Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:18 πμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 19:28

Καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου: στους δήμους το κόστος λειτουργίας των Τμημάτων Ένταξης ειδικής αγωγής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με την οποία προωθείται η μετακύλιση του κόστους λειτουργίας των Τμημάτων Ένταξης ειδικής αγωγής στις σχολικές επιτροπές των Δήμων.

Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε πριν λίγες μέρες εγκύκλιο που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το Τμήμα Ένταξης είναι μια δομή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που λειτουργεί μέσα στα τυπικά σχολεία γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στόχος του Τ.Ε. είναι η ειδική εκπαιδευτική παρέμβαση στους μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εντός του σχολικού ωραρίου.

Στην εγκύκλιο αυτή γίνεται ξεχωριστή αναφορά για τους δήμους, με την επισήμανση, ότι ως προαπαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης ”πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος, καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων”.

Θέτει, δηλαδή, ως προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων δομών ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης, τη χρηματοδότησή τους από τους δήμους μέσω των Σχολικών Επιτροπών. 

Άραγε η κυβέρνηση έχει ξεχάσει ότι τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες φρόντισαν ήδη να μειώσουν τα χρήματα προς τις σχολικές επιτροπές κατά 60%;

Αν συνυπολογίσουμε και τα δείγματα γραφής της σημερινής Δημοτικής Αρχής, δηλαδή τα πετσοκομμένα λειτουργικά έξοδα και την αποποίηση της ευθύνης της για την υποχρηματοδότηση, καταλαβαίνουμε ότι ο αριθμός των τμημάτων Ένταξης που θα εγκριθούν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι πολύ μικρότερος από τις ανάγκες.

Είναι απαράδεκτο, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να μετακυλύουν στους δήμους την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων για την εκπαιδευτική διαδικασία δομών και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο αυτό της ειδικής αγωγής.

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο αληθινή για το λαό είναι η λεγόμενη ”μεταμνημονιακή” περίοδος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που περικόπτει και αυτά τα ψίχουλα της Ειδικής Αγωγής μετακυλώντας τα βάρη στους πετσοκομμένους πόρους των Δήμων. Αλλά και πόσο πολύτιμοι συνεργάτες στην προώθηση της πολιτικής αυτής είναι οι κάθε λογής «τοπικοί άρχοντες», όπως και η παρούσα Δημοτική Αρχή, που όχι μόνο δεν βγάζουν τσιμουδιά για τις επικίνδυνες συνέπειες των ρυθμίσεων αυτών αλλά ζητούν και από πάνω περαιτέρω διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των Δήμων!

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην Ειδική Αγωγή, αλλά και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια τακτική Εκπαίδευση, κάνουν πιο αναγκαίο και επιτακτικό το αίτημα για ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους με επαρκή χρηματοδότηση σύμφωνα με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και δυνατότητες.

Απαιτείται λοιπόν να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη που της αναλογεί.  Δε μπορεί να δαπανά δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικές δαπάνες και φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, και στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής να μεταθέτει τις ευθύνες της στους δήμους, χωρίς να αυξάνει μάλιστα στο ελάχιστο την ήδη πετσοκομμένη χρηματοδότησή τους.

Πως απαντάει άραγε η Δημοτική Αρχή του κ. Παπαναστασίου αλλά και οι υποψήφιοι μνηστήρες της (κα. Σταρακά, κος Καμμένος κλπ) στην προαναφερόμενη εγκύκλιο και στη γενικότερη διαχρονική κυβερνητική πολιτική της μετακύλησης θεμελιωδών υποχρεώσεών της προς την Τοπική Διοίκηση και μάλιστα χωρίς ίχνος πόρων;

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 492 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/