Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:24 πμ
 
wm small
Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 00:35

Περιοδικό "ΠΡΑΣΙΝΟ + ΜΠΛΕ" τεύχος Νο 106 - Μαρτίου 2019

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κυκλοφόρησε το 106 τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού ΠΡΑΣΙΝΟ + ΜΠΛΕ για τον μήνα Μάρτιο 2019. Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα που μπορεί κάποιος να βρεί στις σελίδες του. Στην συνέχεια του άρθρου αναφέρουμε επιγραμματικά μερικά απο αυτά.

EDITORIAL.|..όχι άλλα σκουπίδια στις θάλασσες

Κάνοντας μια βόλτα στην παραλία, μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει ότι η θάλασσα ξεβράζει στην ακτή πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, κυπελάκια πλαστικά και άλλα κάθε είδους σκουπίδια τα οποία – φυσικά - δεν βρίσκονται εκεί από μόνα τους. Κάποιο ανθρώπινο χέρι τα έχει πετάξει, θεωρώντας πιθανόν ότι η θάλασσα είναι σκουπιδοτενεκές. Όλα αυτά , είναι ένδειξη ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος, που ξεκινά από την ίδια τη συμπεριφορά και τον πολιτισμό του ανθρώπου και καταλήγει σε εγκληματική πράξη. Εγκληματική πράξη, γιατί όλα αυτά τα σκουπίδια δεν αποσυντίθεται όπως τα τρόφιμα, αλλά παραμένοντας στην ακτή και κάτω από την επίδραση του ήλιου, των κυμάτων και τις τριβής, γίνονται μικρά κομμάτια, τα οποία περνούν για φαγητό πολλά ζωικά είδη και μέσω της διατροφικής αλυσίδας, επιστρέφουν πάλι σ’ εμάς. Πολλά θαλασσοπούλια και τα μικρά τους έχουν βρεθεί νεκρά, με το στομάχι τους γεμάτο από πλαστικά αντικείμενα, όπως καπάκια από μπουκάλια, αναπτήρες και πλαστικές σακούλες. Νεκρές θαλάσσιες χελώνες, βρίσκονται με το στομάχι τους γεμάτο κομματάκια πλαστικού. Πολλά θηλαστικά νομίζουν ότι οι σακουλές είναι μέδουσες και τις τρώνε, με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί νεκρά από ασφυξία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε απλά ένας κρίκος της αλυσίδας της ζωής και όχι κατακτητές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η επιβίωσή μας είναι συνδεδεμένη άμεσα με όλους τους υπόλοιπους κρίκους αυτής της αλυσίδας και ότι χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Ας προσπαθήσουμε, να προστατεύουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας από τα σκουπίδια και να τις διατηρούμε καθαρές, για το δικό μας το καλό.

Να είστε καλά, Τάσος Ξύδης Υπεύθυνος Έκδοσης

OIKOδράσεις | ΟΙΚΟθέατρο 2019

Συνεχίστηκαν με επιτυχία και τον μήνα Μάρτιο οι θεατρικές παρα-στάσεις των δημοτικών σχολείων Ναυπάκτου, για την οικολογία και το περιβάλλον , τη διατροφή, τη διαφορετικότητα κ.α. που διοργανώνει για 9η συνεχόμενη χρονιά η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλέ» με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπακτίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

OIKOθέμα | 4 χρόνια σκουπίδια...

Ο Φωτογράφος Antoine Repessé αποφάσισε να “συγκεντρώσει τα σκουπίδια του για 4 χρόνια” για να μας δείξει με ένα ξεχωριστό τρόπο, τις συνέπειες του καθημερινού τρόπου ζωής και της υπερκατανάλωσης. Το αποτέλεσμα μιλάει μόνο του!

OIKOδράσεις | Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

«Νιώθεις συνεχώς ότι χάνεις τη σύνδεσή σου με τη φύση; Γίνε κομμάτι ενός παγκόσμιου κινήματος και βρες τη ξανά. Συνδέσου μαζί μας και πάρε μέρος στην Ώρα της Γης για να σώσουμε τη ζωή του πλανήτη που απειλείται! Είμαστε κομμάτι της φύσης κι όμως – έστω κι άθελά μας - απομακρυνόμαστε από αυτήν και την «πληγώνουμε» καθημερινά με τον τρόπο ζωής μας. Πληγώνουμε δηλαδή τον ίδιο μας τον εαυτό.

ΟΙΚΟδράσεις | ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ η δική μας θάλασσα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη δράση στη Ναύπακτο, του προγράμματος «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ η δική μας θάλασσα». Το πρωί της Δευτέρας 18 Μαρτίου εκπρόσωποι και εθελοντές των φορέων στο πρόγραμμα, της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Πράσινο+Μπλε» και της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης «ΟΖΟΝ», υποδέχτηκαν μαθητές της Γ’ και Ε’ τάξης του 3ου Δημοτικού σχολείου Ναυπάκτου που συνοδεύονταν από τον διευθυντή του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς τους, στο παρατηρητήριο που έχει επιλεγεί για την έρευνα, στην περιοχή του «Πούντου» στην παραλία του Γριμπόβου.

OIKOπροορισμοί | Βόνιτσα μια πύλη στον Αμβρακικό

Η Βόνιτσα είναι μια όμορφη κωμόπολη στα νότια παράλια του Αμβρακικού, πολύ κοντά στην είσοδο του μεγάλου κόλπου. Σήμα κατατεθέν της το κάστρο, που συνταιριάζει κάτι από όλους όσους ιστορικά πέρασαν από δω.

Αυτά και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα θέματα μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του περιοδικού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να το δείτε ή να το κάνετε Downloading.

 

 

 

Διαβάστηκε 1314 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 00:53
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.