Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 01:06

Μεσολόγγι: Παρουσίαση Προγράμματος και Αφίσας Εορτών Εξόδου 2019 στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης (Πινακοθήκη), ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αναστάσιος Σκαρμούτσος και η Αντιπρόεδρος Σοφία Λαναρά, παρουσίασαν το Πρόγραμμα και την αφίσα των Εορτών για τα 193 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Μιλώντας για τις Εορτές Εξόδου 2019 που ξεκινούν το Σάββατο 6 Απριλίου και κορυφώνονται την Κυριακή 21 Απριλίου, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «193 χρόνια μετά, ο Δήμος και ο Λαός της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, αποδίδει τιμές στους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Αποδίδει σεβασμό στους προγόνους που με την εθελοθυσία τους, έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι βαρύτιμη η κληρονομιά των Εξοδιτών. Περνά από γενιά σε γενιά χωρίς μέχρι σήμερα να έχει απολέσει ίχνος από το μεγαλείο, τη σημασία και την έννοιά της. Τίποτε δεν είναι ικανό και δυνατό να κλονίσει στο ελάχιστο τις ψυχές των Ελλήνων και Φιλελλήνων που προσέρχονται κάθε χρόνο σεμνοί προσκυνητές στην ιερή γη του Μεσολογγίου Ακόμη κι ο χρόνος, παρά τη δύναμή του μοιάζει να έχει σταθεί ευλαβικά πάνω απ’ τους τάφους των Ηρώων, προστατεύοντάς τους από τη λησμονιά». Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των Εορτών Εξόδου, ο Νικόλαος Καραπάνος σημείωσε πως «Με την ευθύνη που απορρέει από το θεσμικό μας ρόλο, ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα της 193ης Επετείου της Εξόδου περιλαμβάνοντας σε αυτό εκδηλώσεις αντιστοίχου επιπέδου και πολιτισμικής αξίας.  Δίνουμε χώρο έκφρασης και δυνατότητα στα παιδιά και τους νέους να βιώσουν το νόημα των Εορτών Εξόδου. Συνεργασθήκαμε με αυθεντικούς εκπροσώπους της Τέχνης, των Γραμμάτων και των Επιστημών επιτυγχάνοντας μια πολύπλευρη προσέγγιση είτε του κύριου ιστορικού γεγονότος, είτε των στιγμών και των ιδιαίτερων σημείων του.. Κι όλα αυτά με σεβασμό και προσοχή στη μνήμη των Ανίκητων της 10ης Απριλίου 1826». Ολοκληρώνοντας δε την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τόνισε πως η προσέλευση των επισκεπτών και συμμετεχόντων στις Εορτές Εξόδου τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ως αποτέλεσμα της εξωστρέφειας αλλά και της διάδοσης που επιδιώχθηκε. Έως σήμερα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι Πρεσβείες Μεγάλης Βρετανίας, Ελβετίας, Ρωσικής Κοινοπολιτείας, Γαλλίας, Αυστρίας και Βουλγαρίας, Τιμώμενη Χώρα είναι η Φινλανδία και Τιμώμενος Αδελφοποιημένος Δήμος ο Δήμος Αμμοχώστου. Στο πλαίσιο των Εορτών, θα πραγματοποιηθεί η τελετή Αδελφοποίησης με τους ελληνόφωνους Δήμους της Grecia Salentina της Ιταλίας. Μείζον ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός αποτελεί η υποδοχή της Καρδιάς του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» και κατόπιν σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε κι έγινε αποδεκτό από το  Αμαλείιο Ίδρυμα το Σάββατο 14/4 θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (Πινακοθήκη) της κεντρικής πλατείας Μπότσαρη. Έως σήμερα, η Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη φυλάσσεται στο εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό, θ αποτελέσει την απαρχή της διεκδίκησης της Ιστορικής Πρωτεύουσας της Ελλάδας το 2021 (επέτειος των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης) από την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Η τελετή του Σαββάτου 20 Απριλίου μέσα από τον Κήπο των Ηρώων θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση της ΕΡΤ, ενώ Υποστηρικτής και Χορηγός Επικοινωνίας των εκδηλώσεων Εορτών Εξόδου θα είναι η τηλεόραση του Αντ1 (Antenna). Την Κυριακή 21 Απριλίου τις Εορτές Εξόδου θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος μετά το πέρας της τελετής στον Κήπο των Ηρώων, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ενώ ταυτόχρονα θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης.  

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστάσιος Σκαρμούτσος χαρακτήρισε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ως την «ψυχή» των Εορτών Εξόδου. Ο κ. Αν. Σκαρμούτσος ανέφερε επίσης πως «Και φέτος έχουμε εκπληρώσει στο μέγιστο βαθμό τις προσδοκίες μας. Με ποιοτικές και πρωτότυπες εκδηλώσεις, όπου μέσα από αυτές αναδύεται το Μεσολόγγι της έμπνευσης και της δημιουργίας. Ταυτόχρονα, δώσαμε τη δυνατότητα σε άξιους συλλόγους και φορεία από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας να μεταφέρουν την δική τους πνευματική και προσέγγιση στο μέγιστο γεγονός της Εξόδου. Για μια ακόμη χρονιά δίνουμε χώρο στη νέα γενιά, στα παιδιά και τους εφήβους, προκειμένου να βιώσουν μέσα από τις εκδηλώσεις το νόημα και την σημασία της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων». Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, αναφέρθηκε στη συνέχεια της ομιλίας του στο απροσδόκητο γεγονός της συμμετοχής στον πανελλήνιο διαγωνισμό αφίσας, ενός συνανθρώπου μας που εκτίει ποινή φυλάκισης. Ο τρόπος, τα μέσα κι η προσέγγιση του θέματος, προκάλεσαν την θέσπιση Ειδικού Βραβείου, το οποίο και του απονεμήθηκε. Όπως είπε ο κ. Σκαρμούτσος «…Το μήνυμα της Εξόδου απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο. Μιλά στις ψυχές των ανθρώπων, ακόμη κι εκείνων που υπερέβησαν τα όρια των νόμων. Η Ελευθερία ως αγαθό άλλωστε είναι ανεκτίμητη. Κι όσοι την έχουν στερηθεί για οποιοδήποτε λόγο αντιλαμβάνονται ίσως περισσότερο την αξία της».

Η παρουσίαση του Προγράμματος ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των εκδηλώσεων από την Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Σοφία Λαναρά.

Αμέσως μετά, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σπύρος Χολέβας παρουσίασε τα αποτελέσματα του πανελλήνιου διαγωνισμού αφίσας, όπου το πρώτο βραβείο κατέκτησε το έργο των μελών του  Ομίλου φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού

«Ο Λιάρος». Εκ μέρους του Ομίλου, μίλησε η Φιλόλογος κυρία Ευτυχία Γονή, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «…η αφίσα βρίθει συμβόλων και εξάρει τη σπουδαιότητα των ιστορικών μνημείων που στέκονται ακλόνητοι «φρουροί» της ιστορικής μας μνήμης διαφυλάτοντας και μεταγγίζοντας διαχρονικά μηνύματα στις νεώτερες γενιές». Κυρίαρχο δε σύμβολο, είναι ο Τύμβος των Ηρώων.  

 

Διαβάστηκε 559 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 01:36
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.