Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  7:59 μμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 01:39

Πως γίνεται η επεξεργασία του Άθερμου ελαιολάδου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παραγωγική διαδικασία του άθερμη επεξεργασία με  ψυχρή έκθλιψη.

Η χρονική στιγμή της συγκομιδής είναι πολύ σημαντική για το ελαιόλαδο. Οι ελιές μαζεύονται με το χέρι, ώστε να μην τραυματιστεί ο καρπός. Οδηγούνται στο ελαιουργείο μας και υφίστανται επεξεργασία μέσα σε 2-3 ώρες από τη συγκομιδή.

Ο ελαιοκαρπός αποφιλώνετε, πλένετε με καθαρό κρύο νερό, σπάζετε σε σπαστήρα με 800 στροφές το λεπτό, μαλάσετε για 10 λεπτά περίπου για να ομογενοποιηθεί η ελαιοζύμη (χωρίς προσθήκη ζεστού ή κρύου νερού και χωρίς τη μεταβολή της θερμοκρασίας του προϊόντος).

Ακολουθεί έκθλιψη του ελαιοκάρπου όπου δέχεται τεράστια πίεση από το διπλό πιεστήριο χωρίς την οποιαδήποτε μορφή θέρμανσης ή προσθήκης θερμού νερού, με αποτέλεσμα να έχουμε δύο υλικά:

1) Στεγνό πυρηνόξυλο με υγρασία περίπου 12%, το οποίο συσκευάζεται και χρησιμοποιείτε ως καύσιμη ύλη.
2) Χυμό ελιάς με κατσίγαρο (κατσιγαρόλαδο ή λιόζουμο) μόνο ότι υγρασία περιέχει η ελιά.

Τα υγρά που πήραμε μετά την ψυχρή έκθλιψη (κατσιγαρόλαδα ή λιόζουμα) οδηγούνται στο διαχωριστήρα:
Ο διαχωρισμός του ελαιολάδου αποτελεί το τρίτο στάδιο της παραγωγής του άθερμου ελαιολάδου μας.
Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία το λάδι διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα φυτικά υγρά που περιέχονται στον καρπό της ελιάς (κατσίγαρος).

Για το διαχωρισμό του λαδιού από τα υγρά χρησιμοποιούμε, μια μέθοδος με περιστροφή (100 στροφές το λεπτό) και στη συνέχεια μία ποικιλία μεθόδων βασισμένων στην αρχή της βαρύτητας, καθώς το λάδι ως ελαφρύτερο υλικό από το νερό έχει την ιδιότητα να επιπλέει.
Χωρίς ζεστό η κρύο νερό (γιατί οι πολυφαινόλες, είναι διαλυτές στο νερό), και χωρίς πολυστροφίες χιλιάδων στροφών το λεπτό.

'Αθερμο ελαιόλαδο θα πάρουμε, με αυτή την επεξεργασία:

α) Το άθερμο και έξτρα αγνό παρθένο ελαιόλαδο (άθερμος φρουτοχυμός ελιάς) χωρίς να έχουμε αλλοιώσει κανένα από τα θρεπτικά και φαρμακευτικά συστατικά του (βιταμίνες, πρωτεΐνες, και όλες τις πολυφαινόλες του), αυτά που το κάνουν ξεχωριστό ιδιαίτερο και φαρμακευτικό φυσικό προϊόν, και απαραίτητο για την υγεία μας.

β) Και τον κατσίγαρο (χωρίς προσθήκη νερού μόνο ότι περιέχει ο ελαιόκαρπος) όπου τον χρησιμοποιούμε ως λίπανση και ζιζανιοκτονία στον ελαιώνα μας.

Ο άθερμος φρουτοχυμός ελιάς θα αποθηκευτεί σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές (ανά ποικιλία οξύτητα και ποιότητα) και θα παραμείνει εκεί από 30 έως 60 ημέρες για να γίνει η πλήρης καθίζηση του και διάσπαση τον φαινόλων, πολυφαινόλων. Με αποτέλεσμα να εμπλουτισθεί το ελαιόλαδο με όλα τα θρεπτικά και υγειοπροστατευτικά στοιχεία που περιέχονται στον ελαιόκαρπο. ”Για να ηρεμήσει που έλεγαν οι παππούδες μας”

Τέλος ο άθερμος φρουτοχυμός της ελιάς θα εμφιαλωθεί με πολύ προσοχή σε σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες των 250ml, για να φτάσει στον καταναλωτή ένα προϊόν υψίστης ποιότητας και χαμηλής οξύτητας, το οποίο έχει διατηρήσει όλα τα φυσικά, ποιοτικά αλλά και θρεπτικά συστατικά του, βιταμίνες, πρωτεΐνες, και όλες τις υγειοπροστατευτικές φαινόλες και πολυφαινόλες του, αυτά το κάνουν ξεχωριστό ιδιαίτερο και φαρμακευτικό φυσικό προϊόν. Και να θεωρείται άξια το καλύτερο στον κόσμο.

Ίσως να γίναμε κουραστικοί αλλά πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι κατά την παραγωγική διαδικασία δεν προστείθετε ούτε θερμοκρασία ούτε νερό (ζεστό ή κρύο), μόνο ότι περιέχει ο ελαιόκαρπος.

Δεν χρησιμοποιείτε φυγόκεντρος δύναμη (decanter και διαχωριστήρας) η οποία σε συνεργασία με το ζεστό νερό και την πολυστροφία καίνε και ξεπλένουν όλες τις πολυφαινόλες και τα συστατικά του ελαιολάδου (οι πολυφαινόλες, είναι διαλυτές στο νερό), με αποτέλεσμα να τα παρασύρουν στα απόβλητα και να καταστρέφουν το ελαιόλαδο και να παίρνουμε μόνο μια λιπαρή ουσία κι όχι ελαιόλαδο.

agroil.gr

Διαβάστηκε 695 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία