Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  4:32 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 18:44

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να κάνεις φίλους;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με νέα έρευνα το τραγούδι και η μουσική είναι ο γρηγορότερος τρόπος να δημιουργήσουμε φιλικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Μήπως λοιπόν να ξεκινήσουμε τις βραδιές καραόκε ή να δοκιμάσουμε τη συμμετοχή σε καμία χορωδία;

Η έρευνα πραγματοποιήθηκα από μελετητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμφωνα με τα ευρήματά, οι ομάδες που έκαναν μαθήματα φωνητικής σε νυχτερινό σχολείο συνδέθηκαν γρηγορότερα, σε σχέση με άλλες ομάδες που έκαναν μαθήματα δημιουργικής γραφής ή είχαν επιλέξει άλλες κατηγορίες μαθημάτων.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα στη Daily Mail, η έρευνα έδειξε ότι το τραγούδι σπάει τον πάγο και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρης σημείωσαν πως το τραγούδι είναι ένας φυσικός τρόπος, ώστε οι συμμετέχοντες των ομάδων να έρθουν κοντά ο ένας στον άλλον.

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες ομάδες ανθρώπων οι οποίες παρακολουθούσαν μια ποικιλία μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων της μουσικής, της δημιουργικής γραφής και της χειροτεχνίας, για μία διάρκεια επτά μηνών, σε νυχτερινό σχολείο.

Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις ομάδες οι άνθρωποι αισθάνονταν εξίσου φιλικά ο ένας με τον άλλον προς το τέλος των μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των επτά μηνών παρατηρήθηκε ότι τα μέλη των ομάδων που μάθαιναν φωνητική είχαν συνδεθεί πιο γρήγορα μεταξύ τους.

Γράφοντας στο περιοδικό Royal Society Open Science, οι ερευνητές επισημαίνουν πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η χορωδία, η ομάδα ανθρώπων που τραγουδούν μαζί, είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος, μεταξύ άλλων, και της θρησκείας.

Η ερευνήτρια Eilunid Pearce σημειώνει: «Περιμέναμε πως στις τάξεις της φωνητικής ο ένας θα έρθει πιο κοντά με τον άλλον, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες στο τέλος των επτά μηνών. Ωστόσο, βρήκαμε κάτι διαφορετικό: Η διαφορά στις σχέσεις μεταξύ των τραγουδιστών και των μη τραγουδιστών εμφανίστηκε κατά την έναρξη της μελέτης.

Ειδικότερα, τον πρώτο μήνα, οι άνθρωποι ήρθαν ο ένας πιο κοντά στον άλλον κατά τη διάρκεια μιας μόνο κατηγορίας μαθήματος: της φωνητικής. Το τραγούδι έσπασε τον πάγο καλύτερα από τις άλλες δραστηριότητες, και η ομάδα ήρθε κοντά, δίνοντας μια ώθηση στους μαθητές να οικοδομήσουν φιλικές σχέσεις, από την έναρξη των μαθημάτων.

«Μακροπρόθεσμα φάνηκε ότι όλες οι ομαδικές δραστηριότητες φέρνουν τους ανθρώπους κοντά σε παρόμοια ποσοστά. Στις κατηγορίες μη τραγουδιστών οι δεσμοί αναπτύχθηκαν καθώς οι άνθρωποι μιλούσαν ο ένας στον άλλον, είτε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είτε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Αλλά αυτή είναι η πρώτη σαφής απόδειξη ότι το τραγούδι είναι ένα ισχυρό μέσο για την συγκόλληση μιας ολόκληρης ομάδας ταυτόχρονα», καταλήγει η Pearce.

Πολλαπλά τα οφέλη της μουσικής

Εξάλλου, σύμφωνα με παλαιότερη ερευνητική δουλειά, έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη μιας χορωδίας είναι πιο ευτυχισμένα από τους ανθρώπους που απλά τραγουδούν, για παράδειγμα, στο σπίτι. Θεωρείται ότι οι ομάδες χορωδίας είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, επειδή τα μέλη τους κινούνται και αναπνέουν σε συγχρονισμό και προκαλείται έτσι, η απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τραγούδι με άλλους ανθρώπους παρέχει έναν πλούτο από οφέλη για την υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, από τη μείωση του στρες έως και τη βελτίωση συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι εργάζονται σε συγχρονισμό, αλλά και στην άσκηση του πνευμόνων, του διαφράγματος και άλλων μερών του σώματος και δεν εξαρτάται κατ” ανάγκη από το πόσο καλοί είναι στο τραγούδι.

Με άλλα λόγια; Παραμερίστε τις ντροπές και… πιάστε τα μικρόφωνα!

pathfinder.gr

Διαβάστηκε 2981 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.