Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:31 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 17:55

Ευρύτοµο αμυγδαλιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για την ορθολογική αντιµετώπιση του ευρυτόµου συνιστάται στους καλλιεργητές να συλλέγουν αυτές τις ηµέρες προσβεβληµένους καρπούς και να τους τοποθετήσουν σε µεγάλα διαφανή βάζα (όπως φαίνεται στην κάτω εικόνα), το στόµιο των οποίων να καλύπτεται µε τουλουπάνι ή από άλλο λεπτό ύφασµα, το βάζο να τοποθετείται µέσα στην καλλιέργεια και στην συνέχεια να ελέγχεται η εµφάνιση των ενηλίκων ατόµων του ευρυτόµου.

Το ευρύτοµο διαχειµάζει στο στάδιο της αναπτυγµένης προνύµφης µέσα στους προσβεβληµένους καρπούς, οι οποίοι παραµένουν µουµιοποιηµένοι επάνω στα δένδρα ή βρίσκονται πεσµένοι στο έδαφος.

  1. Ένα αποτελεσµατικό µέτρο για την καταπολέµηση του ευρυτόµου είναι η συλλογή και καταστροφή των προσβεβληµένων καρπών το χειµώνα ώστε να θανατωθούν οι προνύµφες που διαχειµάζουν µέσα σε αυτούς. Το µέτρο αυτό είναι αποτελεσµατικό όταν εφαρµόζεται σε όλα τα δένδρα µιας ευρείας περιοχής.
  2. Η καταπολέµηση του ευρυτόµου βασίζεται στην παρακολούθηση του πληθυσµού.
  3. την έναρξη της εξόδου των ενηλίκων του ευρυτόµου.
  4. το µέγιστο του πληθυσµού και σε δειγµατοληψίες για τον έλεγχο της πορείας της προσβολής (ωοτοκίας στους µικρούς καρπούς και της εκκόλαψης των νεαρών προνυµφών.).

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Διαβάστηκε 893 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία