Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 19:18

Το μωβ από τις ανθισμένες κουτσουπιές «χρωματίζει» την Κλεισούρα (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυτή την εποχή, στην περιοχή της Κλεισούρας ξεχωρίζει παντού το μωβ από τις κουτσουπιές. Είναι ένα ταπεινό τις άλλες εποχές δέντρο που περνάει απαρατήρητο.

Το Μάρτιο και τον Απρίλιο όμως κερδίζει όλα τα βλέμματα.

Cercis siliquastrum είναι το επιστημονικό του όνομα: Κερκίς(«αδράχτι»), όνομα που πήρε από τον Θεόφραστο γιατί από το ξύλο της έφτιαχναν τα αδράχτια οι υφάντρες.

Είναι σχεδόν σε όλες τις χώρες γνωστό σαν το δέντρο του Ιούδα.. Αυτό γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, από ένα τέτοιο δέντρο κρεμάστηκε ο Ιούδας ο Ισκαριώτης

Η κουτσουπιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα πέντε μέτρα. Έχει φύλλα καρδιοειδή και άνθη έντονα μωβ. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Αναπτύσσεται τόσο στην παραθαλάσια όσο και στην ορεινή ζώνη. Φυτεύεται συχνά σε πάρκα στις πόλεις ως καλλωπιστικό φυτό και πολλαπλασιάζεται με σπέρματα. Στα Αγγλικά αναφέρεται ως ‘Δέντρο του Ιούδα’ από παράφραση του arbre de Judée (δέντρο της Ιουδαίας).
Χάρη στο ωραίο του φύλλωμα και στην πλούσια ανθοφορία του, θεωρείται εξαιρετικό καλλωπιστικό δένδρο, γι΄αυτό και φυτεύεται στους κήπους. Έχει καλής ποιότητας ξύλο, το οποίο χρησιμοποιείται στην τορνευτική

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org και upatras.gr

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 1935 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.