Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:44 μμ
 
wm small
Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 19:32

Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας: Παρουσιάστηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε εκδήλωση της ΚΟΒ Ακτίου – Βόνιτσας του ΚΚΕ παρουσιάστηκαν την Κυριακή 7 Απρίλη οι πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Νώντας Μωραΐτης, υποψήφιος δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους παρουσίασε η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Ο Νώντας Μωραΐτης επισήμανε στην ομιλία του ότι το δίλημμα που αντικειμενικά μπαίνει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στις δηεκλογές είναι «αν θα επιλέξουν ποιοι και πώς θα υλοποιήσουν και θα εξειδικεύσουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων που τις στηρίζουν ή εάν θα επιλέξουν αγωνιστές, που θα συγκρουστούν με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, θα εναντιωθούν και θα διεκδικήσουν μέτρα στήριξης και ανακούφισης των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, όπως έπραξαν οι κομμουνιστές δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά και οι κομμουνιστές δήμαρχοι της Πάτρας, της Καισαριανής, της Ικαρίας, της Πετρούπολης, του Χαϊδαρίου.»

Για τους υποψήφιους δημάρχους που εμφανίζονται και στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας ως δήθεν ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι, αυτοδιοικητικοί ή πάνω από τα κόμματα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι, αλλά όλοι τους έχουν κομματική ένταξη ή προέλευση και πως οι παρατάξεις τους και τα κόμματά τους με τις πολιτικές που στήριξαν και στηρίζουν τσάκισαν και τσακίζουν το λαό και ότι το μόνο στο οποίο διαφέρουν με τη σημερινή δημοτική αρχή είναι στο ποιος θα έχει την «κουτάλα» της διαχείρισης στον δήμο, για να εξυπηρετήσει διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη και για το ποιους ξεχωριστούς επιχειρηματίες θα εξυπηρετήσει ο καθένας.

Αναρωτήθηκε που ήταν όλοι αυτοί τόσα χρόνια που ματώνει ο λαός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ποιος απ’ αυτούς ψέλλισε κάτι ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων που μείωσαν δραματικά το εισόδημά μας, της ΚΑΠ που ξεκλήρισε βίαια και εδώ στο δήμο μας την μικρομεσσαία αγροτιά. Ποιος πήρε θέση για την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών στο δήμο μας. Μόνο να κάνουν τα χατίρια της εργοδοσίας ξέρουν και η νυν δημοτική αρχή όπως και η προηγούμενη, για να εξασφαλίζουν πελατειακές σχέσεις και να εκμεταλλεύονται την ανεργία, για δουλεία ήλιο με ήλιο για 500 ευρώ. Όλοι τους έβαλαν πλάτη για να παραχωρήσουν γη και ύδωρ, εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής με (φαστ-τρακ) διαδικασίες και με εξασφαλισμένα μακροχρόνια κέρδη. Οι ανεμογεννήτριες φυτεύτηκαν πάνω απ’ τα κεφάλια μας, με την δημοτική αρχή να γίνεται ο καλύτερος ντίλερ αυτών των εγκαταστάσεων. Την ίδια στιγμή που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών του ρεύματος τις ΑΠΕ εκατοντάδες λαϊκά σπίτια είναι στο σκοτάδι με κομμένο ρεύμα».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια ενδεικτικά σε κάποια από τα προβλήματα του δήμου, όπως το πρόβλημα με το ΧΥΤΑ Παλαίρου που η νυν δημοτική αρχή βάζει πλάτη κάτω από την πίεση των σωρών των σκουπιδιών να αποδεχτούν οι πολίτες να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες, με οδυνηρές συνέπειες στην τσέπη τους, αλλά και στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα καθώς και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, στην προβληματική λειτουργία και ανεπάρκεια του βιολογικού στην Βόνιτσα, στα προβλήματα στη θάλασσα του Αμβρακικού, στα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, το ειδικό σχολείο Βόνιτσας, το Γυμνάσιο και το Λύκειο που στεγάζονται σε κοντέινερ ή σε κτίρια που δεν τηρούν τις προϋποθέσει, στα Κέντρα Υγείας Βόνιτσας και Κατούνας που είναι είναι τελείως υποβαθμισμένα και έχουνε μετατραπεί στην κυριολεξία σε ιατρεία συνταγογράφησης, στην περιβόητη καθημερινότητα του πολίτη, που είναι η αγαπημένη καραμέλα όλων των υποψηφίων, με την οδοποιία, τις παιδικές χαρές, τους χώρους πολιτισμού, αθλητισμού, την καθαριότητα, να είναι ακριβώς ο καθρέφτης της κεντρικής πολιτικής. (δείτε στο παρακάτω βίντεο ένα απόσπασμα από την ομιλία).

Κάλεσμα για αντεπίθεση, με ισχυρό το ΚΚΕ παντού, στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, απηύθυνε στην ομιλία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Όλες αυτές οι κάλπες όσο διαφορετικά και αν ακούγονται έχουν ένα ενιαίο κριτήριο, μια κόκκινη γραμμή που τις ενώνει. Η γραμμή αυτή είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κάποιοι θα πουν ότι αυτό είναι μια καραμέλα που την μασάει συνέχεια το ΚΚΕ, ενώ εδώ ακούμε για παράδειγμα τους υποψήφιους δημάρχους να λένε ότι είμαστε αυτοδιοικητικοί, ότι μπροστά είναι οι ανάγκες της πόλης, οι ανάγκες της περιοχής. Πως λοιπόν εσείς λέτε ότι είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια απλή περιγραφή, ξεκινώντας από το πιο ψηλό επίπεδο.

Η ΕΕ είναι μια συμμαχία κρατών, των περισσοτέρων κρατών της Ευρώπης, η οποία έγινε στις αρχές ως αντίπαλο δέος απέναντι στο σοσιαλιστικό σύστημα και από την άλλη το βασικό της περιεχόμενο είναι πως θα προστατεύσει και θα στηρίξει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της ίδιας της ΕΕ, τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και μονοπωλίων, είτε σε σχέση με το να αποκτήσουν περισσότερες αγορές είτε σε σχέση με τον ανταγωνισμό που έχουν με τα αμερικάνικα, τα κινέζικα ή με άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Ο λόγος ύπαρξης της ΕΕ είναι αυτός. Άρα και οι στρατηγικές που επεξεργάζεται κατά καιρούς είναι οι στρατηγικές που απαντούν στις ανάγκες των πολυεθνικών της ΕΕ. Εκεί οι κυβερνήσεις συμμετέχουν με αντιπροσώπους. Άρα λοιπόν η ΕΕ καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές σε επίπεδο ΕΕ, τέτοιες που να εξυπηρετούν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Μετά έρχεται η κυβέρνηση του κάθε κράτους μέλους και προσπαθεί να τις εξειδικεύσει και να τις υλοποιήσει μέσα από τους νόμους και τα νομοθετήματα που φέρνει. Η πλειοψηφία των μνημονιακών νόμων ήταν ακριβώς νόμοι που υλοποιούσαν αυτές τις στρατηγικές της ΕΕ. Για πιο φθηνή εργατική δύναμη, για νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, για φοροεπιδρομές απέναντι στα λαϊκά εισοδήματα, για εμπορευματοποίηση της Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας. Όλα αυτά τα οποία τα βιώσαμε και τα βιώνουμε καθημερινά.

Με την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών όλες οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν ένα νομοθετικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο λειτουργούν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Γι΄ αυτό έκαναν και τον «Καποδίστρια» στην αρχή, μετά τον «Καλλικράτη» και τώρα τον «Κλεισθένη». Άρα, λοιπόν, η κυβέρνηση -η όποια κυβέρνηση-, διαμορφώνει ένα πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, που συνδέεται με τις επιλογές της ΕΕ. Αυτό εξειδικεύεται και από τις περιφέρειες και από τους δήμους στα ζητήματα που αφορούν την περιοχή τους, είτε στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, είτε εδώ για παράδειγμα στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας. Άρα, λοιπόν, όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, ΕΕ -υπερκρατικός-, ο κρατικός μηχανισμός της κυβέρνησης και οι μηχανισμοί που έχει το κράτος σε περιφερειακό επίπεδο με τους δήμους και τις περιφέρειες -γιατί είναι κρατικοί μηχανισμοί, δεν υπάρχει πλέον αυτοδιοίκηση-, υλοποιούν μία γενικότερη φιλοσοφία, μια γενικότερη πολιτική, μια γενικότερη λογική. Πως θα διαμορφωθεί πιο καλό έδαφος για να αναπτυχθούν οι επενδύσεις και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων…». (Δείτε παρακάτω βίντεο με αποσπάσματα από την ομιλία).
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτ. Ελλάδας από την Αιτωλοακαρνανία με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Μωραΐτης, Χρήστος Καμζέλας και Σπύρος Κοτοπούλης.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 562 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/