Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:14 μμ
 
wm small
Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 20:28

Παπαναστασίου: Θέλουμε ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο μακριά από την κηδεμονία της Πάτρας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αρνητικά, όπως αναμένονταν εξάλλου, τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου στο σχέδιο Γαβρόγλου και τις προβλέψεις του για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία. Ο Γ. Παπαναστασίου μιλώντας στον “Αέρας Fm 99,5” και τον Δημήτρη Παπαδάκη ζήτησε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και τόνισε ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να διαχειριστεί το Υπουργείο τα ζητήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία με το τρόπο που έγινε και άλλου.

“Δεν είμαστε τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αν δείτε σε άλλες περιοχές και αναφέρω χαρακτηριστικά την Κρήτη, έγινε ξεχωριστό Πανεπιστήμιο στα Χανιά, ξεχωριστό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο… Το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα άλλο Πανεπιστήμιο, ανεξάρτητο του Πανεπιστημίου Πατρών, γιατί βλέπουμε τη λογική που έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι η λογική της υπερσυγκέντρωσης των τμημάτων. Δεν μπορούμε να κινηθούμε σε αυτή τη λογική, πρέπει να υπάρξει ένα ξεχωριστό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, προκειμένου να μην ζούμε εδώ στο Αγρίνιο με αυτόν τον εφιάλτη ότι θα μας παίρνουν τα τμήματα και τις σχολές” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και εκτίμησε ότι το σχέδιο Γαβρόγλου όχι μόνο για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και γενικότερα για τη Δυτική Ελλάδα “δεν ήταν αυτό που πρέπει…”. “Έχουμε μετακινήσεις τμημάτων, για παράδειγμα τμημάτων του ΤΕΙ της Πάτρας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχουμε τμήματα τα οποία στο μέλλον θααα λειτουργήσουν… γενικώς γίνεται μία αποδόμηση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων και καταργήσεις τους” εξήγησε ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόσθεσε πως “είμαστε κάθετα αντίθετοι και ζητάμε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Ως fast truck προεκλογική διαδικασία υποσχέσεων, σχολίασε o Γ. Παπαναστασίου τις πληροφορίες για γρήγορη ψήφιση του νομοσχεδίου και κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες και να μην πειράξει τίποτα όσον αφορά τα τμήματα. “Εάν θέλει να είναι ουσιαστικός να προχωρήσει στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, όπως δημιούργησε πανεπιστήμια σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, χωρίς τη λογική της περιφέρειας, όπως έγινε στην Κρήτη, ένα σε κάθε περιφέρεια ή οτιδήποτε άλλο που μας έχουν βάλει στο παρελθόν. Να μην πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και όταν φτάνουμε στην Αιτωλοακαρνανία να μπαίνουν όλα τα ζητήματα για ακαδημαϊκα κριτήρια και μέλη ΔΕΠ” είπε σε έντονο τόνο ο Γ. Παπαναστασίου.

Στο επιχείρημα ότι το σχέδιο προβλέπει στο Αγρίνιο τέσσερα τμήματα να λειτουργήσουν το αργότερο σε δύο χρόνια από τρία που λειτουργούν σήμερα, ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε πως “το Αγρίνιο παραπονιέται σας, γιατί στο μεσοδιάστημα θα μείνει με ένα τμήμα και δεύτερον δεν ζητάμε μόνο ένα τέταρτο τμήμα, ζητάμε ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο και το ζητάμε γιατί δεν θέλουμε να είμαστε συνεχώς υπό την κηδεμονία του Πανεπιστημίου της Πάτρας και κάθε φορά να βγαίνει ένας πρύτανης και να λέει “θα πάρω τα τμήματα”. Και επειδή αυτά τα ζητήματα λύνονται ξεκάθαρα με πολιτική βούληση, λέμε λοιπόν ότι η πολιτική βούληση για μας, για την Αιτωλοακαρνανία, είναι αυτή. Και θα πρέπει όλοι να συνενώσουν τις δυνάμεις μας σε αυτή την προσπάθεια”.

Ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ως παράδειγμα της “κηδεμονίας της Πάτρας”, το γεγονός ότι ο ίδιος με έγγραφό του ζήτησε από την Πρύτανη να προχωρήσει ο δήμος Αγρινίου το φάκελο για το ρυμοτομικό της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο, που προορίζεται για τις υποδομές του Πανεπιστημίου, και εισέπραξε την άρνηση της Πρυτάνεως. “Δεν θέλουν να αναπτύξουν υποδομές στο Αγρίνιο, δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε έτσι. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θέλει το Πανεπιστήμιο στην Πάτρα και πουθενά αλλού, εμείς πρέπει να αντιδράσουμε. Και γι΄αυτό ζητάμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας” σχολίασε ο δήμαρχος Αγρινίου.

Για το αν θα μπορούσε να λειτουργήσει και ένα τέταρτο τμήμα στο Αγρίνιο με τις υπάρχουσες υποδομές, ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε με νόημα πως “εάν έχουμε ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο θα αναπτυχθεί, όπως αναπτύχθηκαν όλα τα Πανεπιστήμια, τα ανεξάρτητα, όταν δημιουργήθηκαν. Δεν πρέπει να μπαίνουν τέτοιες λογικές, θα τις βρούμε τις λύσεις. Το θέμα είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση για ανεξαρτητοποίηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος”.

Για τα περί καθυστερήμενης αντίδρασης των δημάρχων της περιοχής, ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε πως “όποιοι θέλουν να πουν οτιδήποτε, μπορούν να το λένε, σε προεκλογική περίοδο είμαστε έτσι κι αλλιώς, το μόνο που έχω να πω είναι ότι οι αντιδράσεις γίνονται με βάση ένα σχέδιο συγκεκριμένο, δεν γίνονται στον αέρα, δεν γίνονται με φήμες και διαρροές”. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ο ίδιος ακολουθεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που ζητά επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. “Είναι γνωστή η θέση μας, κάποιοι άλλοι κωφεύουν… Προφανώς οι κυβερνητικοί, που θέλουν πάλι να μας έχουν υπό καθεστώς ομηρίας και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με τις Σχολές που θα γίνουν το 2020-2021, εάν και εφόσον κρίνει η πρυτανεία ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις” υπογράμμισε ο Γ. Παπαναστασίου.

Τέλος αναφορικά με τη σύσκεψη των δημάρχων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας με τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη που προγραμματίζεται για την Παρασκευή στο Μεσολόγγι, ο ίδιος τόνισε ότι περιμένει “να συμπαραταχθούν με τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, τις απόψεις της Αιτωλοακαρνανίας”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γ. Παπαναστασίου:

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 1831 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.