Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:25 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 15:50

Συγκίνηση στην έκθεση «Χαράγματα Μνήμης 1941-1944» της Συλλογής του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την έκθεση εγκαινίασε ο πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης

Από την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 η περιοχή του Ζωγράφου ζει στιγμές ιστορικής μνήμης, με την έκθεση της προσωπικής Συλλογής του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (Γεωργ. Ζωγράφου 17).

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από την Διεύθυνση Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και τον Δήμο Ζωγράφου.

Στην πρόσκληση της Δημάρχου Ζωγράφου κ. Τίνας Καφατσάκη, η παρουσίαση της Συλλογής για την κατοχική περίοδο 1941-1944 να γίνει στον Δήμο Ζωγράφου, ο κ. Χρήστος Μοσχανδρέου ανταποκρίθηκε, γιατί, όπως εξήγησε, “τον συνδέουν συναισθηματικοί λόγοι με την περιοχή και έγινε πράξη αυτή η έκθεση, που κατακλύζεται καθημερινά από επισκέπτες”.

Ο κ. Χρ. Μοσχανδρέου στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε  «Επί 35 χρόνια αγόραζα μετά πάθους από ειδικές δημοπρασίες τις σπανιότατες εικαστικές δημιουργίες που εγένοντο με κίνδυνο οι καλλιτέχνες να ΕΚΤΕΛΕΣΘΟΥΝ από τις ναζιστικές δυνάμεις. Και αυτό το έπραττα για να τιμήσω τον εκτελεσθέντα από τους Γερμανούς 18χρονο ΕΠΟΝΙΤΗ Μοσχανδρέου Βασίλη του Κωνσταντίνου, τον αδελφό του Θανάση 22 ετών, που δολοφονήθηκε στα μετέπειτα σκοτεινά χρόνια, τον πατέρα μου ΠΑΝΟ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ από τα ιδρυτικά στελέχη του ΕΑΜ στο Μεσολόγγι και τον αδελφό μου Ανδρέα Π. Μοσχανδρέου, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου που συμμετείχε στην σύνθεση που έβγαλε την τιμητική απόφαση για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.Δεν δημοσιοποιούσα την πρόθεσή μου γιατί ανήκω σε άλλο πολιτικό χώρο… Στην πόλη του Ζωγράφου που αγάπησα και υπηρέτησα και συνέβαλε στην ανάδειξή μου, ΔΩΡΙΣΑ την συλλογή μου, εκατοντάδες τεύχη Τοπικού Τύπου από 1958-1986.Με τη σύμφωνη γνώμη της συζύγου μου Σοφίας και των παιδιών μου Πάνου και Ζωής, είμαστε έτοιμοι να δωρίσουμε την πληρέστερη συλλογή, για να δημιουργηθεί η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΧΝΗΣ με όρο αυτόνομη ΣΤΕΓΗ».

Την έκθεση «Χαράγματα Μνήμης 1941- 1944, από την συλλογή του Χρ. Μοσχανδρέου» που λειτουργεί στην Βίλα Ζωγράφου εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Νικόλαος Βούτσης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να είναι παρούσα η Βουλή σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν οι ελάχιστες καταγεγραμμένες ευαισθησίες για να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις και συμπλήρωσε: «Συμβάλλει η Βουλή να πραγματοποιούνται εκθέσεις, εκδόσεις, συζητήσεις, που αναδεικνύουν την ανάγκη ανασύστασης της ιστορικής μνήμης, όχι μόνο σε κάτι που αναφέρεται στο παρελθόν, αλλά ως κάτι ενεργό που εγγράφεται στις σημερινές ανάγκες, στις σημερινές αντιπαραθέσεις όπου γης, όπου αναφύονται ξανά, δυστυχώς, και βλαστάνουν, εστίες ρατσιστικές, ξενοφοβικές, φιλοφασιστικές, εστίες βίας, καταδυνάστευσης, αναθεωρητικές της ίδιας της ιστορίας».

Αναφερόμενος στα έργα της έκθεσης τόνισε:«είμαστε υποχρεωμένοι αυτά τα έργα να τα φέρουμε στην επιφάνεια, να τα μοιραστούμε, να πούμε σε όλους ότι αυτά που γίνονται σε χώρες ολόκληρες, που συνιστούν μια αναδίπλωση σε  τέτοιες ιδέες και στη βία που αυτές προκαλούν δεν πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται. Ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα, είναι πάντα παρών και είναι στο χέρι μας να μην σφραγίσει εξελίξεις, να μην μπορεί να μπει στα μυαλά τω παιδιών, να μην μπορεί να οπλίσει χέρια για να ασκηθεί βία».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης η δήμαρχος Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη, η οποία εξήγησε ότι η συλλογή Μοσχανδρέου περιλαμβάνει αφίσες, προκηρύξεις και λευκώματα που φιλοτέχνησαν και επιμελήθηκαν καλλιτέχνες και λογοτέχνες της εποχής, που αποτυπώνουν τα δεινά που υπέστη η χώρα, αλλά κυρίως, αναδεικνύουν τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. “Με τα δικά τους, ιδιαίτερα «όπλα», έδιναν χρώμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. «Σμίλευαν» τον αγώνα για λευτεριά. «Χάρασσαν» τα όνειρα του λαού για μιαν Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική. Οι καλλιτέχνες αγωνίστηκαν μαζί με τον λαό. Εμπνεύστηκαν από τους αγώνες και τα ιδανικά τους”.

Παρέστησαν οι Νίκος Παππάς υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Θεανώ Φωτίου αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Βασιλειάδης υφυπουργός Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τσιάρας Γεν. Γραμματέας Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αθανασίου Γενικός Γραμματέας Βουλής, Αριστ. Μπαλτάς Βουλευτής τ. υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιάννης Μπαλάφας βουλευτής, Δημήτρης Σεβαστάκης βουλευτής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ, Χρ. Βερελής και Ανδρέας Μακρυπίδης τ. υπουργός, Πάνος Χαραλάμπους Πρύτανης ΑΣΚΤ, Γιάννα Γραμματοπούλου Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και εκατοντάδες δημότες του Δήμου Ζωγράφου.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 567 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.