Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 01:34

Ας… συζητήσουμε (ξανά) για την αναδιάρθρωση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο να δούμε την επόμενη σεζόν πρωτάθλημα με 14 ομάδες και ας δούμε πως μπορεί να… διαφοροποιηθεί το τοπίο, εφόσον το εγχείρημα υλοποιηθεί

Ήταν μόλις την περασμένη Παρασκευή όταν αποφασίσαμε να… συζητήσουμε για την αναδιάρθρωση, όπου και σας μεταφέραμε πως η πλευρά Βασιλειάδη δεν… συζητά το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησής της και ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων που έχουν συμβόλαιο με τη δημόσια τηλεόραση. Έτσι καταλήγαμε στο… συμπέρασμα ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα πορευόμαστε με το «3+1», αφού  και οι ομάδες – ακόμη και όσες εκφράζονταν κατά του ενδεχόμενου μείωσης – έθεταν ως απαράβατο όρο να μην επηρεαστεί η συμφωνία εκείνων βρίσκονται στην ΕΡΤ. Αλλωστε η Super League ψήφισε το καλοκαίρι υπέρ του «14» και η μόνη τροποποίηση ήταν η προσθήκη του μπαράζ που θα δώσει ο 13ος με τον 2ο της Football League, ύστερα από σχετική προσφυγή της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας στο διαιτητικό της ΕΠΟ (απόφαση 18ης Σεπτεμβρίου 2018).

Οι εξελίξεις έτρεξαν και μετά την χθεσινή συνάντηση των Βασιλειάδη – EΠΟ, φαίνεται πως πάμε ένα βήμα πιο κοντά ώστε να υλοποιηθεί, αν και στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Δυστυχώς ή ευτυχώς στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρα μας υπήρξαν πολλές ανατροπές στο… και ένα και τίποτα δεν εκλαμβάνεται ως «βέβαιο». Επ’ ευκαιρία λοιπόν των νέων γεγονότων, ας προσπαθήσουμε να δούμε τι ισχύει, τους ,μύθους, αλλά και τις (πολλές) εκκρεμότητες που υπάρχουν.

*Με βάση τις σχετικές εξαγγελίες την επόμενη σεζόν θα έχουμε τη Super League 1 (14 ομάδες) τη, Super League 2 (12 ομάδες) και τη Football League (14 ομάδες).

*Οι «χαμένοι» της υπόθεσης θα είναι οι τέσσερις τελευταίοι της Football League καθώς θα βρεθούν δύο κατηγορίες κάτω και οι 12 της Γ’, αφού και πάλι θα παίξουν στην 3η τη τάξη κατηγορία.

*Επ’ ευκαιρία να πούμε αυτό.  Ακόμη και αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση, το «ανεβαίνουν 12 από τη Γ’» είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξει. Αρα εάν  δεν προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα θα είναι μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα διεξαχθεί  του χρόνου η Football League (π.χ. δύο ομίλους;).

*Κάτι ακόμη που είναι ασαφές είναι η δομή των κατηγοριών. Τώρα οι δύο λίγκες είναι αυτόνομες, αλλά είναι απίθανο να υπάρχουν αντίστοιχα προεδρία όπως συμβαίνει τώρα με τη Super League και τη Football League. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Super League 1 να παραμείνει ανεξάρτητη και η Super League 2 να έχει ένα «κοινό» με τη Football League. Οπως ήταν παλιά η «Ενωση Β’-Γ’».

*Α για να μην παρεξηγηθούμε, άγνωστη παραμένει και η μορφή του τρόπου διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος, το πιο σοβαρό δηλαδή, αλλά εκεί έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα (π.χ. πρόταση ΑΕΚ), άρα  υπάρχει προεργασία.

*Παραπάνω σταθήκαμε στις «χαμένες » ομάδες, εκείνες δηλαδή θα πέσουν δύο κατηγορίες και όσες, πάντα σε αριθμητικό επίπεδο, δεν θα ανέβουν καμία. Σωστός ο προβληματισμός, αλλά την ίδια στιγμή τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας.

*Ας βγάλουμε από το «κάδρο» τους πέντε κατά τεκμήριο «μεγάλους» (ΑΕΚ, Αρης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ η σειρά είναι αλφαβητική), που δικαίως λαμβάνουν, σε μεγάλο βαθμό, τη μερίδα του λέοντος από την τηλεοπτική πίτα. Τι απομένει;

*Οι υπόλοιποι 11 της Super League έχουν συμβόλαια από περίπου 950.000 ευρώ μέχρι 1.600.000. Χοντρικά. Οσο για τις 16 της Football League, ως «καθαρά» είναι ζήτημα αν τους μένουν 90.000 ευρώ, δηλαδή ελάχιστα.  Η Γ’ από την πλευρά της είναι 0 (μηδέν να το πούμε και ολογράφως).

*Αν ισχύσουν τα της αναδιάρθρωσης οι 11 της πρώτης κατηγορίας που έχουν μεγάλο συμβόλαιο (πάντα εκτός κουβέντας οι 5 «μεγάλοι»), θα γίνουν 9, δύο λιγότεροι. Σωστό.

*Ομως την ίδια στιγμή με γνώμονα το πλάνο που έχει εκπονηθεί (μέσω ΕΡΤ), θα υπάρχουν 12 με περίπου 600αρι τηλεοπτικό (της Super League 2) και 14 με αντίστοιχο 350αρι (της Football League). Πάντα τα ποσά είναι κατά προσέγγιση.

*Αυτό τι σημαίνει;  Οτι ναι μεν θα μειωθούν κατά  δύο οι «εκατομμυριούχοι», αλλά από 16 «ζητιάνους» (συγνώμη για την έκφραση, αλλά τα έσοδα στη Football League είναι απειροελάχιστα) θα υπάρχουν 26 που και θα έχουν ένα Α εγγυημένο έσοδο ώστε να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να δημιουργήσουν παράλληλα μία ανταγωνιστική λίγκα.

*Αυτό με το «ανταπεξέρχονται» είναι κομβικό, αφού για να προχωρά η εκταμίευση κάθε τηλεοπτικής δόσης, θα πρέπει  οι ομάδες να είναι «εντάξει» στους εργαζόμενούς τους και κυρίως τους παίκτες, πάντα με το πλάνο που υπάρχει. Κάτι πολύ σημαντικό, αφού δυστυχώς στην τωρινή Football League τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

*Α, μιας και πιάσαμε κουβέντα για τα τηλεοπτικά, ακούγεται έντονα πως ο πρωταθλητής της Football League (φαβορί ο Βόλος ΝΠΣ) είναι πιθανό να καταλήξει και εκείνος στην ΕΡΤ. Αλλά δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό, ακόμη.

*Αρα ο όρος «χαμένοι» είναι κάπως… διφορούμενος, αφού οι 12 της τωρινής «Γ» θα εμπλακούν σε ένα πιο «ορθολογικό» πρωτάθλημα και περισσότερα έσοδα και αυτόματα μεγαλύτερες δυνατότητες εξέλιξης (φανταστείτε πως τώρα υπάρχουν μπάτζετ ακόμη και 300 χιλιάδων που καλύπτονται εξ΄ ολοκλήρου από τον εκάστοτε πρόεδρο).

*Βέβαια το ιδανικό σε όλα αυτά θα ήταν να υπήρχε μία κεντρική διαχείριση, αν όχι για όλες τις επαγγελματικές ομάδες, αλλά έστω ανά κατηγορία και μάλιστα υπάρχουν ακόμη «φωνές» προς αυτή τη κατεύθυνση. Πλέον μοιάζει και ως η μόνη περίπτωση για να αλλάξουν τα δεδομένα. Δηλαδή να βρεθεί ένας τηλεοπτικός πάροχος που θα δεχθεί τη μεγάλη κατηγορία με 16 και αυτόματα να διαφοροποιηθούν προκηρύξεις κτλ.

*Κλείνοντας να θυμίσουμε πως η πλευρά Βασιλειάδη αναφέρει πως η κατάθεση της τροπολογίας θα γίνει μόλις πάρει το χαρτί που ζήτησε από την ΕΠΟ ώστε εγγράφως να εξασφαλίσει πως δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο. Θα είναι η τελευταία πράξη προς την αναδιάρθρωση και όχι η πρώτη (επ’ ευκαιρία να πούμε πως πολλοί άμεσα εμπλεκόμενοι γνώριζαν ότι θα καθυστερήσει η κατάθεσή της και δεν ήταν έκπληξη που πήγε.. πίσω. Ισως όχι τόσο πολύ. Ομως δεν γνώριζαν τον λόγο, κάτι που αποσαφηνίστηκε χθες). Η επιστολή αυτή είναι να σταλεί από την ΕΠΟ και η τροπολογία να κατατεθεί το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

gazzetta.gr

Διαβάστηκε 613 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.