Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:27 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 15:33

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: Εκδηλώσεις Εορτών Εξόδου Παρ 12 και Σαβ 13/4/2019

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνεχίσθηκαν την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13  Απριλίου στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου και την Αθήνα, οι εκδηλώσεις για τα 193 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Παρασκευή 12/4

Την Παρασκευή 12 Απριλίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, διοργάνωσε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο Χρήστο Παϊσιο.  Θέμα της ομιλίας ήταν «Τιμή στη Δικαιοσύνη του Πολιορκημένου Μεσολογγίου».

Αμέσως μετά, ακολούθησε ο ομιλία από τον συγγραφέα και ερευνητή της νεώτερης και σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας κ. Ιωάννη Κατσαβό, με θέμα «Η συμμετοχή των παιδιών στις Πολιορκίες και στην Έξοδο του Μεσολογγίου».

Οι εκδηλώσεις της ημέρας ολοκληρώθηκαν με την θεατρική παράσταση «Θοδώρα – Η μάνα του γενίτσαρου» από τον Λαογραφικό Όμιλο Αγρινίου «Συντροφιά με την παράδοση».

Σάββατο 13/4

Το Σάββατο 13 Απριλίου στην Αθήνα, ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών» διοργάνωσε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, με κεντρικό ομιλητή τον Δικηγόρο, Διδάκτορα της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος Φώτη Σπυρόπουλο με θέμα: «Η Αδελφότητα  των Φιλοδικαίων στο Πολιορκημένο Μεσολόγγι». Ακολούθησε μουσική παράσταση με τίτλο «Εξόδου προσευχές» από το Μουσικό Όμιλο «Ιωσήφ Ρωγών». Τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκπροσώπησε ο Αν. Δημάρχου Σπυρίδων Καρβέλης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην πρώτη αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου έγιναν από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαο Καραπάνο, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Δήμητρας Χατζηαδάμ με θέμα: «Εύζωνες Οι φύλακες των αφανών». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Απριλίου από ώρες 10.30 π.μ. έως 13.00 και 17.00 έως 21.00

Τελετή Αδελφοποίησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με την Ένωση Δήμων της Grecia Salantina

Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου η τελετή Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και των Δήμων της Grecia Salentina (ελληνόφωνων Δήμων της Κάτω Ιταλίας). Το κείμενο του Πρωτοκόλλου ανάγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριος Μπαλαμπάνης. Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Νικόλαος Καραπάνος καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Ένωσης λέγοντας πως «…Σας υποδεχόμαστε με ειλικρινή αισθήματα φιλίας και συγκίνησης. Εύχομαι αυτό το ξεκίνημα με την μορφή της Αδελφοποίησης, που γίνεται απόψε εδώ, να μετατραπεί σε μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων. Μεταξύ των Ελλήνων. Γιατί ο λαός μας  δεν γνωρίζει σύνορα και όρια. Βρίσκεται πάντα εκεί όπου χτυπά η καρδιά του». Εκ μέρους της Grecia Galentina στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος Roberto Casaluci.

Η τελετή της Αδελφοποίησης περιελάμβανε επίσης προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Δυο λαοί, μια Ιστορία» (Due popoli, una storia) του Λευτέρη Δακαλάκη, καθώς επίσης υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου και του Συλλόγου «Nuona Koine» του Castrignano de Greci.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε ακούσματα και χορούς της περιοχής του Salento από ομάδα μουσικών της «Notte della Taranta», καθώς επίσης παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο Πανηγυριστών «Ο Αϊ – Συμιός».

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου, ολοκληρώθηκαν με τον 3ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι στα χρόνια της Επανάστασης, που διοργανώθηκε από το σύλλογο Φίλων της Βαλβείου Βιβλιοθήκης. Την εκδήλωση προλόγισε η αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σοφία λαναρά, ενώ συντονίστρια   ήταν η δημοσιογράφος κυρία Λαμπρινή Κουζέλη. η φωτογραφική αποτύπωση των στιγμών του 3ου Μαραθωνίου Ανάγνωσης έγινε από τον κ. Μιχάλη Κιτσινέλη.

 

Διαβάστηκε 849 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.