Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 17:26

Ψήφος στα 17: Πόσο θα αλλάξει το Αγρίνιο;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η ψήφος στα 17 δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική κοινωνία. Τη δική της ξεχωριστή καταγραφή θα έχει και σε πόλεις όπως στο Αγρίνιο σε αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές.

Ως προς το καθαρά αριθμητικό κομμάτι, ψήφος στα 17 σημαίνει 1000-1500 νέους ψηφοφόρους.  Τόσο υπολογίζεται ο αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα Λύκεια και τις Σχολές,  της πόλης περνάνε κάθε χρόνο 600-700 περίπου άτομα στις Πανελλαδικές συν τα στοιχεία της απογραφής.

Αν τα 55.000 έγκυρα του 2014 παραμείνουν ως έχουν, τότε μιλάμε για ένα ποσοστό 2-2,5 % περίπου αν ψηφίσουν όλοι. Μπορεί να φαίνεται μικρό, όμως έχει δυναμική τάση που μπορεί να δημιουργήσει δική του ροή στο υπόλοιπο εκλογικό σώμα, όπως το φοιτητικό κίνημα. Η πρόκληση εδώ είναι μεγάλη διότι θα προστεθεί στο εκλογικό σώμα μερίδα νέων ψηφοφόρων, που δεν έχει «τυποποιηθεί» σε πολιτικές εκλογικές διαδικασίας, αφού τα μαθητικά συμβούλια και τα 15μελη εκλέγονται χωρίς πολιτικές παρατάξεις.

Από την άλλη διαφέρει το νέο αυτό εκλογικό δυναμικό διαφέρει από το φοιτητικό, καθώς δεν φέρει μαζί τους αντίστοιχες επιρροές από τα Πανεπιστήμια. Το βασικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για ένα δυναμικό νέο σώμα ψηφοφόρων, που ζει εδώ, στο Αγρίνιο. Εδώ είναι η καθημερινότητα του, εδώ τα προβλήματα του. Επίσης η πόλη μας για κάποιους φοιτητές μπορεί να είναι η εξιδανικευμένη «Ιθάκη», στην οποία η αμφισβήτηση δεν χωρά. Στον αντίποδα για άλλους φοιτητές αποτελεί προορισμό προς αποφυγή, στη λογική της «μαύρης πέτρας, όπου οι δεσμοί είναι οι γονείς και τα αγαπημένα πρόσωπα. Όπως και να χει όμως φέρνουν τη νέα πνοή από την πόλη ή τη χώρα που σπουδάζουν.

Θα έχει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η οπτική του νέου που βιώνει την πόλη καθημερινά. Είναι βέβαια ότι θα την κρίνει με μεγάλη ωριμότητα που θα εκπλήξει. Θα έχει ενδιαφέρον τι αποτίμηση θα κάνει ο 17αρης για  τους χώρους  που τον ενδιαφέρουν σητν πόλη, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις υποδομές κ.α.

Η κρίση των 17αρηδων θα θυμίσει σε εμάς στους μεγαλύτερους, πως αφήσαμε την πόλη στα 17 μας, πως θέλαμε να τη βρούμε και εν τέλει τι καταφέραμε για αυτή.Ίσως έτσι  βρούμε μια νέα οπτική  στην αυτοκριτική μας…

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1660 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.