Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:29 μμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 18:35

Μείωση εργοδοτικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 681Β΄) δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση Δ15/Δ/3220/72/2019, με την οποία μειώνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για νέους μισθωτούς, ηλικίας έως 25 ετών.

Η σχετική μείωση ανέρχεται στο 6,66% από τη συνολική ποσοστιαία επιβάρυνση του 13,33% που καταβάλλουν οι εργοδότες υπέρ κύριας σύνταξης για τους νέους εργαζόμενους, έως 25 ετών (δηλαδή ουσιαστική μείωση 50%). Το υπόλοιπο 6,66% θα καλύπτεται έναντι του ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην πράξη, για τους νέους έως 25 ετών που αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό των 510,95€ και από την 1η Φεβρουαρίου 2019 εντάχθηκαν απευθείας στον νέο κατώτατο των 650€, η επιδότηση φθάνει σε απόλυτους αριθμούς στα 43,29€, καλύπτοντας μέρος της επιβάρυνσης του κόστους για τους εργοδότες.

Η ρύθμιση αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Η υπαγωγή στο πρόγραμμα καταβολής μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς γίνεται με την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τον υπόχρεο εργοδότη. Ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να ελέγξει απολογιστικά τις προϋποθέσεις και την ορθότητα της υποβληθείσας ΑΠΔ.

Η μειωμένη εργοδοτική εισφορά καταβάλλεται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας μέχρι και τον μήνα που συμπληρώνεται το 25ο έτος της ηλικίας του εργαζόμενου. Στην περίπτωση που η ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας είναι προγενέστερη της έναρξης του προγράμματος, η ανωτέρω εισφορά καταβάλλεται μειωμένη από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αν ο εργοδότης έχει ήδη καταβάλει πλήρη ασφαλιστική εισφορά για μισθωτό που πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, μπορεί να ζητήσει τον συμψηφισμό ή την επιστροφή του, καλυπτόμενου πλέον από του κράτος, μέρους της ασφαλιστικής εισφοράς, είτε από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας, είτε από την 1-1-2019 αν η πρόσληψη προηγείται της έναρξης του προγράμματος.

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει επίσης πως αποκλείονται από το πρόγραμμα κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών οι εργοδότες που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσκομίζουν στον ΕΦΚΑ τα δικαιολογητικά που τυχόν τους ζητηθούν. Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστωθεί πως δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβληθεί θα αναζητείται επιβαρυνόμενο με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 827 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία