Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:34 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 18:41

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το Αγρίνιο «αγκαλιάζει» τη γυναίκα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το σπουδαίο έργο του Ξενώνα που λειτουργεί ο Δήμος

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά όπως σε όλα στη ζωή, υπάρχουν δύο όψεις. Τη σημερινή εποχή, η βία σε βάρος των γυναικών έχει εξελιχθεί σε μάστιγα που επιδεινώνεται μέσα στο «άρρωστο» κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Η βία στις γυναίκες είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Η βία δεν έχει κοινωνικά, οικονομικά και ταξικά όρια. Χτυπάει παντού και οι μορφές της ποικίλουν. Γυναίκες δυναμικές, ανεξάρτητες, εύπορες, όμορφες, έξυπνες, γυναίκες που εξαρτώνται οικονομικά και συναισθηματικά από τον «δήμιο». Όλες τους μπορούν να είναι θύματα και να βλέπουν μόνο το αδιέξοδο της ζωής τους.

Ο Δήμος Αγρινίου από το 2014 άνοιξε την «αγκαλιά» του στις γυναίκες και ειδικότερα στις κακοποιημένες, προσφέροντας οργανωμένα πολυεπίπεδη «θωράκιση» μέσα από την δημιουργία και λειτουργία του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών.

Στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Αγρινίου, φιλοξενήθηκαν εντός του 2019, 12 γυναίκες μαζί με τα 18 παιδιά τους, ενώ μέσα στο 2018 αποχώρησαν από την φιλόξενη και ζεστή «αγκαλιά» του ξενώνα 13 γυναίκες και τα 17 παιδιά τους, αφού «θωρακίστηκαν» σε κάθε επίπεδο από το επιστημονικό προσωπικό του ξενώνα.

Εντός του 2018, ψυχολόγος του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αγρινίου πραγματοποίησε συνεδρίες με 190 γυναίκες, ο Κοινωνικός Λειτουργός με 133 και ο παιδοψυχολόγος με 115 παιδιά, των οποίων οι μητέρες στηρίχτηκαν από τον ξενώνα και τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι πολυάριθμες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έγιναν από τον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών του Δήμου Αγρινίου για το 2018 ποικίλουν καλύπτοντας ευρεία «γκάμα».

kalantzis kostas
Ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας του Δήμου Αγρινίου Κώστας Καλαντζής

Ο αντιδήμαρχος πρόνοιας Κώστας Καλαντζής, στέλνει μέσω της «Σ» το δικό του μήνυμα: «η ημέρα αυτή για μας αποτελεί ορόσημο. Ο Δήμος Αγρινίου από το 2014 λειτουργεί τον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Μέσα από την δομή αυτή είχαν την δυνατότητα αρχικά να προστατευτούν κάποιες ιδιαιτέρες περιπτώσεις γυναικών και εν συνεχεία να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους σαν δραστήριες γυναίκες που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε σύγχρονη πρόκληση και να προσφέρουν στην κοινωνία. Η ημέρα της γυναίκας είναι ορόσημο. Χωρίς τη γυναίκα δεν μπορεί να υπάρχει ζωή, όπως χωρίς ζωή δεν μπορεί να υπάρχει γυναίκα».

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ο αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.

Νίκος Αγγελόπουλος – Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 641 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.