Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 21:55

Φυτείες Ξηρομέρου: Υπόμνημα πολιτών κατά της δημιουργίας μονάδων βιορευστών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ομάδα πολιτών απέστειλε υπόμνημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από το οποίο ζητά να απορριφθεί κάθε αίτημα χορήγησης αδειοδότησης εγκατάστασης μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας με βιορευστά σε θέσεις της περιοχής της τοπικής κοινότητας Φυτειών Ξηρομέρου.

Αναλυτικά το υπόμνημα αναφέρει τα εξής:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ομάδας εκπροσώπων πολιτών της Τοπικής Κοινότητας Φυτειών του Δήμου Ξηρομέρου, Αιτωλοακαρνανίας

ΠΡΟΣ

  1. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Αμαλιάδος 17, 11523 ΑΘΗΝΑ

  1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου

Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών 33, 26442 ΠΑΤΡΑ

  1. Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος

Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών 32, 26441 ΠΑΤΡΑ

  1. Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού ΠΔΕ

Νέα Εθνική Οδός Πατρών –Αθηνών 33, 26441 ΠΑΤΡΑ

  1. Δήμος Ξηρομέρου

Αστακός Αιτωλοακαρνανίας 3006

  1. Τοπική Κοινότητα Φυτειών

Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας

Φεβρουάριος 2019

Κύριοι

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε όλως τυχαία και συμπτωματικά, την μεθοδευμένη, φοβούμαστε, καταστροφική και εγκληματική για τον τόπο μας ήτοι την Τοπική Κοινότητα Φυτειών Ξηρομέρου, αλλά και τις γειτονικές μ’ αυτήν επτά (7) κοινότητες, εγκατάσταση στην περιοχή μας μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά.

Κι αυτό ερήμην και εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων των όμορων κοινοτήτων, αλλά – και πιθανότατα – με εξαπάτηση και παραπληροφόρηση των τοπικών εκπροσώπων.

Η περιοχή της τοπικής κοινότητας Φυτειών (πρώην Δήμου Φυτειών), στην οποία επιχειρείται η εγκατάσταση των ρυπογόνων και καταστροφικών για το περιβάλλον μονάδων βιορευστών, είναι μια περιοχή με μοναδική φυσική ομορφιά, σπάνια περιβαλλοντολογική καθαρότητα, πλούσιο και πεντακάθαρο υδροφόρο ορίζοντα (αποτελεί λεκάνη που απολήγουν υπόγεια ύδατα των Ακαρνανικών Ορέων με τις γνωστές πηγές ΚΟΡΠΗ) και πλούσια βιοποικιλότητα. Αποτελεί οροπέδιο, σε επαφή και απόληξη στη λίμνη Οζερός και περικλείεται από οκτώ (8) συνολικά γειτονικές ακμάζουσες κοινότητες και ειδικότερα τις τοπικές κοινότητες Φυτείες, Παππαδάτου, Μπαμπίνη, Μαχαιρά, Σκουρτού, Αετό, Πρόδρομο και Χρυσοβίτσα, στις οποίες διαμένουν, απασχολούνται και διαβιούν, με τις οικογένειές τους, χιλιάδες κάτοικοι.

Στην περιοχή και μάλιστα σε γειτνίαση με τις θέσεις που αφορούν οι αιτήσεις αδειοδότησης, βρίσκεται το γνωστό ιστορικό και ακμάζων μοναστήρι της Παναγίας Λιγοβιτσίου (διαβιούν δεκάδες μοναχές), με το ιστορικό κάστρο της, τα αρχαία και επιβλητικά κάστρα της Πόρτας της Μπαμπίνης και των αρχαίων Φοιτιών (Φυτειών), οι γειτονικές αρχαιότητες Κόροντα Χρυσοβίτσας, πολλά ιστορικά και άριστα συντηρούμενα εξωκλήσια και πλήθος παλαιών πηγαδιών, που αποτελούν κυριολεκτικά αριστοτεχνήματα και σημεία αναφοράς και βιωμάτων των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται (εφάπτονται) το αυτοφυές Δάσος της Βελανιδιάς, με το γνωστό και προστατευόμενο από την UNESCO είδος βελανιδιάς και η λίμνη Οζερός με την πλούσια βιοποικιλότητα και ιδίως τα σπάνια είδη ψαριών και πουλιών.

Τέλος, η περιοχή αποτελούσε και αποτελεί τόπο άσκησης σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας και πηγής αποκλειστικών/μοναδικών πόρων ζωής για πλήθος κατοίκων της περιοχής και των οικογενειών τους (ιδίως νέων ανθρώπων που επέλεξαν να μείνουν στα χωριά τους) που ασχολούνται με διάφορες γεωργικές καλλιέργειες, σημαντική κτηνοτροφία, δενδροκαλλιέργειες, μελισσοκομεία, κλπ.

Δυστυχώς, όλα αυτά και γενικά η πανέμορφη, ακμάζουσα, πλούσια σε αρχαία και ιστορικά μνημεία, με το προστατευόμενο δάσος της Βελανιδιάς, το αμόλυντο περιβάλλον και τον πλούσιο και καθαρότατο υδροφόρο ορίζοντα, κλπ. απειλούνται με ολική καταστροφή, μαρασμό και αφανισμό από την αυθαίρετη, αλόγιστη, προδήλως παράνομη και ανεξέλεγκτη επιλογή και προσπάθεια κάποιων επιτήδειων να τη μετατρέψουν σε χώρο εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιορευστά. Δηλαδή να τη μετατρέψουν με βεβαιότητα σε τριτοκοσμική περιοχή τύπου Αφρικής, κυριολεκτικά σε μια «χαβούζα αποβλήτων» και επιστημονικά, αποδεδειγμένα και επιβεβαιωμένα, βλαβερών ρυπογόνων και καταστροφικών για το τοπίο, το περιβάλλον (υπόγειο και υπέργειο), την υγεία και την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων, δραστηριοτήτων. Και μάλιστα ερήμην, εν αγνοία και παρά τη ρητή εναντίωση των τοπικών κοινωνιών.

Κάθε τέτοια προσπάθεια και αδειοδότηση είναι απολύτως και εξώφθαλμα παράνομη, αντίθετη προς τις διεθνείς Συνθήκες και κοινοτικές οδηγίες, ιδίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, της περιουσίας, της υγείας, της ποιότητας ζωής και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των πολιτών, που αποτελούν συνταγματικά προστατευόμενες από την πολιτεία αξίες και εν τέλει αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον.

Οι τοπικές κοινωνίες και αρχές, δίχως καμία εξαίρεση, είναι απολύτως αντίθετοι στο επιχειρούμενο έγκλημα με την εγκατάσταση των άνω ρυπογόνων μονάδων στην περιοχή μας, που θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα στην αλλοίωση, υποβάθμιση και ολοσχερή καταστροφή του φυσικού τοπίου και του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων, των ιστορικών μνημείων και του προστατευόμενου από την UNESCO Δάσους της Βελανιδιάς, καθώς και στην επιβάρυνση της υγείας και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και τελικά με βεβαιότητα στον οικονομικό μαρασμό και εγκατάλειψη της ακμάζουσας περιοχής μας από τους κατοίκους της.

Όλοι μαζί, πολίτες και φορείς του τόπου μας, θα αγωνισθούμε δυναμικά, με κάθε τρόπο και μέσον, για να αποτραπεί το συντελούμενο ως άνω έγκλημα σε βάρος του τόπου μας και της τοπικής κοινωνίας. Ήδη, το Τοπικό Συμβούλιο Φυτειών με το 2938/25-4-2018 έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Επιτροπή Περιβάλλοντος ΠΔΕ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου και το Δήμο Ξηρομέρου είχε γνωστοποιήσει την ανάκληση προηγούμενης απόφασής του, καθώς και τη ρητή αντίθεση /αντίρρησή της τοπικής κοινωνίας σε κάθε προσπάθεια αδειοδότησης εγκατάστασης τέτοιας μονάδας στην περιοχή μας.

Με αγωνία, ειλικρίνεια και απόγνωση απευθυνόμαστε σε όλες τις αρμόδιες Κεντρικές, Περιφερειακές και Δημοτικές και Τοπικές Αρχές και ζητάμε :

α.  Να απορριφθεί κάθε αίτημα χορήγησης αδειοδότησης εγκατάστασης μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας με βιορευστά σε θέσεις της περιοχής της τοπικής κοινότητας Φυτειών Ξηρομέρου.

β.  Να ανακληθεί πάραυτα ως πρόδηλα παράνομη, αντισυνταγματική, αντικοινοτική και αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών, κάθε τυχόν χορηγηθείσα τέτοια αδειοδότηση.

γ.      Να αποτραπεί  στο μέλλον θεσμικά κάθε προσπάθεια εξέτασης ή αποδοχής τέτοιας αίτησης για την περιοχή μας.

Άλλως, δυστυχώς, ο καθένας θα έχει για το παρόν και το μέλλον την ευθύνη που του αναλογεί στο συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της ακμάζουσας περιοχής μας και απέναντι στους χιλιάδες κατοίκους της τοπικής κοινότητας Φυτειών και των λοιπών επτά (7) γειτονικών κοινοτήτων και ιδίως των νέων και μελλοντικών γενεών που θα βιώσουν την καταστροφή του τοπίου και του περιβάλλοντος και την ερήμωση και αφανισμό της περιουσίας και των εστιών τους.

Με τιμή

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΦΥΤΕΙΩΝ

Ανδρέας Μακρυπίδης, πρ. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Παναγιώτης Τζαχρήστας, γεωπόνος, πρ. Δήμαρχος Φυτειών,  Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου   

Ευστάθιος Μπέτσης, καθηγητής, πρ. Πρόεδρος Φυτειών           

Ιωάννης Μπουσμπουρέλης, αγρότης, πρ. Πρόεδρος Φυτειών

Ηλίας Μπέτσης, δικηγόρος

Χρήστος Σαλτογιάννης, γεωπόνος

Δημήτριος Ζαννιάς, λογιστής

Δημήτριος Μπουσμπουρέλης, αγρότης

Δημήτριος Καρακώστας, κτηνοτρόφος

Χρήστος Μαυρέλης, μελισσοκόμος

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 604 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.