Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:38 μμ
 
wm small
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 16:05

Η άγνωστη μάχη της Κλείσοβας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Καθώς πλησιάζει η επέτειος της εθνικής εορτής του 1821 θα ήταν εύστοχο να αναφερθούμε σε μία άγνωστη μάχη η οποία σύμφωνα με ειδικούς έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις θρυλικές μάχες της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας και αυτή δεν είναι άλλη από την πολιορκία της Κλείσοβας, μιας νησίδας του Πατραϊκού κόλπου.

Ύστερα από αλλεπάλληλες και αποτυχημένες προσπάθειες του Κιουταχή να κατακτήσει το Μεσολόγγι ο σουλτάνος εκνευρισμένος έστειλε τον Αιγύπτιο Ιμπραήμ πασά για να ισοπεδώσει τους ανυπότακτους Έλληνες που αντιστέκονταν σθεναρά με ανυπολόγιστες θυσίες και πενιχρά μέσα. Με περίπου 6.000 τούρκο-αιγύπτιους στρατιώτες, ο Κιουταχής και Ιμπραήμ συνειδητοποίησαν ότι για να κυριεύσουν το Μεσολόγγι θα πρέπει να σπάσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού από την θάλασσα και για να γίνει αυτό θα έπρεπε καταλάβουν ένα μικρό νησάκι με περίμετρο 300 μέτρων και δύναμη 131 θαρραλέων ανδρών. Την Κλείσοβα την υπερασπίστηκαν διάφορες ιστορικές μορφές της ελληνικής επαναστάσεως όπως ο Κίτσος Τζαβέλας, ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος και ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος. Αυτοί οι τρεις οπλαρχηγοί κατάφεραν να οχυρώσουν την νησίδα κατασκευάζοντας τάφρο, υψώνοντας ανάχωμα και τοποθετώντας πασσάλους στην θάλασσα κάνοντας το νησί ένα δύσβατο για τα εχθρικά στρατεύματα σημείο. Μετά από έξι ασταμάτητες και μάταιες επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων ο Ιμπραήμ πήρε την απόφαση να αφανίσει από τον χάρτη την κουκίδα που είχε το όνομα Κλείσοβα. Διέθεσε στρατό 3.000 ανδρών με επικεφαλή τον γαμπρό του , Χουσεΐν μπέη ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι βρήκε τον θάνατο στην μάχη αυτή. Τα ποσοστά της μάχης ήταν τρομακτικά για τους τούρκο-αιγύπτιους από τους οποίους οι 4.000 σκοτώθηκαν και μόλις 24 από την ελληνική πλευρά. Τέλος , παρά την μεγαλειώδη και συμβολικής σημασίας μάχη της Κλείσοβας , πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς επισκιάστηκε γρήγορα από την αιματοβαμμένη και ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.

Γράφει ο Διαγκάκης Σπύρος

inevros.gr

Διαβάστηκε 2094 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 20:22
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.