλήλους οι οποίοι όμως αγαπούν αυτό το τμήμα και δουλεύουν κυριολεκτικά με κατάθεση ψυχής.

Θέατρο, Πολιτισμός, Καλές τέχνες. Όλα αυτά που χρειάζεται μια κοινωνία να πάει μπροστά. Είναι άραγε τυχαίο ότι από εδώ βγήκαν πολλοί καλλιτέχνες γνωστοί εντός και εκτός συνόρων για το έργο τους;

Πραγματικά όλα αυτά είναι απαραίτητα για να πάει μια κοινωνία μπροστά και ο Δήμος Αγρινίου έχει εξαιρετικό δυναμικό. Εχει πάρα πολλούς καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς, εικαστικούς, δημιουργούς στους οποίους σαν δημοτική αρχή πάντα σε συνεργασία με τον Δημαρχό μας Γιώργο Παπαναστασίου δώσαμε προτεραιότητα ώστε να τους δοθεί  βήμα χωρίς να αποκλείουμε βεβαίως και όλους τους άλλους. Πραγματικά μας ξαφνιάζει ευχάριστα το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς υπάρχουν πολλοι δημιουργοί. Εχουμε όπως προαναφέραμε τουλάχιστον 24 Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας . Επίσης η περιοχή μας φημίζεται για τους σπουδαίους της γλύπτες όπως ο Καπράλος , ο Θόδωρος, ο Παπασάϊκας , εξαιρετικούς ζωγράφους και πολλούς άλλους δημιουργούς και καλλιτέχνες.

 

Ως συμπέρασμα λοιπόν έχουμε να πούμε ότι πραγματοποιήσαμε πληθώρα εκδηλώσεων τόσο στην πόλη του Αγρινίου όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα σε όλη την διάρκεια της θητείας μας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα διάφορα πολιτιστικά γεγονότα και δράσεις. Στόχος μας είναι και την επόμενη περίοδο να δουλέψουμε εντατικά και με επιμονή ώστε να καταστήσουμε τον Δήμο Αγρινίου ένα Κέντρο Πολιτισμού που θα παρέχει στους επισκέπτες  και στους κατοίκους του ένα πλέγμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες θα καλιεργείται η παράδοση του τόπου και όχι μόνο.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 6538 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 12:51
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033