Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:51 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 15:26

Μέτρα κατά προτεραιότητα για να περιοριστεί η ασθένειας του Μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου στην Τριχωνίδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ανάγκη για τη λήψη μέτρων με στόχο τον περιορισμό και την εξάλειψή της ασθένειας του Μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου αναδείχθηκε στην ανοιχτή σύσκεψη – ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στην περιοχή της Τριχωνίδας, στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ στη Ναύπακτο εκτιμάται ότι το παθογόνο εκριζώθηκε με επιτυχία χάρη στην άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Δημαράς, που ήταν βασικός ομιλητής, εξήγγειλε την έναρξη της εθνικής καμπάνιας για τη σωτηρία των πλατάνων, αναφερόμενος στην τεράστια πολιτισμική αξία τους για τη σύγχρονη Ελλάδα. «Τα δέντρα αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας, της συλλογικής μνήμης και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας του λαού μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, «αφού τα μνημειώδη δέντρα είναι συχνά συνδεμένα με σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως αυτό της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης» τόνισε.

 Τις εργασίες άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας Νίκος Μπαλαμπάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της συγκεκριμένης ημερίδας, μέσω της οποίας δόθηκε η δυνατότητα να εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για τα αίτια εξάπλωσης του φαινομένου, αλλά και για τα μέτρα καταπολέμησής του με κύριο στόχο να εξαλείψουμε την αρρώστια και να προστατέψουμε την Εθνική μας Κληρονομιά.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, η οποία έχει ήδη σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στη χώρα, πιθανότατα συνδέεται και με το πρόβλημα γραφειοκρατίας, αποποίησης ευθυνών και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης. Όπως είπε, από το 2003, που το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά, οι ενέργειες φαίνεται να είναι αποσπασματικές και να επαφίενται στην καλή θέληση ορισμένων, αφού μεταφέρθηκε σε όλη την χώρα από τον άνθρωπο με τη χρήση μολυσμένων εργαλείων και μηχανημάτων.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέα Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμάσει και αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, τους ελέγχους, τις αδειοδοτήσεις έργων εντός ευπαθών ζωνών και τα ειδικά μέτρα στις περιοχές καραντίνας καθώς και στις υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης, περιορισμού της εξάπλωσης και εκρίζωσης, τη χρηματοδότηση των δράσεων και τα πρόστιμα των παραβατών.

Οι ειδικοί επιστήμονες Παναγιώτης Τσοπέλας, Ρήγας Τσιακίρης, Γρηγόρης Βάρρας ανέδειξαν το πρόβλημα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που προκαλείται από το μύκητα Ceratosystis platani.

Διαβάστηκε 546 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.