Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:35 μμ
 
wm small
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015 19:57

Δημοπρατείται η «ανάδειξη και αξιοποίηση του μονοπατιού στο φαράγγι του Μοκιστιάνου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δημοπρατείται στις 10/11/2015 από το δήμο Θέρμου το έργο «Ανάδειξη και αξιοποίηση μονοπατιού φαραγγιού Μοκιστιάνου» προϋπολογισμού 81.100€. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013» του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει συνολική προθεσμία εκτέλεσης 8 ημερολογιακούς μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.Το έργο θα εκτελεστεί στις Τοπικές Κοινότητες Μυρτιάς και Αγίας Σοφίας του Δήμου Θέρμου.

Το έργο περιλαμβάνει την οργανωμένη διαμόρφωση πεζοπορικής διαδρομής που ενώνει τα χωριά Κάτω Μυρτιά και Αγία Σοφία μέσω του ρέματος Μοκιστιάνος και να διαμορφωθεί η κατάλληλη υποδομή για την οργανωμένη ανάπτυξη του πεζοπορικού και ορειβατικού τουρισμού. Σκοπός της μελέτης είναι να προβληθεί και να αναδειχθεί το φαράγγι και οι καταρράκτες του ρέματος Μοκιστιάνος. Στο σκεπτικό της οργάνωσης της διαδρομής είναι να αξιοποιήσει κατά το δυνατόν παλιά μονοπάτια της περιοχής. Για τη σύνδεση των δύο χωριών επιλέχθηκε αρχικά το παλιό και εγκαταλειμμένο σήμερα μονοπάτι από το συνοικισμό Λυκοστόμιο της Κάτω Μυρτιάς προς τους νερόμυλους και της νεροτριβές του Μοκιστιάνου και στη συνέχεια το μονοπάτι που οδηγεί προς τα χωράφια στη τοποθεσία Παλιούρια.

Στην άκρη των χωραφιών γίνεται η πρώτη διασταύρωση προς τον Καταρράκτη και δημιουργείται μια κυκλική διαδρομή ώστε να υπάρχουν δύο είσοδοι – έξοδοι προς αυτόν. Επειδή οι διασταυρώσεις αυτές είναι πολύ κοντά σε χωματόδρομο, που έρχεται από την Κάτω Μυρτιά η κυκλική αυτή διαδρομή μπορεί να λειτουργήσει και ανεξάρτητα από την κυρίως διαδρομή.
Μετά τις διασταυρώσεις προς τον καταρράκτη, η διαδρομή ακολουθεί αρχικά μονοπάτι παράλληλα με το ρέμα και μέσα από χωράφια στη συνέχεια για να καταλήξει από χωματόδρομους στο χωριό Αγία Σοφία και στις πηγές του Μοκιστιάνου. Σε ενδιάμεσο σημείο της κυρίως διαδρομής, σε μικρό ύψωμα πάνω από τον καταρράκτη, όπου υπάρχει θέση θέασης προς το φαράγγι του Μοκιστιάνου και τη λίμνη Τριχωνίδας τοποθετείται καθιστικό με στέγαστρο (κιόσκι) για την ανάπαυση – ξεκούραση των πεζοπόρων και απόλαυσης της θέας. Η οργάνωση της πεζοπορικής διαδρομής πραγματοποιείται με την κατάλληλη σήμανση για τον προσανατολισμό του πεζοπόρου, με τις πινακίδες κατεύθυνσης και τις πινακίδες πορείας. Σε επιλεγμένες δε θέσεις, θα τοποθετηθούν πινακίδες πληροφόρησης με χάρτες των διαδρομών που θα ενημερώνουν για την ακριβή πορεία της διαδρομής.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται συγκεκριμένα:
– εργασίες καθαρισμού και βελτίωσης της βατότητας των δασικών μονοπατιών,
– εργασίες σήμανσης της διαδρομής ως ανωτέρω,
– εργασίες δημιουργίας θέσης στάσης με τη τοποθέτηση καθιστικού με στέγαστρο.

πηγή: http://agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 1755 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.