Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:44 πμ
 
wm small
Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 11:46

Το ΑΕΙ Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο πρέπει να στηριχθεί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του Πανεπιστημιακού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα έχει πολλαπλές ερμηνείες. Όλες συγκλίνουν στο 2+2 δηλαδή δύο τμήματα υπό λειτουργία και 2 που θα ανοίξουν σε ορίζοντα διετίας.  Στο παρόν άρθρο όμως πρέπει να εστιάσουμε στο Ιστορικό Αρχαιολογικό που δημιουργείται στην πόλη μας το Αγρίνιο.

Κατά την άποψη του γράφοντα, το Ιστορικό Αρχαιολογικό είναι πολύ σπουδαίο ζήτημα για την πόλη.  Για πρώτη φορά ΑΕΙ με αμιγώς κλασσικό αντικείμενο σπουδών έρχεται στο Αγρίνιο. Θα επιχειρήσει να εδραιωθεί πάνω στην βραχύχρονη παράδοση που έχτισε εδώ και 15 χρόνια το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Πολλοί άνθρωποι μάτωσαν για το τμήμα αυτό και είναι άδικη η κατάργηση του.

Όμως πρέπει να δούμε την νέα αυτή ευκαιρία για το Αγρίνιο. Για πρώτη φορά στην πόλη θα υπάρχει ακαδημαϊκή κοινότητα αμιγώς κλασσικού προσανατολισμού.  Για πρώτη φορά το αντικείμενο αυτό θα δουλεύεται ακαδημαϊκά στην πόλη μας σε μια περιοχή που είναι αδικημένη από την ιστορία. Η Αιτωλοακαρνανία της πρώτης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του κόσμου, της Αιτωλικής Συμπολιτείας, του Κοινού των Ακαρνάνων, των δύο  αναμετρήσεων με παγκόσμια χαρακτηριστικά για τις εποχές τους δηλαδή του Ακτίου το 31 π.Χ. και της Ναυπάκτου το 1571 π.Χ., της μήτρας των επαναστατών του 21 της Ρούμελης, του καπνού και της αντίστασης αποκτά επιτέλους τη δικιά της αξιόπιστη ερευνητική αναφορά.

Θα πουν μερικοί ότι τη να  κάνουμε άλλη μια φιλολογική σχολή, πάλι ανέργους θα βγάζει.  Ένα αντικείμενο όμως κλασσικό ποτέ δεν χάνει την αξιοπιστία του διαχρονικά, πόσο μάλλον όταν έχει σαφή επαγγελματικά δικαιώματα. Πόσο μάλλον όταν η ιστορία ως αντικείμενο δεν χάνει ποτέ την απήχηση της στην κοινωνία και την πολιτική και αποτελεί σταθερή αναφορά.  Όπως και να χει, θεωρείται ένα ισχυρό χαρτί ένα τέτοιο τμήμα. Σταθερό αριθμό φοιτητών θα έχει και δεν θα παραπαίει όπως αντικείμενα σπουδών που ακόμα δοκιμάζονται.Είναι άλλωστε και πιο ρεαλιστική λύση αφού δεν χρειάζονται εργαστήρια και έξοδα μεταφοράς όπως αρχικά σχεδιάζονταν.

Ας μην το δουμε κάτω από στενή κομματική οπτική αλλά για το συμφέρον της πόλης. Ας κοιτάξουμε επιτέλους αυτό.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1910 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.