Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:39 μμ
 
wm small
Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 18:58

Αμπέλι: Περονόσπορος και αντιμετώπιση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο με χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς στις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

Διαπιστώσεις πρωτογενών μολύνσεων: Ο περονόσπορος χρειάζεται πράσινο φύλλωμα για να μολύνει και όσο μικρότερο είναι το φύλλωμα τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για προσβολές. Τα παρακάτω ενδεικτικά γραφήματα από μετεωρολογικούς σταθμούς της περιοχής δείχνουν ότι οι βροχές του Μαρτίου προκάλεσαν την έναρξη του ανοιξιάτικου κύκλου των πρωτογενών προσβολών περονόσπορου ενώ υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και για δευτερογενείς προσβολές.

Συστάσεις: Αν τα αμπέλια δεν είναι επαρκώς προστατευμένα πριν από τη βροχή, αναμένονται μεμονωμένες κηλίδες ελαίου μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες μετά από βροχή. Σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες και κυρίως στα αμπέλια που βρίσκονται σε υγρές και χαμηλές τοποθεσίες, όπου συνήθως ενδημεί ο περονόσπορος, προτείνεται ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο όταν η βλάστηση έχει μήκος 8-15 εκ (στάδιο E).

Ο ψεκασμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σε περίπτωση που οι πρωτογενείς μολύνσεις δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά και εφόσον επικρατήσουν το επόμενο διάστημα συνθήκες περονοσπόρου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου.

Επίσης, συνιστάται συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών κηλίδων. Εάν εμφανιστούν κηλίδες ελαίου, να εφαρμοστεί προληπτικός ψεκασμός όσο το δυνατόν πριν από την επόμενη εκδήλωση βροχής που μπορεί να προκαλέσει πρωτογενείς ή δευτερογενείς μολύνσεις. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ: Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά έκδοση 22/03/2019 σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου και της ετικέτας.

Διαβάστηκε 813 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία