Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:25 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 18:07

Εκδήλωση με θέμα «ο οραματισμός του Πατρο-Κοσμά για την ανάσταση και αποκατάσταση του Γένους» (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πραγματοποιήθηκε από το σωματείο Ενωμένη Ρωμηοσύνη στην Πάτρα, τη Τετάρτη 3η Απριλίου 2019 εκδήλωση με θέμα: «Ο οραματισμός του Πατρο-Κοσμά για την ανάσταση και αποκατάσταση του Γένους» και ομιλητή τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό, Ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Πατρών κκ Χρυσόστομου και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών.

Η ανακοίνωση της Ενωμένης Ρωμηοσύνης αναφέρει:

Πριν την ομιλία προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό παραγωγής της Ε.ΡΩ. σχετικό με τον βίο του Αγίου Κοσμά, τις διδαχές, τις προφητείες, τα θαύματα και τον μαρτυρικό του θάνατο.

Στην ομιλία του ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, κατ’ αρχήν αναφέρθηκε στη πορεία του Πατρο-Κοσμά από τη περίοδο της άσκησης του στο Άγιον Όρος, τονίζοντας ότι εκεί ο Άγιος μυήθηκε στη ρίζα της αληθινής Θεολογίας το κέντρο της οποίας είναι η καθαρμένη καρδία. Αργότερα συναισθανόμενος την ανάγκη να στηριχθεί πνευματικά ο σκλαβωμένος Έλληνας, αποφάσισε να βγει στον κόσμο για να ξεκινήσει το ιεραποστολικό του έργο και τη διδασκαλία του η οποία βασίστηκε σε δυο άξονες στη Καθαρή Ορθόδοξη πίστη και στην ανάσταση του Γένους. Κατά τον Άγιο Κοσμά, Γένος είναι όλο το σώμα των Ορθοδόξων, που έχουν ως σημείο αναφοράς την Κωνσταντινούπολη (Νέα Ρώμη), το όραμά του ήταν να αναστήσει την Αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης ( «…να φτιαχτεί το Ρωμαίικο…»).

Η πραγματική απειλή για τον σκλαβωμένο Ρωμιό, σύμφωνα με τη διδασκαλία του πατρο-Κοσμά, δεν ήταν τα βάσανα από του Οθωμανούς, όσο η αλλοίωση της ψυχής και του φρονήματος που προκαλεί η Δύση (Φραγκιά), γι’ αυτό προέβαλε τη σημασία της παιδείας στη πορεία προς την απελευθέρωση, μέσω του φωτισμού. Τέλος τόνισε ότι ο Άγιος ενεφορείτο από το κοινοβιακό – κοινοτικό ιδεώδες του Ρωμαίικου, που δεν είχε καμία σχέση με τα φεουδαρχικά συστήματα της Δύσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως έψαλε ύμνους, τροπάρια και δημώδη μοιρολόγια για την Πόλη, ο Χορός ψαλτικής ΚΛΕΙΔΑ, του Κέντρου Τέχνης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής «ΚΛΕΙΔΑ» με χοράρχη τον πρωτοψάλτη κο Δημήτριο Γαλάνη.

Στήν ἐκδήλωση παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κκ Χρυσοστόμου ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, σεβαστοί Πατέρες τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Διακιδείου Σχολής Λαού κος Ιωάννης Αθανασόπουλος και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα της Διακιδείου.

Ἡ «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη» εὐχαριστεῖ τον σεπτό ποιμενάρχη μας κκ Χρυσόστομο για την ευλογία και τη στήριξη της εκδηλώσεως, τον Πρόεδρο και το ΔΣ της της Διακιδείου Σχολής Λαού γιά τήν εὐγενική παραχώρηση τῆς αἴθουσας καἰ τή φιλοξενία, τον Χορό ψαλτικής ΚΛΕΙΔΑ, του Κέντρου Τέχνης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής «ΚΛΕΙΔΑ» και τον χοράρχη τον πρωτοψάλτη κο Δημήτριο Γαλάνη για τη συμμετοχή τους, καθώς και τούς τηλεοπτικούς σταθμούς «ΛΥΧΝΟΣ» τῆς Ἱ.Μ. Πατρῶν καί «ΑΧΕΛΩΟΣ TV» γιά τη τηλεοπτική κάλυψη τῆς εκδηλώσεως.

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 738 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.