Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:10 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 21:29

Πυρηνόκαρπα: έντομα και ασθένειες – αντιμετώπιση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με συμβουλές προς τους παραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

ΕΝΤΟΜΑ

ΑΝΑΡΣΙΑ─ΓΡΑΦΟΛΙΘΑ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)

Πρόκειται για λεπιδόπτερα των οποίων τα προνυµφικά στάδια συµπεριφέρονται ως βλαστορύκτες και ως καρπόκαψες. Προσβάλλουν τους τρυφερούς βλαστούς και τους αναπτυσσόµενους, αλλά και ώριµους καρπούς. Την παρουσία των προνυµφών των εντόµων στους οπωρώνες αυτή την περίοδο µαρτυρούν οι µαραµένες και ξερές κορυφές των τρυφερών βλαστών, που έχουν προσβληθεί από αυτές.

Η δραστηριότητα των ακµαίων και των δύο εντόµων έχει αρχίσει µε σχετικά υψηλούς πληθυσµούς γραφολίθας και χαµηλούς ανάρσιας. Λόγω πρόσκαιρης αλλαγής του καιρού (βροχές και πτώση της θερµοκρασίας) ο ρυθµός των συλλήψεων παρουσίασε πτωτική τάση.

Ωστόσο, για την προστασία της νεαρής βλάστησης, αλλά και των αναπτυσσόµενων καρπών από τις προνύµφες των εντόµων, συστήνεται ψεκασµός µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο και κατά προτίµηση µε σκευάσµατα που καταπολεµούν και τα δύο έντοµα.

Ο ψεκασµός αποβλέπει στη θανάτωση των ακµαίων και κυρίως των νεαρών προνυµφών, πριν αυτές προλάβουν να εισχωρήσουν µέσα στους νεαρούς βλαστούς και στους καρπούς. Η επανάληψη του ψεκασµού εξαρτάται από τη δραστηριότητα των εντόµων, τη διάρκεια δράσης του εντοµοκτόνου, τις καιρικές συνθήκες και το ρυθµό ανάπτυξης της βλάστησης και των καρπών.

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)

Οι διαχειµάζουσες προνύµφες του λεπιδοπτέρου τρέφονται την εποχή αυτή µε την νεαρή βλάστηση, ανάµεσα στην οποία νυµφώνονται συνδέοντας µεταξύ τους τρυφερά φύλλα. Η δραστηριότητα των ακµαίων του εντόµου έχει αρχίσει σε πρώιµες περιοχές και ποικιλίες ήδη από τέλος Μαρτίου, αλλά εξελίσσεται µε µικρούς έως µηδενικούς κατά περιοχές πληθυσµούς.

Για την προστασία της τρυφερής βλάστησης, αλλά και των αναπτυσσόµενων καρπών από την τροφική δραστηριότητα των προνυµφών της πρώτης γενιάς του εντόµου, συστήνεται ψεκασµός µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο, µόλις διαπιστωθούν οι πρώτες χαρακτηριστικές προσβολές των προνυµφών (φαγώµατα και δέσιµο φύλλων). Συστήνεται να χρησιµοποιηθούν εντοµοκτόνα που καταπολεµούν ταυτόχρονα την ανάρσια και τη γραφολίθα.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ

Η δραστηριότητα των ακµαίων του λεπιδοπτέρου έχει ήδη ξεκινήσει στις ζεστές περιοχές. Και εξελίσσεται µε µικρούς πληθυσµούς. Για την προστασία των αναπτυσσόµενων καρπών από τις προνύµφες της πρώτης γενιάς του εντόµου συστήνεται ψεκασµός µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο.

Ο ψεκασµός αποβλέπει στη θανάτωση των ακµαίων και κυρίως των νεαρών προνυµφών, πριν αυτές προλάβουν να εισχωρήσουν µέσα στους νεαρούς καρπούς. Η επανάληψη του ψεκασµού εξαρτάται από τη διάρκεια δράσης του εντοµοκτόνου, τις καιρικές συνθήκες και το ρυθµό ανάπτυξης των καρπών.

ΑΦΙΔΕΣ (Μελίγκρες) (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ–ΚΕΡΑΣΙΑ– ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)

Οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες και η τρυφερή βλάστηση ευνοούν την ανάπτυξη πληθυσµών αφίδων. Οι αφίδες προκαλούν έντονη παραµόρφωση της νεαρής βλάστησης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και φορείς ιδιαίτερα καταστρεπτικών φυτοπαθογόνων ιών. Σε οπωρώνες που παρατηρείται προσβολή της νεαρής βλάστησης από αφίδες, συνιστάται άµεσα επέµβαση µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο.

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ (Άσπρη ψώρα─Ψώρα Σαν Ζοζέ)

Για την καταπολέµηση των κινητών µορφών των κοκκοειδών που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή συνιστάται επέµβαση µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο, αλλά µόνο σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σηµαντική προσβολή. Και αυτό διότι τα έντοµα αυτά, ιδίως αυτή την εποχή, έχουν πλήθος φυσικών εχθρών (ωφέλιµα έντοµα), οι οποίοι συχνά ελέγχουν αποτελεσµατικά τους πληθυσµούς των κοκκοειδών και η δράση τους δεν πρέπει να διαταράσσεται από τη χρήση ευρέως φάσµατος εντοµοκτόνων.

Συνιστάται ο ψεκασµός µόνο των προσβεβληµένων δένδρων του οπωρώνα και µε πλήρη κάλυψη του κορµού και των βραχιόνων µε το ψεκαστικό υγρό. Η καταπολέµηση των κοκκοειδών είναι δυνατό να συνδυαστεί µε εκείνη για την ανάρσια και τη γραφολίθα.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΩΙΔΙΟ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ –ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)

Ο µύκητας προσβάλει κυρίως τη ροδακινιά, τη νεκταρινιά και τη βερικοκιά, ζηµιώνοντας την τρυφερή βλάστηση και τους καρπούς. Η ασθένεια ευνοείται από ξηρό καιρό και µεγάλη ηλιοφάνεια. Είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δένδρα, τις όψιµες ποικιλίες και τη νεκταρινιά.

Για την προστασία των καρπών και της νεαρής βλάστησης από την ασθένεια συνιστάται ψεκασµός µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια µυκητοκτόνο, µόλις διαπιστωθούν τα πρώτα συµπτώµατα της ασθένειας Στην περίπτωση που ο καιρός διατηρείται ξηρός µε µεγάλη ηλιοφάνεια, οι ψεκασµοί θα πρέπει να επαναλαµβάνονται, ανάλογα µε τη διάρκεια δράσης του σκευάσµατος, µέχρι το τέλος της ανάπτυξης των βλαστών και τη σκλήρυνση του πυρήνα των καρπών.

ΚΟΡΥΝΕΟ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ–ΚΕΡΑΣΙΑ)

Η µυκητολογική αυτή ασθένεια ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό. Συστήνεται η συνέχιση των ψεκασµών στις υγρές περιοχές µε ιστορικό προσβολών καθώς και στις ευαίσθητες στο µύκητα ποικιλίες βερικοκιάς και δαµασκηνιάς.

ΚΥΛΙΝΔΡΟΣΠΟΡΙΩΣΗ (Κερασιά)

Η µυκητολογική αυτή ασθένεια ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό. Συστήνεται η συνέχιση των ψεκασµών στις υγρές περιοχές µε ιστορικό προσβολών καθώς και στις ευαίσθητες στο µύκητα ποικιλίες κερασιάς.

ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειµένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσµατική αντιµετώπισή τους, µε το µικρότερο οικονοµικό και περιβαλλοντικό κόστος.

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
  • Οι εικόνες που δίνονται και παρουσιάζουν συµπτώµατα προσβολής ασθενειών και εχθρών είναι απλώς ενδεικτικές και σκοπό έχουν την καλλίτερη κατανόηση των φυτοπαθολογικών προβληµάτων από τους καλλιεργητές. Σε καµία περίπτωση δεν αποτελούν εργαλείο διάγνωσης από µέρους των παραγωγών.
  • Για θέµατα διάγνωσης πάσης φύσεως προσβολών των φυτών, οι καλλιεργητές σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθύνονται άµεσα σε εξειδικευµένους γεωπόνους.
Διαβάστηκε 856 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία