Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:10 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 17:13

Σύσκεψη ενόψει αντιπυρικής περιόδου στο Αγρίνιο: «σε ένα σοβαρό συμβάν, θα έχουμε ευθύνη όλοι»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύσκεψη του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ως θέμα την προετοιμασία των δυνάμεων για την αποφυγή και την αντιμετώπιση συμβάντων ενόψει της Αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινά την 1η Μαϊου.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, με τον δήμαρχο Αγρινίου να δηλώνει πως από την πλευρά του δήμου υπάρχει πλήρης σχεδιασμός και ετοιμότητα. «Αναγκαζόμαστε ακόμη και να εκτελούμε εργασίες που δε μας αναλογούν και που αναλογούν σε … άλλους. Για να καθαρίζουμε το εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο, αφήνουμε στην άκρη άλλα… Έχουμε δύο ελκυστήρες, μισθώνουμε μηχανήματα. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, κ. Χριστόφορος Μπόκας, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για κάθε συμβάν, ενώ έκανε αναφορές και στην τραγωδία στο Μάτι Αττικής τον περασμένο Ιούλιο: «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Αν στην περιοχή μας έχουμε ,ας πούμε, ένα φαινόμενο σαν κι αυτό που είχαμε στο Μάτι (που θα μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο σε περιοχές του δήμου Αγρινίου), θα έχουμε όλοι την ευθύνη. Όχι μόνο η Πυροσβεστική», είπε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του.

Ο κ. Μπόκας τόνισε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως και τα τοπικά πολιτικά πρόσωπα, έχουν την ευθύνη για οποιοδήποτε συμβάν: «στο Μάτι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν κατά παντός υπευθύνου, κατά δημάρχων, Περιφερειάρχη. Πρέπει να είμαστε όλοι σε σύμπνοια και συνεννόηση», είπε, εκφράζοντας έμμεσα μια κάποια πικρία για την απουσία ορισμένων προέδρων τοπικών κοινοτήτων κατά τη διάρκεια των συμβάντων στα χωριά τους, αλλά και για την απουσία των περισσότερων προέδρων από τη σημερινή σύσκεψη: «κάποτε υπήρχε λίστα. Ξέραμε όταν θα ξεσπούσε φωτιά σε κάποια περιοχή, σε ποιόν θα απευθυνόμασταν, ποιος θα μας κατατόπιζε. Σήμερα θα έπρεπε να είναι όλοι εδώ», σχολίασε, ενώ ανέφερε πως «τα καλοκαίρια πριν από τις βουλευτικές εκλογές βλέπουμε δυστυχώς με κάποιον τρόπο, μιαν ιδιαίτερη αύξηση των δασικών πυρκαγιών. Ας ελπίσουμε αυτό το καλοκαίρι να μην έχουμε τα ίδια», είπε ο κ. Μπόκας, ενώ ζήτησε να είναι σε πλήρη λειτουργία όλοι οι κρουνοί στον δήμο Αγρινίου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν και μίλησαν επίσης , ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Γκρίζης, ο Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιάννης Τέγας και άλλοι εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων.

Αυτό που και ο κ. Γκρίζης τόνισε, ήταν πως οι πρόεδροι θα πρέπει να θυμούνται πως οι ευθύνες τους, ακόμη κι αν δεν επανεκλεγούν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δε σταματούν στις 27 Μαΐου, αλλά στις 31 Αυγούστου: «Ακόμη και όσοι δεν επανεκλεγούν, έχουν υποχρέωση απέναντι στους δημότες που εκπροσωπούν,μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Να μην το ξεχνάμε αυτό», είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Τέγας ευχήθηκε να σημειωθούν όσο το δυνατόν λιγότερες πυρκαγιές το 2019 και σχολίασε πως «όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, η πυρκαγιά είναι κάτι που θα έρθει και πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι. Η συνεργασία των προηγούμενων ετών έφερε πάντως αποτελέσματα».

Ο Χρ. Μπόκας επανήλθε, τέλος, εκφράζοντας φόβους για το τι θα σημάνει η απώλεια έστω και ενός τουλάχιστον ενός πυροσβεστικού οχήματος της περιοχής για να στελεχώσει τη νέα μονάδα που θα εδρεύσει στην Ελευσίνα, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός για φέτος. Όπως εξήγησε, η νέα μονάδα, θα καλύπτει ελλείψεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να την επανδρώσουν οχήματα από διάφορες Π.Υ. της χώρας. «Να έχουμε δηλαδή φωτιά στον Αράκυνθο και να περιμένουμε να έρθει όχημα από την Ελευσίνα, μετά από πέντε ώρες…», σχολίασε ο κ. Μπόκας.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 513 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.