Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Μαϊος 2019 17:55

Ανακοίνωση της ΠΓ του ΕΠΑΜ: Κίνδυνος για πολεμικό επεισόδιο στην Κύπρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο έδαφος και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αναδύουν την οσμή του πολέμου.

H προώθηση του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ – Πορθητής» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενου από τουρκικά πολεμικά πλοία, ξεσήκωσε ποικίλες αντιδράσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και αναλυτών στην Κύπρο και την Ελλάδα. Αναλογιζόμενοι ότι άλλες, πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις που εκτυλίσσονται στο έδαφος της Κύπρου αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη σιωπή, οδηγούμαστε στην εύλογη υπόνοια ότι αυτό δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού για να καλύψει τον πραγματικό κίνδυνο που ελοχεύει στην Κύπρο: την απειλή πολεμικής σύρραξης, με προεκτάσεις και στο Αιγαίο.

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει αυξήσει τη συγκέντρωση των στρατιωτικών της δυνάμεων στο νησί, σε βαθμό που η ισορροπία δυνάμεων έχει διαταραχτεί σημαντικά, φτάνοντας στην άκρως ανησυχητική αναλογία 1:6. Επίσης πρόσφατα, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής προωθήθηκαν στην περιοχή της Στροφιλιάς, επεκτείνοντας τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ενώ στο νησί έχουν μεταφερθεί άρματα μάχης που έχουν αποσυρθεί από το μέτωπο της Συρίας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξομοίωσε την προώθηση του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου με νέα εισβολή ανάλογη του Αττίλα, δεν έχει πει λέξη για όλα αυτά, ούτε βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις δε της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του γεωτρύπανου ήταν από χλιαρές έως ανύπαρκτες, με τον ΠτΔ να εναποθέτει τις ελπίδες του στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και τον ΥΠΕΘΑ να συγχαίρει τις κυπριακές αρχές για την «ψυχραιμία που επέδειξαν»!

Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η Τουρκία στην περιοχή της Κύπρου, θυμίζει έντονα τις προεργασίες της για τον Αττίλα ΙΙ. Φαίνεται δηλαδή ότι η Τουρκία προετοιμάζει πολεμικό επεισόδιο, με στόχο όχι την προσάρτηση περιοχών, αλλά τη δημιουργία στρατιωτικού τετελεσμένου. Κατά τη συνήθη τακτική, κατόπιν θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη αν όχι του συνόλου, τουλάχιστον ενός μέρους των στόχων της, ενώ τα υπόλοιπα θα παραμεινουν «στο τραπέζι» των μελλοντικών διαπραγμάτευσεων.

Έχουμε μπει σε μια πολύ επικίνδυνη εποχή, όπου επανέρχεται το «δίκαιο της κατάκτησης» και η έννοια της «εδαφικής μεταβολής με συναίνεση». Πρόκειται για έννοιες που κυριαρχούσαν την εποχή της αποικιοκρατίας και της Κοινωνίας των Εθνών και καταργήθηκαν μετά τον Β’ΠΠ, με την ίδρυση του ΟΗΕ και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα έχει συναινέσει σε αυτήν τη μεταβολή του Διεθνούς Δικαίου, με την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, και την αναγνώριση τεχνητών κρατιδίων, τα οποία γεννήθηκαν με τη βίαιη και παράνομη πολεμική επέμβαση, (με παραβίαση του άρθρου 4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ) που οδήγησε στη διάλυση ενός κυρίαρχου κράτους.

Η απεμπόληση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης «καλής γειτονίας» και ενός υποκριτικού και πλαστού «διεθνισμού» είναι μια τακτική που θα οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα και τον λαό μας.

Το ΕΠΑΜ, αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα των καταστάσεων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Καλούμε τον ελληνικό λαό να είναι σε εγρήγορση, ενώπιον δραματικών για το μέλλον της χώρας εξελίξεων. Η ανάγκη για ενότητα του λαού με στόχο την απελευθέρωση της χώρας, προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ!

Αθήνα, 9 Μαΐου 2019

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Διαβάστηκε 1711 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.