Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019 14:44

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα - Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην κατάμεστη αίθουσα της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα - Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός» (εκδόσεις Παρασκήνιο).

Ο  Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  αναφέρθηκε στο ιστορικό χρέος  και την ανάγκη επανεκκίνησης της συλλογικής μνήμης που οδήγησαν στην έκδοση του βιβλίου: «Πρόκειται για ένα  πόνημα που ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της ιστορίας του καπνού στην περιοχή μας. Με αξιόπιστη προσέγγιση  αναδεικνύει τη σημασία του ερευνώντας ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Ακολουθεί τη διαδρομή από την χρυσή εποχή του ελληνικού καπνού  και τις ευεργεσίες των καπνεμπόρων έως τους κοινωνικούς αγώνες και τις καπνεργατικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα εστιάζει στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης αισθητικής όπως αυτή  εκφράστηκε μέσα από την αρχιτεκτονική των καπναποθηκών. Η αναζήτηση των πραγματικών γεγονότων μας υπενθυμίζει ότι «η ιστορία δεν είναι φορτίο για τη μνήμη,  αλλά φώτιση για την ψυχή».

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Βασίλης Πατρώνης Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών  και το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Ιορδάνης Ψημμένος, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος, ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , η κ. Κωνσταντίνα Μπάδα, αφ. Καθηγήτρια.

Η επιμέλεια της έκδοσης ανήκει στην κ.  Κωνσταντίνα Μπάδα ενώ οι υπόλοιποι συγγραφείς οι: Έλλη Λεμονίδου, Σπύρος Χουλιάρας, Βασίλης Πατρώνης, Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Χρήστος Τσαρούχης και Βούλα Σκαμνέλου.

 

Διαβάστηκε 573 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.