Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 18:48

Χάρτης με τις καταστροφές των Γερμανών το 1941-1944 στην Αιτωλοακαρνανία-Δυτική Ελλάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Στον παραπάνω χάρτη εικονίζονται οι καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί την περίοδο 1941-1944 στην Αιτωλοακαρνανία,στην Ευρυτανία, στην Ήπειρο, στην Κεφαλλονιά ,στην Λευκάδα και γενικά στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Με κόκκινο είναι όσες προήλθαν από εμπρησμό, με μαύρο από βομβαρδισμό και πράσινο από λεηλασία. Με κίτρινο είναι το άθικτο μέρος που σημειώνεται μόνο στις πόλεις.

Ο χάρτης είναι μέρος του παραστατικού χάρτη του  1946 της έκθεσης Δοξιάδη που κατέθεσε κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνεδρίασης της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο δικηγόρος Σαράντος Θεοδωρόπουλος κατέθεσε έναν παραστατικό χάρτη του 1946, ο οποίος απεικονίζει και τα 1170 χωριά της Ελλάδας που υπέστησαν καταστροφές από τους ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Σύμφωνα με τον παραπάνω χάρτη σε παραπάνω από 35 σημεία η Αιτωλοακαρνανία υπέστη καταστροφές από εμπρησμό των κατακτητών. Τα σημεία εστιάζονται στην περιοχή της Μακρυνείας, του Θέρμου, των Παρακαμπυλίων και του Ξηρομέρου και του Μεσολογγίου.  Στην Ευρυτανία οι καταστροφές από εμπρησμούς είναι επίσης πολλές στον ορεινό όγκο γύρω από το Καρπενήσι.

Λεηλασίες υπέστη κυρίως η νότια Λευκάδα ( πράσινο χρώμα) ενώ βομβαρδισμούς η Κεφαλλονιά ( μαύρο χρώμα).

Γενικά η επιθετικότητα των Γερμανών αποτυπώνεται σε ορεινές περιοχές, όπου κατέστρεφαν στα πλαίσια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των ανταρτών. Ο παραπάνω χάρτης δεν περιλαμβάνει εκτελέσεις όπως εκείνη στα Καλύβια και των 120 στο Αγρίνιο.

Αίσθηση προκαλεί η αποτύπωση των καταστροφών στην Ήπειρο και την περιοχή της Άρτας-Πρέβεζας,  που είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτή  οφείλεται στην αντίληψη της εκεί Γερμανικής Διοίκησης, (Είναι γνωστά μεταξύ άλλων εγκλήματα πολέμου για τα οποία ευθύνεται το 22ο Σώμα Στρατού, υπό την διοίκηση του Γερμανού στρατηγού Χούμπερτ Φον Λάντς) η οποία κυριολεκτικά δεν άφησε τίποτε όρθιο.

πηγή: http://agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 4718 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.