Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:52 πμ
 
wm small
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 15:20

Ν. Καζαντζής: Ο δήμος πρέπει να επιστρέψει στην εποχή του σχεδιασμού και της υλοποίησης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στον Αέρας Fm μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου Νίκος Καζαντζής καταθέτοντας τις απόψεις του για μια σειρά από σημαντικά θέματα του δήμου Αγρινίου και ξεδιπλώντας το στίγμα του συνδυασμού του “Ο τόπος μας αξίζει”.

Την όρεξη για δουλειά και προσφορά στην πόλη αναφέρει ο Νίκος Καζαντζής ως βασικό χαρακτηριστικό του των ανθρώπων που στελεχώνουν το συνδυασμού του. “Ένας συνδυασμός που ξεκινάει από το μηδέν είναι πολύ δύσκολο να φτιαχτεί και να πιστέψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε αυτό που τους προτείνεις. Παρόλα αυτά, επειδή οι συζητήσεις μας ήταν έντιμες, αρκετοί συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό για την πόλη” ανέφερε αρχικά ο Νίκος Καζαντζής και πρόσθεσε πως “οι άνθρωποι που κατά κύριο λόγο συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα είναι νέοι και άφθαρτοι και ορισμένοι παλαιότεροι που έχουν ασχοληθεί με τα κοινά στο παρελθόν. Εκείνο όμως που με ενδιαφέρει είναι ότι όλοι αυτοί έχουν όρεξη να εργαστούν για το καλό της πόλης και αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής μας. Γι’ αυτό βάλαμε και στο λογότυπό μας το σύνθημα “πάμε μπροστά”. Δεν κοιτάμε, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε πίσω. Κοιτάμε μόνο μπροστά και ατενίζουμε την πόλη από το σημείο μηδέν, ώστε να μπορέσουμε να την φτάσουμε στο σημείο 100″.

Μάλιστα ο Ν. Καζαντζής χαρακτήρισε ανεξάρτητο το συνδυασμό του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένας συνδυασμό που δεν έχει βαρίδια και δεν γίνονται παρεμβάσεις. Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα πως “κάποιοι δηλώνουν ανεξάρτητοι και από την άλλη ψάχνουν εναγωνίως για χρίσματα και για δηλώσεις στήριξης μπροστά στο φόβο της απώλειας της λατρεμένης καρέκλας”. “Εμάς” εξήγησε ο Ν. Καζαντζής “το στίγμα μας είναι ένα: Δεν αγαπάμε την καρέκλα, αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να τον πάμε μπροστά. Γι’ αυτό λέμε πάμε μπροστά και δεν κοιτάμε αριστερά – δεξιά. Δεν έχει ούτε κομματική κομματική χροιά αυτό που λέω, ούτε δίνει πολιτικό στίγμα. Είναι κουβέντα της καθημερινότητας το “πάμε μπροστά” και δείχνει τη δυναμική του συνδυασμού, ο οποίος θέλει να εργαστεί για την πόλη”.

Με εμφατικό τρόπο μάλιστα ο Νίκος Καζαντζής κατηγόρησε τον εναγκαλισμό την αυτοδιοίκηση από την πλευρά των κομμάτων. “Ο προσανατολισμός μας που μπορεί να το πεις και ιδεολογικό είναι της εργασίας. Πρέπει να εργαστούμε και ο δήμαρχος πρέπει να είναι εργασιομανής. Όλα τα υπόλοιπα δεν πρέπει να αφορούν τη δημοτική αρχή. Η κεντρική πολιτική σκηνή μπορεί να θέλει να έχει κάποιες παρατάξεις σε διάφορες πόλεις, είτε ως παράρτημα, είτε ως μαγαζί, υποκατάστημα, είτε ως πείραμα να δούμε πώς θα πάνε οι εθνικές εκλογές” είπε χαρακτηριστικά και συμπέραναι ότι “δεν γίνεται έτσι όμως να πάει μπροστά ο δήμος μας. Πρέπει να απαγκιστρωθούμε από αυτό. Αν δεν κατέβουν οι κομματικές σημαίες από τα δημαρχεία δεν πρόκειται να δει προκοπή ο τόπος”.

Αναφορικά με το δήμο Αγρινίου και την συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής ο Νίκος Καζαντζής στάθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που πρέπει να αξιοποιηθούν. “Ο δήμος πρέπει να επιστρέψει στην εποχή του σχεδιασμού και της υλοποίησης. Στην εποχή του σχεδιασμού έργων και την υλοποίηση αυτών. Υπήρξαν πάρα πολλές αγκυλώσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει τελματώσει ο δήμος μας και να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Όλοι βλέπουν τι συμβαίνει: τα κλειστά μαγαζιά σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, την ανεργία, την απογοήτευση. Έχουμε γίνει πόλη επιδομάτων, συντάξεων και μισθών δημοσίου” σχολίασε αρχικά ο Ν. Καζαντζής και πρόσθεσε : “στην πόλη μας δεν υπάρχει ξένο χρήμα, δεν υπάρχει τουριστικό λεωφορείο που να έχει περάσει την Ερμίτσα πλην αυτά που φέρνουν τις ομάδες για να παίξουν με τον Παναιτωλικό. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να δούμε και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Γιατί περιφρονούμε την ανάπτυξη της Τριχωνίδας; Για ποιο λόγο εμείς δεν έχουμε κάνει βήματα στο να μπορέσει να έρθει ένας ξένος και να περάσει τρεις μέρες στο Αγρίνιο; Επειδή λοιπόν το ξένο χρήμα λείπει από το Αγρίνιο, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αναπτύξουμε με δειλά βήματα τον τουρισμό μας. Προς αυτή την κατεύθυνση η δημοτική αρχή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια και κανένας σχεδιασμός για τίποτα. Συμμετείχαμε μόνο σε κάποιες εκθέσεις σε άλλες πόλεις, γιατί δεν μπορέσαμε να κάνουμε μια δική μας έκθεση να προβάλουμε τα δικά μας προϊόντα;”

Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα της πολιτικής προστασίας που έγινε πάλι επικαίρο μετά τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2017 ο Νίκος Καζαντζής τόνισε ότι “δεν πρέπει ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και οι άνθρωποι που πλαισιώνουν την πολιτική προστασία να πετάνε τις ευθύνες αλλού. Όταν μιλάμε για αρμοδιότητες θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να ξεκινάμε από αυτό που πρέπει να προσφέρουμε και αυτό που είναι εφικτό. Θεωρώ ότι ο δήμος δεν έκανε τη δουλειά του στον τομέα αυτό. Η αρμοδιότητα ήταν στο δήμο και έπρεπε να έχει γίνει η σωστή ενέργεια στα ρέματα, ούτως ώστε να μην υπάρξουν αυτές οι πλημμύρες”. Πρόσθεσε μάλιστα ο Ν. Καζαντζής πως “είναι άλλο πράγμα ο καθαρισμός και άλλο πράγμα η συντήρηση, γιατί δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις και να λέμε αυτό αφορά την περιφέρεια. Ο δήμος θα έπρεπε να κάνει τη δουλειά του ακόμα και πέρα την αρμοδιότητα του”.

Αναφορικά με το ζήτημα της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ο Ν. Καζαντζής έβαλε μια διαφορετική διάσταση στο θέμα λέγοντας ουσιαστικά ότι το Αγρίνιο θα πρέπει να έχει τρεις συνδέσεις με την Ιόνια Οδό. “Διεκδίκηση του δήμου θα πρέπει να ήταν το εφικτό: ο δρόμος που υπάρχει σήμερα να αναβαθμιστεί, να διαπλατυνθεί και ταυτόχρονα να είναι μόνιμη και διαρκής η διεκδίκηση για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου και με 3η έξοδο. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε το δρόμο που υφίσταται και να μην τρέξουμε παράλληλα και αυτό, ώστε το Αγρίνιο να έχει τις εξόδους που δικαιούται σαν μεγάλη πόλη. Διότι σε άλλες πόλεις υπάρχουν και 4 έξοδοι και 5 έξοδοι” είπε χαρακτηριστικά ,ενώ σχολίασε δηκτικά πως είναι “παγκόσμια πρωτοτυπία μια πόλη τόσο μεγάλη να μην έχει κάθετη σύνδεση με ένα νέο αυτοκινητόδρομο κι όταν πέφτει ένας βράχος στην Κλεισούρα, αυτή η πόλη να αποκόπτεται. Μόνο οι σπηλιές κλείνουν, όταν πέφτει ένας βράχος, όχι οι πόλεις”.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Καζαντζής και σε ένα άλλο έργο υποδομής για την περιοχή, την γέφυρα της Ερμίτσας στη Αβόρανη. “Είχε υποσχεθεί η προηγούμενη η παρούσα δημοτική αρχή στο πρόγραμμα της για την ανακατασκευή της γέφυρας της Ερμίτσας. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, είναι όμως μία διεκδίκηση που ποτέ δεν ξεκίνησε” είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα έργο που συνδέει το δήμο Αγρινίου και με τις περιοχές του, καθώς επίσης με το Θέρμο και την Ευρυτανία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο Νίκος Καζαντζής υπογράμμισε ότι ο εκάστοτε δήμαρχος Αγρινίου πρέπει να αισθάνεται ότι είναι δήμαρχος σε μία μεγάλη πόλη, σε ένα μεγάλο δήμο – πρωταγωνιστή στην περιοχή “γιατί αν δεν το αισθανθεί αυτό η δημοτική αρχή, δεν θα το αισθανθούν και οι υπόλοιποι στην κεντρική εξουσία”. Και έφερε ως παράδειγμα το δρόμο Αμβρακία-Άκτιο και το αεροδρόμιο του Ακτίου που όπως είπε είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο που θα δώσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή και μπορεί να εξυπηρετεί άριστα και το μεγάλο δήμο Αγρινίου. “Θα πρέπει να δούμε και αυτό σαν διεκδίκηση. Εδώ έχουμε διεθνές αεροδρόμιο στο οποίο ποτέ δεν προσέβλεπαμε. Και μάλιστα κάποια στιγμή ο δήμαρχος Αγρινίου κατακεραύνωσε τον δήμαρχο Βόνιτσας, ο οποίος διεκδίκησε να γίνουν οι δρόμοι πέριξ του δικού του δήμου και του αεροδρομίου. Νομίζω είναι λάθος αυτή η θέση” είπε με νόημα ο Νίκος Καζαντζής.

Επικριτικός ήταν ο Νίκος Καζαντζής αναφορικά με την ανάπλαση του πάρκου. “Το πάρκο για κάποιους ήταν στοίχημα, για εμένα το πάρκο είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει, είναι υποχρέωση προς όλους τους Αγρινιώτες. Είναι μία αποτυχία που στοιχειώνει τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής και υπάρχει ένας εσκεμμένος αποπροσανατολισμός. Και κυρίως πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ψέματα, ότι δηλαδή φταίνει κάποια αντιπολίτευση που με νομικά τερτίπια δήθεν σταμάτησε το πάρκο” ανέφερε ο Ν. Καζαντζής και πρόσθεσε εμφατικά: “Κανείς δεν σταμάτησε ποτέ το πάρκο από αυτούς που είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το πάρκο Σταμάτησε από λάθη Δημοτικής Αρχής. Η αδειοδότηση που δεν δίνεται, πως θα μπορούσε να συνδεθεί με οποιαδήποτε ενέργεια της αντιπολίτευσης; Η παρούσα δημοτική αρχή δεν βρήκε κανένα εμπόδιο από κανέναν, ούτε από οικολογική οργάνωση. Είναι κάτι που δεν έγινε από αστοχία της δημοτικής αρχής”.

Αναφορικά με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και το αν μπορεί ο επόμενος δήμαρχος -αν είναι άλλος- να επιφέρει αλλαγές, ο Ν. Καζαντζής ανέφερε ότι “η επόμενη δημοτική αρχή δεν μπορεί παρά να αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και όχι να καταργεί οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις έχει κάνει κάποιος άλλος δήμαρχος”. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στο πρόγραμμα ΒΑΑ έχουν γίνει αστοχίες. “Είναι μία πρόταση, η οποία έγινε όπως και άλλα πολλά από τη δημοτική αρχή με πρόχειρο τρόπο, απλά για να εμφανίσουμε κάποιο έργο” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Φυσικά και μπορούν να γίνουν διαφοροποιήσεις στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος. Θεωρώ ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα επαναπροσδιορίσουμε, ούτως ώστε η οποία ανάπτυξη είναι πραγματικά χρήσιμη για τον συμπολίτη μας και όχι να είναι ανάπτυξη στα χαρτιά, για να μπορεί κάποιος να πει ότι έκανα αυτό το έργο. Τέλος, ο Ν. Καζαντζής εκτίμησε ως στάσιμη την πρόοδο του προγράμματος και έκανε λόγο για “κάποιες προσπάθειες επικοινωνιακού χαρακτήρα, να φανεί ότι σκάβουμε έναν δρόμο”. “Για μένα το πιο σημαντικό έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει”, υπογράμμισε ο Νίκος Καζαντζής “είναι ο κόμβος στο ΚΤΕΛ και ο κόμβος στο νοσοκομείο, που έχουν γίνει τόσα θανατηφόρα ατυχήματα, γιατί θα έπρεπε αυτός ο δρόμος, ο οποίος αποτελεί δρόμο του αστικού ιστού της πόλης, να προσεχτεί περισσότερο και όχι να γίνονται παρεμβάσεις, όπως ο συμπληρωματικός κόμβος στην είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη, όχι πως δεν χρήσιμος, αλλά ιεραρχικά είναι δευτερεύον”.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Καζαντζή στον “Αέρας Fm”

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 732 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.