Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 20:07

Δημήτρης Παπαποστόλου: Ο Αγρινιώτης καταξιωμένος συνθέτης με διεθνή αναγνώριση!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Έφυγε» σε ηλικία 76 ετών ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες μουσουργούς που άφησε μια βαριά παρακαταθήκη στη μουσική και τον πολιτισμό. 

Ο Δημήτρης Αθ. Παπαποστόλου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1943. Περάτωσε στο Αγρίνιο τις σπουδές μέσης εκπαίδευσης και στη συνέχεια μαθήτευσε στο Ελληνικό Ωδείο και αργότερα στο Εθνικό Ωδείο, στο οποίο σπούδασε ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική. Διακρίθηκε ως καλλιτεχνικός δ/ντής τόσο της μικτής χορωδίας “Ορφεύς” Αγρινίου, όσο και της “Πειραματικής Χορωδίας” και του Συνόλου οργάνων «Ρrο Αrte».

Tον Απρίλιο του 1973 πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική, όπου δημιούργησε το συγκρότημα «Ελληνικός Απόηχος» (Παν/μιο Μαίρυλαντ) παρουσιάζοντας κυρίως αντιστασιακά τραγούδια απαγορευμένα στην τότε Ελλάδα. Το 1974 κυκλοφόρησε στην Αμερική τον δίσκο «Cyprus 74» διαθέτοντας τα έσοδα για την ανακούφιση των Κυπρίων προσφύγων. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1976.

Έχει γράψει πολλά έργα εκκλησιαστικής πολυφωνικής μουσικής. Συνέθεσε επίσης Λειτουργία με οργανική συνοδεία (“Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία”), που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1988 σε μορφή ορατόριου (στο ανοικτό θέατρο της Καλαμάτας) από τον «Ορφέα Τριπόλεως» και άλλες 5 ελληνικές χορωδίες. Το ίδιο έργο παίχτηκε στην Τρίπολη τον Απρίλιο του 1989.

Μερικά από τα έργα του θα βρείτε εδώ

Ο μαέστρος της μπάλας

Ο Δημήτρης Παπαποστόλου αγωνίστηκε με επιτυχία ως ποδοσφαιριστής στον Παναιτωλικό στη θέση του επιθετικού στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπαικτών του, ήταν ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής που τον χαρακτήριζε το αθλητικό κορμί και η επιθετική δεινότητα.

Εκτός από το ποδόσφαιρο είχε ιδιαίτερα προσόντα στο μπάσκετ και βόλεϊ, ενώ αγαπούσε τον στίβο με μεγάλες διακρίσεις στο άθλημα του άλματος επί κοντώ, στο οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με τη Γ.Ε.Α.

Άφησε τον Παναιτωλικό και το Αγρίνιο στο τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν 1965-66 και αφιερώθηκε στις σπουδές του στη Γυμναστική Ακαδημία και στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα.

Από αριστερά: Καλύβας, Γ.Παπαδόπουλος (Γάλλος), Κουτσογιάννης, Παπαποστόλου, Ζαρκαβέλης, Μπάθας Χρ., Νικολάου, Μπάθας Δημ., Δρόσος, Μήτσου, Μπαρχαμπάς.

iaitoloakarnania.gr

 

Διαβάστηκε 1852 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.