Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 18:20

Οδηγίες για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αναλυτικές οδηγίες για τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες παρέχει με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η προθεσμία δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού εκπνέει στις 30 Απριλίου έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις.

Οπως διευκρινίζει η φορολογική διοίκηση δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, όταν οι δικαιούχοι πληρωμής (φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας.

Σημειώνεται ότι σε όσους δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ενώ για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αναλυτικά στην εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:

1. Οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε POS και δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.

2. Δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, όταν οι δικαιούχοι πληρωμής (φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας.

3. Οι συναλλαγές με μετρητά κατατίθενται στον επαγγελματικό λογαριασμό από τον δικαιούχο του λογαριασμού.

4. Τραπεζικός λογαριασμός που τηρείται ως κοινός λογαριασμός με συνδικαιούχα πρόσωπα μπορεί να δηλωθεί ως επαγγελματικός μόνον από τον ένα από τους συνδικαιούχους.

5. Νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ως επαγγελματικό λογαριασμό, τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο (νόμιμος εκπρόσωπος ή μέλος), αρκεί να δηλώνεται ως επαγγελματικός λογαριασμός μόνο από το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα.

6.  Τραπεζικοί λογαριασμοί που τηρούνται ως ταμιευτηρίου, όψεως ή σε συνάλλαγμα, μπορούν να δηλωθούν ως επαγγελματικοί λογαριασμοί.

7. Οι δικαιούχοι πληρωμής (π.χ. δικηγόροι, λογιστές, ασφαλιστές, κ.λπ.) που τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς αποκλειστικά για πληρωμή υποχρεώσεων τρίτων, όπως ενδεικτικά φόρων, εργοδοτικών εισφορών, προκαταβολών, ασφαλίστρων, ΔΕΗ κ.λπ., δεν δηλώνονται ως επαγγελματικοί λογαριασμοί.

8. Ιατροί που αμείβονται μέσω ΕΟΠΥΥ και όχι από τους ασθενείς τους δεν έχουν υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών, καθ’ όσον πραγματοποιούν B2B συναλλαγή (αμείβονται μόνο από τον ΕΟΠΥΥ). Εντούτοις, η υποχρέωση για δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών παραμένει όταν πραγματοποιούν παράλληλα και Β2C συναλλαγές (αμείβονται από τους ασθενείς).

9. Κυρώσεις επιβάλλονται μόνο σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, σε περίπτωση που φορολογούμενοι δηλώσουν εκπρόθεσμα επαγγελματικό λογαριασμό χωρίς να υπάρχει υποχρέωση δήλωσης.

10. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στην περίπτωση που από λογαριασμό ο οποίος έχει δηλωθεί ως επαγγελματικός διενεργούνται συναλλαγές οι οποίες δεν αφορούν την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

11. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση τροποποίησης ήδη δηλωθέντος επαγγελματικού λογαριασμού.

12. Οσον αφορά αποκλειστικά τους μεσολαβητές είσπραξης, οι οποίοι δεν έχουν B2C συναλλαγές, αυτοί χρησιμοποιούν για τη διαμεσολάβησή τους τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων, δεν έχουν υποχρέωση δήλωσης των συγκεκριμένων λογαριασμών ως επαγγελματικών λογαριασμών (π.χ. πρακτορεία ΟΠΑΠ χωρίς άλλη δραστηριότητα).

kathimerini.gr

Διαβάστηκε 479 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.