Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 14:41

Οδηγίες για όσους ψάχνουν το σαγκουίνι Γουρίτσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το σαγκουίνι Γουρίτσης είναι πορτοκάλι κατ' εξοχήν προορισμένο για χυμό. Η απόλαυσή του κορυφώνεται μόνο στην πόση, όχι στην βρώση.

Το σαγκουίνι Γουρίτσης διαφέρει από το σαγκουίνι μόρο στο χρώμα. Το βαθύ κόκκινο, κάτι σαν βυσσινί, είναι μόρο. Το σαγκουίνι Γουρίτσης έχει χρώμα ελαφρώς κόκκινο. Αυτό φαίνεται και στον καρπό (όταν κόβεις με το μαχαίρι) και στο ποτήρι, ως χυμός. Ο χυμός όλων των άλλων πορτοκαλιών είναι κίτρινος.

Το σαγκουίνι Γουρίτσης διαφέρει από το σαγκουίνι μόρο στη γεύση. Το Γουρίτσης είναι γλυκό σα μέλι, το μόρο είναι υπόξινο.

Το μόρο ωριμάζει τον Δεκέμβριο, ενώ το Γουρίτσης αρχίζει να βρίσκει τις γλύκες του τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο είναι πολύ γλυκό, τον Απρίλιο μέλι. Αν βρεις σαγκουίνια Γουρίτσης τον Μάιο (πριν αρχίσουν οι ζέστες) είναι μούρλια.

Μην αγοράζετε από μανάβη ή από λαϊκατζή σαγκουίνια Γουρίτσης, ούτε από παραγωγό, αν δεν έχετε εγγυήσεις ότι προέρχονται από τη Μυρτιά. Ακόμα όμως και αν τα σαγκουίνια που αγοράζετε, προέρχονται από τη Μυρτιά, δεν σημαίνει ότι είναι σαγκουίνια Γουρίτσης. Πολλοί Μυρτιώτες παραγωγοί πουλάνε για σαγκουίνια Γουρίτσης σαγκουίνια μόρο, ακόμα και τα κοινά πορτοκάλια.

Ανάμεσα στα εγγυημένα σαγκουίνια Γουρίτσης που αγοράζετε (ή πίνετε) υπάρχει περίπτωση να βρείτε αλλοιωμένα τα βασικά τους χαρκατηριστικά. Οφείλονται στην επικονίαση. Ο Σύλλογος “Κουρήτις Γη” άρχισε μεγάλη εκστρατεία για να φύγουν σταδιακά από τον κάμπο της Μυρτιάς όλες οι άλλες ποικιλίες πορτοκαλιών, ώστε το σαγκουίνι Γουρίτσης να ξαναβρεί στο μέλλον τα παλιά του αυθεντικά χαρακτηριστικά.

Ο χυμός του σαγκουινιού Γουρίτσης πίνεται χωρίς παγάκι, ώστε η γεύση και τ' αρώματα του χυμού του να σας συνοδεύουν για ώρες. Τα παγάκια χρησιμοποιούνται στις καφετέριες για να γεμίζει το ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Όταν όμως πίνετε χυμό πορτοκαλιού χωρίς παγάκι, σημαίνει ότι χρειάζεται διπλός αριθμός πορτοκαλιών για τον χυμό στο ποτήρι σας. Έτσι εξηγείται και η διαφορά τιμής.

Μην πίνετε χυμό πορτοκαλιού πριν ή μετά τον καφέ. Δεν ταιριάζουν. Χαλάνε οι γεύσεις και του πορτοκαλιού και του καφέ. Μην πίνετε χυμό πορτοκαλιού μετά τις 7.00΄ το απόγευμα.

Πολλοί ρωτούν, αν μπορούν ν ' αγοράσουν δενδρύλλια σαγκουινιάς για τον κήπο τους ή για το περιβόλι τους. Πρώτον, δεν υπάρχουν φυτώρια, και σ' αυτό συνίσταται η πρωταρχική προσπάθεια του Συλλόγου “Κουρήτις Γη”, να φτιάξει φυτώριο για την ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου της Μυρτιάς. Δεύτερον, και να υπήρχαν δενδρύλλια, δεν κάνουν τον ίδιο καρπό πουθενά αλλού εκτός από τη Μυρτιά. Το έχουν δοκιμάσει στο Αγρίνιο, στο Παναιτώλιο, στη Μακρυνεία, είχαν πάρει παλιότερα δενδρύλλια (όταν υπήρχαν ακόμα φυτώρια) μια χαρά έγιναν τα δέντρα, σαγκουίνια όμως δεν έκαμαν. Το πορτοκάλι που έβγαλαν, δεν διέφερε από το κοινό. Συμπέρασμα: Το σαγκουίνι που βγαίνει στον κάμπο της Μυρτιάς, λόγω ιδιαίτερων εδαφολογικών συνθηκών, είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ στον κόσμο.

Ο Σύλλογος “Κουρήτις Γη” που εργάζεται για την διάσωση του σαγκουινιού Γουρίτσης, συνεργάζεται με παραγωγούς της Μυρτιάς, οι οποίοι δίνουν εγγυημένα σαγκουίνια Γουρίτσης για χυμό μόνο στο Εναλλακτικό Καφενείο “Σείριος” και στην καφετέρια Chez Melie (Καραπαπά 4) επίσης στο καφενείο Respect στον Άγιο Κωνσταντίνο, καθώς και στην καφετέρια “Απόκουρο” στο Θέρμο, όπου μπορείτε να ζητήσετε και να γευτείτε ένα ποτήρι σαγκουινάδα. Για την επόμενη περίοδο (του 2020) ο Σύλλογος προγραμματίζει διεύρυνση αυτού του δικτύου.

 

Διαβάστηκε 1728 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.