Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 18:28

Το Αγρίνιο στο επίκεντρο – Έτοιμοι οι χαλκουνάδες!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εντυπωσιακό θέαμα αναμένεται να παρακολουθήσει αύριο, για μία ακόμη χρονιά ο κόσμος στην πλατεία Δημοκρατίας

Κάθε χρόνο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην πλατεία Δημοκρατίας, αμέσως μετά την περιφορά των επιταφίων, το Αγρίνιο ζει το έθιμο και συνάμα τον θρύλο του παρελθόντος που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Ο λόγος για τα χαλκούνια! Και φέτος, εκατοντάδες επισκέπτες αναμένεται να κατακλίσουν την πλατεία και να απολαύσουν το τελετουργικό.

Ο εθελοντισμός, η αγάπη και το πάθος για το έθιμο, οδήγησε την οικογένεια Γιωτόπουλου, να κρατήσει ζωντανό το έθιμο και παράλληλα να διδάξει τις νέες γενιές, οι οποίες θα το διατηρήσουν και θα το αναπτύξουν στο μέλλον ακόμη περισσότερο. Φέτος, σύμφωνα με όσους συμμετέχουν στην διαδικασία παρασκευής χαλκουνιών και κρατάνε τα σκήπτρα της παράδοσης, θα λάβουν μέρος 25 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας.

Το έθιμο ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Αγρινίου ήθελαν να περιφέρουν τον επιτάφιο του σημερινού Παλαιού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου στην κεντρική πλατεία της πόλης και αντιστρόφως, προστατεύοντάς τον παράλληλα από τους Τούρκους και τους υπόλοιπους αλλόθρησκους της περιοχής. Στα μεταγενέστερα χρόνια, η αποδοχή και η αγάπη των Αγρινιωτών για το έθιμο, τους έκανε κάθε Μεγάλη Παρασκευή να πραγματοποιούν έναν άτυπο «χαλκουνοπόλεμο».

Ο Σωτήρης Γιωτόπουλος τόνισε: «ο κόσμος αγαπάει το έθιμο των χαλκουνιών και το βλέπουμε τόσο από την παρουσία του στην πλατεία, όσο και από αυτά που μας λένε. Θέλουμε στήριξη από τον κόσμο και τους φορείς, γιατί το Αγρίνιο δεν έχει κάτι άλλο πλην των χαλκουνιών και του Παναιτωλικού».

Ο Κώστας Γιωτόπουλος σημείωσε: «φέτος τα χαλκούνια είναι 470, αυξήσαμε λίγο τον αριθμό σε σχέση με πέρσι. Είμαστε σε συζητήσεις με σκοπό να αλλάξουν κάποια πράγματα. Θέλουμε να «αναζωογονήσουμε» το έθιμο και να το παρουσιάσουμε πιο όμορφο στον κόσμο. Σκεφτόμαστε να τοποθετηθεί μία εξέδρα στο κέντρο της πλατείας ώστε να ανέβουμε πάνω και να ρίχνουμε από εκεί τα χαλκούνια, ώστε να βλέπει ο κόσμος από όλα τα σημεία της πλατείας».

Στο πλαίσιο της αναβίωσης του εθίμου η κατασκευή των χαλκουνιών έχει κόστος, το οποίο είναι δυσβάσταχτο. Ο κ. Κώστας Γιωτόπουλος σχετικά με το θέμα αυτό υπογράμμισε: «φέτος φτιάξαμε 500 συνολικά χαλκούνια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που «ρίξαμε» για δοκιμή. Για τον αριθμό αυτό δαπανήσαμε 7 με 8 χιλιάδες ευρώ. Μόνο ο Δήμος Αγρινίου μας βοηθάει σε ένα βαθμό, τα υπόλοιπα χρήματα όμως τα βάζουμε από την τσέπη μας».

Η διαδικασία παρασκευής των χαλκουνιών ξεκινάει από τα Χριστούγεννα και τις τελευταίες ημέρας πριν την Μεγάλη Παρασκευή η προετοιμασία κορυφώνεται. «Σκοπεύουμε μετά την λήξη της φετινής εορταστικής περιόδου να κάνουμε μία προσπάθεια να περάσει το έθιμο περισσότερο στη νεολαία. Σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε μία ημερίδα ή ένα σεμινάριο για να μάθει ο κόσμος περισσότερα. Προσανατολιζόμαστε του χρόνου τις ημέρες που φτιάχνουμε τα χαλκούνια να φέρουμε -αν τα καταφέρουμε- παιδιά – μαθητές από σχολεία της πόλης για να δουν την διαδικασία παρασκευής. Τα χαλκούνια είναι υπόθεση όλης της πόλης και όχι μόνο μιας ή δύο οικογενειών και το έθιμο θα πρέπει να διατηρηθεί» δήλωσε ο κ. Κώστας Γιωτόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε σχετικά με την παρασκευή των χαλκουνιών: «το κάθε χαλκούνι αποτελείται από χαρτόνι, που μετατρέπεται σε σωλήνα, τον οποίο γεμίζουν βάσει συγκεκριμένης δοσολογίας, με μπαρούτι Δημητσάνας. Όπως έχει αποδειχθεί κατά το πέρασμα των χρόνων, τα χαλκούνια δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνα, ούτε για τους παρασκευαστές, ούτε για τους θεατές, αλλά ακόμη και το μπαρούτι που χρησιμοποιείται είναι βραδύκαυστο και η ποσότητά του δεν επιτρέπει να συμβεί ατύχημα. Για την παρασκευή ενός χαλκουνιού απαιτούνται περίπου 10 λεπτά».

Η ομάδα των χαλκουνάδων, αποτελείται από τον Κώστα, τον Σωτήρη και τον Ηλία Γιωτόπουλο, τον Ταξιάρχη Λουκόπουλο, τον Ευθύμιο Μαμασούλα, τον Γιάννη Μπανιά, τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, τον Νίκο Σταθογιάννη, τον Τάσο Θεοδωρίδη, τον Δημήτρη Μανίκα, τον Γιώργο Τσιούμα, τον Σωτήρη Φαρμάκη, τον Νίκο Σταμούλη, τον Σωτήρη Αναστασόπουλο, τον Παναγιώτη Βραχωρίτη, τον Δημήτρη Δεληγιάννη, τον Περικλή Μαυρόπουλο, τον Ηλία Πάνου, καθώς επίσης και αρκετά άλλα νεαρής ηλικίας άτομα.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 800 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.